Tırnak mantarı neden olur? Tırnak mantarı nasıl geçer?

Güncelleme Tarihi:

Tırnak mantarı neden olur Tırnak mantarı nasıl geçer
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2018 15:17

En sık yaşanan tırnak enfeksiyonlarından biri olan tırnak mantarı, herhangi bir ağrı veya sızıya sebep olmayan, görüntüsü bakımından rahatsız edici bir sağlık sorunudur. İtinalı bir tedavi sonucu iyileşebilmektedir. Tırnak mantarına 'dermatofitler' adı verilen tek hücreli mantarlar neden olur. Yalnız küf ve mayalarda tırnak mantarı enfeksiyonlarına yol açabilir. Tırnak mantarının nedenlerini, belirtilerini ve nasıl tedavi edildiğini öğrenmek için yazımızı okuyabilirsiniz

Haberin Devamı

Tırnak mantarı yaygın görülen bulaşıcı bir enfeksiyondur. Onikomikoz olarak da bilinen tırnak mantarı enfeksiyonu, dermatofitlerin neden olduğu bir hastalıktır. Enfeksiyon ilerledikçe tırnağın renginin değişmesine, kalınlaşmasına ve hatta parçalanmasına neden olabilir. Tırnağın dış kısmından başlayarak sarı, kahverengi ve yeşil renklere dönmesiyle belirtiler artar. Birkaç tırnak ya da tırnakların tamamını etkileyebilir. Tedavi edilmediği sürece enfeksiyon diğer ayağa ya da vücudun farklı bölgelerine yayılabilir. Tedavinin geçiktiği durumlarda tırnak kaybına neden olur. Tırnak mantarı, kişinin kişisel bakım ve doğal tedaviler ile desteklemesi gereken bir süreçtir. Özellikle toplu kullanılan ortamlardan bulaşan mantar, sıcak ve nemli yerlerde görülür. Tırnak yapısını bozan, kolaylıkla bulaşan ve kısa sürede tırnak kaybına neden olan mantar, tedavisi mümkün olan bir sorundur.

Haberin Devamı

TIRNAK MANTARININ BELİRTİLERİ
Tırnağınız; Kalınlaşmış, kurumuş ya da parçalanmışsa, şekli bozulmuşsa, beyaz veya sarı çizgiler varsa, kolay kırılıyorsa, parlaklığını yitirmiş, matlaşmışsa, rengi koyulaşmışsa ve tırnağınızdan koku geliyorsa tırnağınız enfeksiyon kapmıştır. Tedavi sürecine başlanmaz ise tırnak mantarı yayılmaya devam edicektir.

TIRNAK MANTARININ NEDENLERİ
Tırnaklarınız sıklıkla ılık ve nemli koşullara maruz kalıyorsa tırnak mantarı problemiyle karşılaşma olasılığınız yüksektir. Tırnak mantarları ayak tırnaklarında daha sık görülür.
Erkekler tırnak mantarı enfeksiyonuna kadınlardan daha fazla yakalanıyorlar. Yaşlandıkça risk daha da artıyor. Bunun dışında eğer;
Sporcuysanız
Sigara içiyorsanız
Suyun içinde veya nemli ortamlarda çok fazla zaman geçiriyorsanız
Ayaklarınızı temiz ve kuru tutmuyorsanız
Ayakları terleten ayakkabılar giyiyorsanız
Ortak kullanılan duşlar, soyunma odaları ve spor salonları gibi fungal enfeksiyonların kolayca yayılabileceği yerlerde çıplak ayakla dolaşıyorsanız
Tırnakların herhangi bir sebepten zarar görmüşse
Bağışıklık sisteminiz zayıflamışsa
Diyabet, sedef hastalığı veya periferik arter hastalığı gibi diğer bazı sağlık koşullarına sahipseniz tırnak mantarına yakalanma riskiniz yüksektir.

Haberin Devamı

TIRNAK MANTARININ TEDAVİSİ
Tırnak mantarının tedavi edilmesinin ilk basamağı tırnak cilası ilaçlardır. Tırnak üzerine sürülen ilaçlar, mantarın ortadan kalkmasını sağlamayı amaçlar. Bununla beraber ağız yoluyla alınan ilaçlar da tedavinin diğer süreçleridir. El tırnakları için 6-7 hafta, ayak tırnakları için 12-13 hafta boyunca ağızdan alınan ilaçlarla mantarda %80 ‘e varan başarılar elde edilebilir.

Tedavi sürecine bağlı olarak yaklaşık 6 ay içinde el ya da ayaklarınız mantardan kurtulacaktır. Olumlu sonuç alınabilmesi için ilaçların düzenli kullanımı ve kişisel bakıma dikkat edilmesi gerekmektedir.

BAKMADAN GEÇME!