TIR, eş ve çocuk izlemeye İsrail modeli

Güncelleme Tarihi:

TIR, eş ve çocuk izlemeye İsrail modeli
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2007 00:00

Türkiye’de pazara sunulacak çok amaçlı yer tespit ve takip cihazı DPL’yle firmalar filolarını izleyerek verimlilik artırırken, aileler çocuklarını, eşler de birbirlerini izleyebilecek.

Artec’le işbirliği yapıp sistemi Türkiye’ye getiren İsrailli teknoloji şirketi Kai Tec bünyesindeki Track Tec, 20 bin adetlik satışa ulaşılırsa Türkiye’de yatırım yapmayı da planlıyor.

UYDU takip sistemleri firması Artec, şirketlerin her türlü operasyonunu uydu aracılığıyla takip edebileceği Çok Amaçlı Yer Tespit ve Araç Takip Sistemi’ni (DPL), Motorola, Intel, Toshiba ve HP gibi bilişim şirketlerine teknoloji üreten İsrailli Kai-Tek bünyesindeki Track Tek işbirliğiyle Türkiye’ye getiriyor. Küçük bir cihazla takip ve izlemeyi gerçekleştiren DPL cihazı, bankaların zırhlı araçlarından mücevher ve değerli kağıt taşınan çantalara, çalınma riski yüksek lüks otomobillerden dondurma taşıyan soğutuculu araçların takibine kadar çeşitli amaçlarla kullanılabiliyor. Eşini ve çocuklarını izlemek isteyenler bile aracına cihazı koyarak hangi saatte nerede olduğunu cep telefonlarına yerleştirebilecekleri haritayla takip edebiliyor.

ALKOLLÜ SÜRÜCÜYÜ TESPİT: DPL’nin kullanıldığı araçlarda, sürücünün alkollü olması halinde de gerekli kişi veya kontrol noktasına anında uyarı gidiyor. Böylece kaza ve ölüm riski azaltılıyor. Şirketler de, bu cihazla şoförlerinin her hareketini takip edebiliyor. Bu sistemi Türk ortağı Artec’le pazara sunacak olan Track Tec, satışları 20 bin adedi geçtiğinde Türkiye’de üretim yapmayı planlıyor. En az 300 kişiye istihdam yaratacak olan yatırım, Avrupa ve diğer çevre ülkelere ihracat imkanı doğdukça büyütülecek. Kai Tec’in kurucusu ve CEO’su David Frachi, "Başlangıçta 2-3 milyon dolarlık yatırım planımız var. İhracat imkanları arttıkça bu yatırımı 8 milyon dolara kadar çıkarabiliriz" dedi.

50 BİN ADETLİK SATIŞ: Artec’in Genel Müdürü Kubilay Özçelik de, ilk yıl Türkiye’de 50 bin adet DPL cihazı satmayı hedeflediklerini belirterek, cihazın özellikle lojistik firmalarına tek merkezden şirket ve saha denetimi yapma olanağı sağladığını kaydetti. Özçelik, "Bu şekilde şirketler, filolarındaki araçlarını çalınma risklerine karşı koruyabildikleri gibi sürücülerin hız kontrolü, frigo dolapların ısı kontrolü gibi hassas konuları merkezden denetleyebiliyor. Ayrıca araçların akaryakıt durumlarından, nerede olduklarına kadar istenilen her türlü bilgi kısa mesaj ve e-posta ile şirket merkezine ya da cep telefonuna anında gönderiliyor. Böylece personelin hem daha etkin, hem de duyarlı çalışması sağlanmış oluyor" diye konuştu.

ÇALINMAYI ENGELLEYECEK: İsteyen herkesin aracına DPL’yi takarak çalınma riskini sıfıra indirebileceğini kaydeden Kubilay Özçelik, böylece aracın kasko primi için daha az ödeme yapılabileceğini de aktardı. Özçelik, şöyle konuştu: "Otomotiv firmalarıyla görüşmelere başladık. Bu teknolojiyi daha araç satılmadan entegre edebilirsek, hırsızlık gibi durumlarda aracın yeri kolayca bulunacağı için kasko primleri azalacak."

Şirketler cihazı kullanmaya başladı

ARTEC, 2007’nin ikinci çeyreğinden itibaren takip sistemi cihazlarını şirketlerde test etmeye başladı. Artec’in ürün denemesi yaptığı kurumlar arasında Aras Kargo, Merkez Bankası, Halk Bankası, Hedef Ecza Deposu, Novartis İlaç, Emniyet Gıda, Harley Davidson, Bahçıvan Gıda, Altur, Sürat Kargo, Alya Şirketler Grubu, Özge Plastik, ATC Lojistik, Marmara Dondurulmuş Gıda, Üstün Plastik gibi şirketler bulunuyor.

Bakan Unakıtan’ın oğlu yumurtalarını izleyecek

ARTEC Genel Müdürü Kubilay Özçelik, DPL teknolojisini tanıtmaya başladıkları şirketlerden bazılarının kendileri için özel projeler istediğini belirterek, şu bilgileri verdi: "Petrol Ofisi (PO) için bir harita hazırladık. PO, araçları başka akaryakıt istasyonlarına girdiğinde veya yakıt almaya girmelerine kısa bir süre kala onları görmek ve uyarı almak istedi. Bunu hazırladık. Şu anda tüm istasyonlarını ve giriş çıkışları görüyorlar. Frito Lay ise sadece kendi ürünlerini satan marketleri göreceği bir sistem istedi. Kemal Unakıtan’ın oğlu Abdullah Unakıtan’ın yumurta şirketiyle de görüştük. Onlar da DPL ile ürün sürecini takip edecek."

Otomotivdeki ’mobil göz’ kazaları azaltacak

İSRAİL’de geliştirilen akıllı ulaşım sistemine dayalı sürücü yardım teknolojisi Mobileye (Mobil göz) de Türkiye pazarına sunulacak. Track Tec’in teknoloji partneri Mobileye’ın geliştirdiği ve Artec tarafından Türkiye’ye getirilecek olan ’Gelişmiş Uyarı Sistemi’, sürücü davranış kontrolü temeline dayanıyor. Takıldığı araçlarda sürücüleri uyarma özelliğine sahip olan cihaz, sürücülerin üçüncü gözü olarak kazaları azaltacak. Cihaz, mesafe korumada, çizgileri geçmede, sinyal vermede hata yapan sürücüleri tehlikeli durumlarda sesle uyarıyor. Sistemin bir otomobile monte edilmesinin ise, 500-1000 dolar dolar arasında değişeceği belirtiliyor.

Fiyatı 250-300 dolar olacak

YER tespit ve takip cihazı Çok Amaçlı Yer Belirleyicisi (DPL), geniş programlama imkanı sunan Merkezi İşlem Ünitesi’nden oluşuyor. DPL, şu anda İtalya, İngiltere, İrlanda, Romanya ve Brezilya’ya satılıyor. Cihazın fiyatı istenen özelliklere göre 200-400 dolar arasında değişiyor. Artec, motosiklet takibinde de kullanmayı planladığı DPL’yi Türkiye’de 250-300 dolara satacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!