Tıpta devrim

Güncelleme Tarihi:

Tıpta devrim
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 1998 00:00

Haberin Devamı

Hastalıklar, artık nefes testiyle teşhis edilecek. Geliştirilen bir aygıt, bazı hastalıkların teşhisinde kan ve idrar tahlilini ortadan kaldırıyor.

İngiliz bilim adamları, antibiyotikle tedavi gerektiren yaygın hastalıkları nefes kokusundan tanıyabilecek bir aygıt geliştirdi. Söz konusu aygıt, soğukalgınlığı, akciğer enfeksiyonları, astım gibi hastalıkları, kan ve idrar tahlili olmaksızın tanıyabilecek. Doktorlar, şeker hastalıklarının tespitinde de kullanabilecekleri aygıtın, hastaya, doğru ilacın yerinde ve dozunda verilmesi konusunda ‘‘devrim’’ niteliğinde bir ilerleme sağlayacağına işaret ettiler. 2000 yılı sonunda İngiltere'deki bütün kliniklerde kullanılmasına başlanacak olan aletin küçültülmüş ve elde kullanılabilen türünün de en geç 2002 yılında doktorların hizmetine sunulacağı belirtildi.

Bilim adamları, aygıtın polisin kullandığı alkol kontrolü aygıtlarınına benzediğini söylediler. Diğer pek çok hastalığın tespitinde kullanılabilecek türler üzerinde de çalışıldığını belirten İngiliz bilim adamları, aygıtın gereksiz antibiyotik kullanımının önüne de geçeceğine dikkat çektiler. Uzmanlar, aygıtın hem hastalara ilaç yüklenmesinin önüne geçeceğini, hem de antibiyotik kullanımını sınırlayarak ilaç ve para savurganlığını azaltacağını savundular. Londra'daki İmperial Kolej tarafından geliştirilen aletin seri üretimi için üniversite ile biyoteknoloji üzerinde çalışmalar yapan Kiotech adlı şirket arasında ortaklık anlaşması da imzalandı






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!