TİKB'ye balyoz operasyonu

Güncelleme Tarihi:

TİKBye balyoz operasyonu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 1998 00:00

Haberin Devamı

İstanbul polisinin gerçekleştirdiği ‘Balyoz Operasyonu’yla, TİKB örgütünün cezaevi firarisi Merkez Komite Üyesi Tamer Tuncer'in de arasında bulunduğu 8 militan yakalandı. Baskın yapılan hücre evlerde, polis ve asker kıyafetleri, çelik yelekler ele geçirildi.

İstanbul Terörle Mücadele ve İstihbarat Şubesi ekiplerinin uzun süren çalışmaları sonunda yasadışı Türkiye İhtilalci Komünistler Birliği'ne (TİKB) yönelik operasyonlarla örgütü büyük bir darbe indirildi. ‘Balyoz Operasyonu’ sonucu örgütün Merkez Komite üyesi, polis katili cezaevi firarisi Tamer Tuncer'in de aralarında bulunduğu 8 militan çok sayıda silahla yakalandı.

Yakalanan örgüt üyelerinin sorguları devam ettiği için sanıklar basına gösterilmezken ele geçirilen malzemeler sergilendi. Terörle Mücadele Şubesi'ndeki açıklamayı İstanbul Emniyet Müdürü Hasan Özdemir yaptı. Özdemir, ‘‘Terörle Mücadele ve İstihbarat Şube birimlerinin kutluyorum. Ayrıca bu kötü niyetli kişileri ihbar eden vatandaşlarımızı da kutluyorum. Kadıköy'de, 1 Mayıs'ta hunharca linç edilmek istenen memurumuz M. Faruk Ersoy'un tabancası, kimliği ve telsizi ele geçirildi. 5'i cinayet, 9'u gasp olmak üzere 21 eylem gerçekleştirmişler. Yakalanmasalardı birçok suikast ve soygun planladıkları ortaya çıktı.’’ dedi.

1996'da SSK Göztepe Hastanesi karşısında polisle girdikleri çatışmada bir taksiyi gasp ederek kaçan ve daha sonra Beşiktaş'ta bir polisi şehit eden TİKB'nin askeri kanat sorumlusu Tamer Tuncer yaralı yakalanmış ve Ümraniye'deki Üsküdar E Tipi Cezaevine konulmuştu. Yargılanması sürerken 4 kişiyle geçen yıl Ağustos ayında firar eden Tuncer'in Bahçelievler'de bir hücre evde kaldığı belirlendi. Gerçekleştirilen ani bir operasyonla Tuncer ile Merkez Komite aday üyesi AFMK Sorumlusu ve Bayrampaşa Cezaevi'nde tutuklu bulunan MK üyesi Hasan Açan'ın eşi Oya Açan yakalandı. Beşiktaş, Ortaköy, Esenler'de basılan hücre evlerde, örgütün askeri kanat üyesi Ülkemin Ordu, Merdan Çelik, Naile Tuncer, kurye Sıttık Kılıç ile Tamer Tuncer'in askeri kanat üyesi kardeşi Mete Tuncer ve Niyazi Kibaroğlu'nu da yakaladılar.

Polis hücre evlerde yaptığı aramalarda 2'si Scorpion marka, 1'i Lingveron ve MP-5 olmak üzere 4 tane tam otomatik tabanca, çeşitli çap ve markada biri susturuculu 10 tabanca ele geçirdi. Bu silahlara ait şarjör ve mermilerin yanısıra, 2 telsiz, sahte kimlikler, bomba yapımında kullanılan malzemeler, sahte plakalar, sahte kimlik ve plaka yapımında kullanılan malzemeler, bilgisayar, cep telefonu, çelik yelekler, polis ve asker kıyafetleri, peruk bulundu.

5'i cinayet 9'u gasp 21 eylem

20 Nisan 1993 Adana'da Cumhuriyet savcısı Ethem Eki ve koruma polisi Mehmet Kenar'ın öldürülmesi.

3 Şubat 1997, Kartal MHP İlçe Başkanı Nihat Uygun'un öldürülmesi.

3 Mart 1997, SSK Göztepe Hastanesi önünde polis Tuncer Mustafaoğlu'nu şehit etmek.

7 Şubat 1998 Küçükçekmece'de kuyumcuda Ahmet Kaya ile Mustafa Kaya'nın öldürülmesi.

1 Mayıs 1996 Kadıköy'de polis M.Faruh Ersoy'un dövülmesi.

25 Ekim 1996'da Göztepe'de Aktaş tahsilat bürosunun soyulması,

29 Ekim 1996 Avcılar'da kuyumcu Rıza Özdemir'in soyulması. Mehmet Bektaş'ın yaralanması.

13 Nisan 1995 tutuklu olan Merkez Komite üyesi Kenan Güngör'ün kaçırılmaya teşebbüs edilmesi.

6 Ağustos 1996 Karaköy'de döviz bürosu görevlisi Hasan Çetinkaya'nın yaralanması.

26 Kasım 1996 Krom döviz bürosunun soyulması ve Kemal Karakaş'ın yaralanması.

Peruk takıp bıyık bıraktı

MHP Kartal İlçe Başkanı Nihat Uygun'u öldürdüğü gerekçesiyle aranırken Göztepe'de polisle çatışmaya giren TİKB Merkez Komite üyesi ve Askeri Kanat Sorumlusu Tamer Tuncer bir taksi gasp edip kaçmıştı. Barbaros Bulvarı'nda polislerle karşılaşan Tuncer, bir polise şehit ettikten sonra vurularak yakalanmıştı. DGM'de idam cezası istemiyle yargılanırken Üsküdar E Tipi Cezaevi'nden firar eden Tuncer, bıyıklarını uzatıp, kahverengi peruk takmasına rağmen yakalandı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!