Tigran Diyarbakır’a gömülmeyi bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Tigran Diyarbakır’a gömülmeyi bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2009 00:00

Tedavi gördüğü Atina’daki Evangelismos Devlet Hastanesi’nde geçirdiği beyin kanaması sonucu geçen cumartesi günü ölen Kürt müziği’nin tanınmış ismi 75 yaşındaki Ermeni sanatçı Aram Tigran’ın ailesi, “Babamızın vasiyeti Diyarbakır’da gömülmekti. Türk hükümeti buna izin verirse minnettar kalacağız” dedi.

Haberin Devamı

Gömülme ihtimale karşı Diyarbakır’daki Ermeni mezarlığı temizlendi.

DÜN Atina’da dün Atina’da “Kürt Kültür Derneği”nde taziyeleri kabul eden Tigran Ailesi, “Beni Diyarbakır’a gömün” vasiyeti için Ankara’nın vereceği nihai yanıtı bekliyor. Hafta sonu yapılan başvuru, Tigran’ın Türk vatandaşı olmadığı (Yunan vatandaşı) için kabul edilmedi. Ancak, Kürt asıllı belediye başkanları ve milletvekilleri dün yeniden girişimlerde bulundu.

Anlamlı bir jest olur

Tigran’ın cenazesinin Türkiye’ye getirilmesi için Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı DTP’li Osman Baydemir ve Diyarbakır İl Başkanı Fırat Anlı’nın da aralarında bulunduğu bir komisyon kuruldu. Tigran’ın Diyarbakır’da gömülmesi kabul edilirse, cenazesi bugün saat 17.00’de uçakla Diyarbakır’a getirilecek. Diyarbakır Ermeni Kilisesi’nde yapılacak ayin ardından, Urfakapı Semti’nde bulunan Ermeni Mezarlığı’nda toprağa verilecek.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri Tigran’ın defnedilmesi istenen Ermeni Mezarlığı’nda temizlik çalışması başlattı.
Ankara’nın nihai yanıt ret olursa, Tigran, oğullarının yaşadığı Brüksel’de toprağa verilecek. Tigran’ın eşi Sirvant, “Türk hükümetinden, kocamın vasiyetini kabul etmesini bekliyorum. Türk hükümeti bunu kabul ederse aile olarak minnettar kalacağız. Aram, Türk, Kürt, Arap, Ermeni ayırımı yapmazdı. Bizler kardeşiz derdi” diye konuştu.

Türkçe’yi televizyon izleyerek öğrendiğini söyleyen oğlu Agop ise “Babam  Diyarbakır’da gömülmek istedi” dedi. Kızı Aycemik de, “Türk hükümetinin böyle bir izni vermesi bizi çok sevindirir” diye ekledi. Yeğeni Avram Kayas ise,  “Türk hükümeti böyle bir izni verirse Kürt konusunda önemli bir adım atmış önemli bir jestte bulunmuş olur” diye konuştu.

Kürtler, Aram Tigran’ın öldüğünü “Mamoste rahmetkir” (Büyük usta öldü) diye duyurdular. 16 yıldır Atina’da Neos Kosmos semtinde yaşayan Tigran, Türkçe, Kürtçe ve Ermeni dahil sekiz dilde şarkı söylüyordu.

Erdoğan’a sevinmişti

Annesi Silvanlı, babası Sasonlu idi. Suriye’de doğmuştu. Diyarbakır’ı ilk kez 2008 Mayıs’ında görmüştü. Kültür ve Sanat Festivali’ne katılan Tigran, iki ay kentte kalmıştı. Batman’da Nevruz kutlamalarına da katılan Tigran, öldürülen Ermeni asıllı gazeteci Hrank Dink, anısına ‘Sarı Gelin’ türküsünü söylerken, “O bu türküyü çok seviyordu” demişti. Tigran, Diyarbakır’da rahatsızlanarak kaldırıldığı hastanede ameliyat olmuş, tıkalı olan iki kalp kapakçığı temizlenmişti. Atina’ya dönüşünde Silvan’dan bir çuval toprak getirmişti. Eylül’de tekrar gitmeyi düşünüyordu. Hem konser verecek, hem de içinde Hrant Dink’in anısına yazdığı yeni şarkısını okuyacağı CD dolduracaktı.

Haberin Devamı

Türkçe , Kürtçe Ermenice söyledi

Haberin Devamı

? Aİlesi Batman’ın Sason ilçesi Bianda köyünde oturan ve 1934 yılında bu köyde dünyaya gelen Aram Tigran, ailesi ile birlikte Suriye’nin Kamışlı kentine göç etti. Tigran, dokuz yaşındayken müzikle ilgilenmeye başladı. Bu yaşlarda ud çalmaya başlayan Tigran, 20 yaşındayken Türkçe, Kürtçe, Ermenice ve Arapça şarkılar söyledi. Tigran, 12 Kürtçe albüm yaptı, 100’den fazla Kürtçe ve Ermenice şarkının söz ve müziğini kaydetti.

Vedat Yıldırım: Kürt lerin amcası

Aram Tigran, Ermeni olmasına rağmen Kürt kültürüne hizmet etmiş muhteşem bir insandı. Tüm ülkelerde saygı gören, iyi bir sanatçıydı. Kültürlere hizmet etmek onun göreviydi sanki. Kürt müziğinin amcalarından biriydi. Kendisiyle tanışma fırsatı bulduğum için çok mutluyum.

Rojin: ‘Ape Aram’ derdim

Haberin Devamı

Aram Tigran, Kürtçe aşk şarkılarının en önemli adresiydi. Onunla Almanya’da bir ailenin balık yemeği davetinde tanışmıştım. O gece orada saatlerce sohbet etmiştik, Ermeni ve Kürtler’in birbirine yakın kültürler yaşadıklarını, birçok şarkının iki dilden birbirine çevrildiğini konuşmuştuk. Çok keyifli, benim için unutulmaz bir geceydi. Ona, ‘amca’ anlamına gelen ‘Ape Aram’ diye seslenirdim.

Nizamettin Arıç: Alçakgönüllü güzel bir insandı

Aram Tigran’ın Kürt müziğine müzikal katkısı çok önemli. Tigran 40 senenin üzerinde Kürt müziği yapıyor. Yani kendisi Ermeni ama müzikal ruhu Kürtçe olan bir insan. O yüzden Kürtler için çok çok önemli.  Ben 1991’de Ermenistan’da film çekerken gördüm ki Aram Tigran hem Ermenistan Kürtleri hem de Avrupa’daki Kürtler arasında çok olumlu bir intiba bırakmış. Alçakgönüllü güzel bir insandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!