'THK, dünyada saygın bir yere ulaştı'

Güncelleme Tarihi:

THK, dünyada saygın bir yere ulaştı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2008 14:35

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu, “Türk Hava Kuvvetleri, sahip olduğu nitelikli personeli, uçakları, silah sistemleri ve teknik donanımı ile dünya havacılığı içinde saygın bir yere ulaşmıştır” dedi.

Haberin Devamı

Hava Harp Okulu'na bu yıl katılan öğrencilerin ant içmesi ile 2008-2009 eğitim ve öğretim yılının açılışı dolayısıyla Yeşilyurt'taki okulda bir tören düzenlendi.
Orgeneral Babaoğlu, Şehit Hava Pilot Üsteğmen Muzaffer Ersönmez Konferans Salonu'nda düzenlenen törende “Temel değerler” konulu ilk dersi verdi.

İlk derste, güvenlik ortamının oluşturulmasında Türk Silahlı Kuvvetleri ve özellikle de Hava Kuvvetleri'nin rolünü, Hava Kuvvetleri'nin kurum kültürünün gerektirdiği olmazsa olmaz temel değerlerin neler olduğunu açıklamaya çalışacağını dile getiren Orgeneral Babaoğlu, şunları kaydetti:
“Hepimizin bildiği gibi, ülkeler insan eliyle şekillenir ve gelişmiş bir ülke ve refah toplumu olabilmenin esası insan unsuru ile sahip olunan evrensel, milli ve kurumsal değerlere dayanır. İnsanı ve değerleri ihmal eden sistemler zengin tarihi miraslarına, coğrafi büyüklüklerine ve sahip oldukları doğal kaynaklara rağmen gelişip kalkınamazlar. Gelişmiş ülke insanlarının davranışları incelendiğinde büyük bir çoğunluğunun bazı prensiplere ve ortak değerlere kalben inandıkları ve bunları benimsedikleri görülmektedir. Bu ortak değerler bilime saygı, ahlaki kurallara bağlılık, dürüstlük, sorumluluk, kanun ve kurallara uyma, başkalarının hakkına saygı, tasarruf, zamana riayet, vatanına ve milletine bağlılık şeklinde sıralanmıştır. İşte kalkınmış ülkeleri bugünkü konumlarına getiren husus insanların bu prensipleri benimsemeleri ve bunları nesilden nesile aktarmasıdır. Çünkü insanı harekete geçiren sahip olduğu değerler ve bu değerlere adanmışlığıdır.”

HAVA GÜCÜNÜN ÖNEMİ

Orgeneral Babaoğlu, gelişmişliğin bir unsuru olan kalkınmada sürekliliğin sağlanabilmesi için güvenlik ve güvenlik ortamının şekillendirilmesinin de son derece önemli olduğunu vurgulayarak, bu ortamın şekillendirilmesinde önemli rol oynayan askeri gücün içerisinde özellikle hava gücünün kritik bir role sahip olduğunu söyledi.

Haberin Devamı


Türk Hava Kuvvetleri'nin Türk milletinin kendisine sağladığı büyük destekle, müttefik ülkeler ile dünyanın herhangi bir noktasında harekat icra edebilecek bir kuvvet yapısına ulaştığını ifade eden Orgeneral Babaoğlu, “Hava Kuvvetlerimizin dünyanın sayılı hava kuvvetlerinden biri haline gelmesinde en önemli unsur, sahip olduğu silah ve teçhizatının yanında iyi eğitilmiş ve kendisini bu mesleğe adamış üstün nitelikli insan gücüne sahip olmasıdır. Vurgulamak isterim ki, Hava Kuvvetlerimizin geleceği kuvvet yapısındaki modern silah sistemlerinden daha çok gelecekte görev alacak ve şu an karşımızda duran Harbiyeliler ve onlara kazandıracağımız evrensel, milli ve kurumsal değerlere bağlı olacaktır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Orgeneral Babaoğlu, temel değerlerin evrensel, milli ve kurumsal değerler olarak tasnif edilebileceğini belirterek, havacı bir personelin öncelikle iyi bir vatandaş olarak anayasada yer aldığı şekliyle Türkiye devletinin bir Cumhuriyet, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütün olduğuna inanması ve bunlara gönülden bağlı olması gerektiğini söyledi.

Havacı personelin iyi bir asker olarak da TSK İç Hizmet Yönetmeliği'nde ifade edilen her askerde bulunması lazım gelen ahlaki ve manevi nitelikler ile ilk Türk havacılarından bugüne dek korunarak gelişen kurumsal değerlere sahip olmasının gereğine işaret eden Orgeneral Babaoğlu, “Onurlu bir yaşam tarzı benimsemek, yüksek görev bilincine sahip olmak, takım ruhu ile hareket etmek ve eylemlerinde inisiyatif sahibi olmak olarak belirlenen temel değerlerin, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndaki anlamı ve bu kavramların eyleme geçiriliş usulleri dolayısıyla arz ettiği farklılığın anlaşılması büyük önem taşır” dedi.

“HAVACILIK YAŞAM BİÇİMİDİR”

Orgeneral Babaoğlu, “onurlu yaşam” ile kastedilenin, “havacılık bir meslek değil, yaşam biçimidir” anlayışıyla ifade edilen en önemli değerleri olduğunu, ayrıca takım ruhu ve inisiyatif sahibi olunmasının da önemini vurgulayarak, sözlerine şöyle devam etti:
“Özetle, iyi yetişmiş, üstün nitelikli havacı personel; belirtilen temel değerler ışığında alacağı üstün eğitim ve kazanacağı yeteneklerle Hava Kuvvetleri'nin sahip olduğu özelliklerden en üst düzeyde yararlanarak başarıyı hedeflemektedir. Türk Hava Kuvvetleri kurulduğu 1911 yılından bugüne, çağdaş havacılık teknolojisi ve harekat uygulamalarından geri kalmamak için yoğun bir uğraş vermiş ve bugün; sahip olduğu nitelikli personeli, uçakları, silah sistemleri ve teknik donanımı ile dünya havacılığı içinde saygın bir yere ulaşmıştır. Tarihi süreçte pek çok konuda dönüşüm yaşansa da en önemli kuvvet çarpanının iyi yetişmiş, üstün nitelikli personel olduğu gerçeği asla değişmemiştir ve değişmeyecektir. Dünya ile yarışır bir hava ve uzay kuvveti oluşturmak için en önemli unsur olan iyi yetişmiş, üstün nitelikli havacı personelin; çağı aşkın kültür, bilgi ve beceriler ile donatılmasında en önemli manivelamız eğitimdir.
Sizlere açıkladığım temel değerlerimizin her havacıda mutlaka bulunması gerekir. Bu değerler, 100'üncü kuruluş yıl dönümünü kutlamaya hazırlanan Hava Kuvvetlerimizin kurum kültürünün sürdürülebilmesi açısından geleceğimizin de teminatı hükmündedir.”

Haberin Devamı


Hava Harp Okulu Komutanı Hava Pilot Tümgeneral Sinan Şanlı, konuşmasının ardından Orgeneral Babaoğlu'na günün anısına üzerinde okulun simgesinin bulunduğu bir tablo hediye etti.

TÜMGENERAL ŞANLI'NIN KONUŞMASI

Tümgeneral Şanlı, törende yaptığı konuşmada, Hava Harp Okulu'nun çağa yaraşır bir hava ve uzay gücünün oluşturulması hedefi doğrultusunda çağdaş hava subayları ve geleceğin komutanlarını yetiştirme sorumluluğu bulunduğunu belirterek, “Lisans düzeyindeki akademik eğitimin yanı sıra Havacılık ve Uzay Teknolojileri Enstitüsü bünyesinde 77'si örgün, 58'i uzaktan eş zamanlı eğitim olmak üzere toplam 135 personelin de yüksek lisans ve doktora öğretimine planlandığını ifade etmek istiyorum” dedi.

Haberin Devamı


“Hava Harbiyeliler”in akademik, askeri ve duyuşsal alanda çok iyi eğitilmesi gerektiğini bildiklerini ifade eden Tümgeneral Şanlı, akademik eğitimle havacılık, elektronik, bilgisayar ve endüstri dallarında Türkiye'nin önde gelen üniversiteleriyle eşit düzeyde mühendislik eğitimi verilmeye devam edileceğini bildirdi.
Harbiyelilere de seslenmek istediğini belirten Tümgeneral Şanlı, şunları kaydetti:
“Sizler Hava Kuvvetlerimizin göz bebeği, geleceğimizin teminatısınız. Bu kutsal kartallar yuvasında alacağınız eğitim ve öğretim ile hedefiniz Atatürk ilke ve inkılaplarını özümseyerek yaşayan, ahlaken, fikren ve bedenen gelişmiş sağlam bir kişiliğe ve üstün karakter özelliklerine sahip, askerlik ve liderlik özelliklerini çağdaş eğitim anlayışıyla bütünleştirmiş, mesleğiyle onur duyan, görev bilinci ile sorumluluk ve vazife önceliğini benimsemiş, hava ve uzay gücünün kullanılmasında bilgi altyapısıyla donanmış birer çağdaş pilot adayı hava subayı olarak mezun olmaktır. Sizlere bu hedef doğrultusunda yeni eğitim ve öğretim yılında başarılar diliyorum.”

Haberin Devamı

Törende, daha sonra, geçen eğitim ve öğretim yılında üstün başarı ödülüne değer görülen öğrencilere başarı belgeleri, aralarında Orgeneral Babaoğlu, Tümgeneral Şanlı, emekli Hava Kuvvetleri komutanları Faruk Cömert, Tahsin Şahinkaya ve Cumhur Asparuk'un da olduğu kişilerce verildi.

Tören, Hava Harp Okulu Marşı'nın okunmasıyla sona erdi.

ANT İÇME TÖRENİ

Hava Harp Okulu'na yeni katılan öğrenciler için düzenlenen Ant İçme Töreni ise öğrenciler ve Orgeneral Aydoğan Babaoğlu'nun tören alanında yerini almasıyla başladı.


İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra bir konuşma yapan Hava Harp Okulu Komutanı Tümgeneral Sinan Şanlı, bu yıl okula 8'i bayan toplam 219 öğrencinin alındığını bildirdi.

Okula yeni kayıt yaptıran öğrencileri kutlayan ve başarı dileyen Tümgeneral Şanlı, “Bugün sizlerin bundan sonraki uzun ve onurlu yolunuzun başlangıcı olacaktır. Namusunuz üzerine ant içmekle her askerin kanunlarla belirlenmiş vazifesini üstleneceksiniz. Hava Kuvvetleri saflarına katılmakla yaşamında onurlu, görevinde sorumlu, çağdaş havacı subay olmayı hedefleyeceksiniz. Asla unutmayınız; havacılık bir meslek değil, yaşam biçimidir” diye konuştu.

Tümgeneral Şanlı'nın konuşmasının ardından bu yıl Hava Harp Okulu'na katılan toplam 219 öğrenci, Hava Pilot Binbaşı Hızır Özçelik'in önderliğinde ant içti. Tören geçit töreni ile sona erdi.

Törenin sonunda aileler Hava Harp Okulu'na katılan çocuklarıyla hasret giderdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!