Tetikçileri anlattı

Güncelleme Tarihi:

Tetikçileri anlattı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 1998 00:00

Haberin Devamı

Sağlık durumu iyiye giden Akın Birdal, dün polise 10 dakika ifade verdi ve kendisini vuranların robot resimlerini teşhis etti. Bu kişileri daha önce tanımadığını anlatan Birkan, ‘‘Onlardan şüphelendim ve bir an önce dışarı çıkarmak istedim. Bu sırada ateş ettiler’’ dedi. Birdal, ilk mermilerin bacaklarına isabet ettiğini, sonra kapıyı kapattığını söyledi.

İki silahlı saldırganın kurşun yağmuruna rağmen sağ kalan İHD Genel Başkanı Akın Birdal, dün polise ilk ifadesini verdi. Birdal, ‘‘Bu kişilerden şüphelendim ve bir an önce onları binadan uzaklaştırıp, kurtulmak istedim, ancak kurşunlardan kendimi kurtaramadım’’ dedi.

Birdal polise verdiği 10 dakikalık ifadesinde, yapılan robot resimlerin saldırganlara çok benzediğini belirtirken, ‘‘Beni vuranları hiç tanımıyorum. Daha önce hiç görmedim. İsimlerini de bilmiyorum’’ dedi. Emniyet yetkilileri, Birdal'ın, robot resimlerin saldırganlara benzediğini söylemesinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, ‘‘Robot resimler medyada çıktıkça ihbarlar başlar’’ değerlendirmesini yaptı.

Ağır yaralanan ve ölümle yüzyüze gelen Birdal'ın sağlık durumu, her geçen saat iyiye gidiyor. Şuuru açılan ve konuşmaya başlayan Akın Birdal, dün suikasti soruşturan Terörle Mücadele Şube Müdürü Cavit Çevik'e ifade verdi. Birdal, ‘‘Suikastçiler İstanbul'dan geldiklerini ve gözaltındaki yakınlarına yardımcı olmamı istediler. Ben bu kişilerden şüphelendim ve bu yüzden Ankara İl Başkanlığı'na göndermek istedim. Sekreterimi çağırdım ve bir an önce bu kişileri odadan çıkarmak istedim’’ dedi.

SALDIRI ANI

Suikastçilere İHD Ankara İl Başkanlığı'nın adres ve telefonunu verdiğini anlatan Birdal, saldırı anını ise şöyle anlattı:

‘‘Odadan çıkmaları için masamdan kalkıp, kapıya kadar gittim, kapıyı açtım. Çünkü onlardan şüphelenmiştim. Tedirgin durduklarını anladım, bir an önce kapıyı kapatmak isterken bana ateş etmeye başladılar. İlk mermiler bacaklarıma isabet etti. Canhavliyle kapıyı kapattım, ancak kapının dışından kurşun yağdırmaya devam ettiler. Kapının dışından atılan mermiler karnıma ve omuzuma isabet etti.’’

Birdal'ın, bugün daha ayrıntılı bir ifade vermesi bekleniyor. Birdal'ın anlatımlarıyla, daha önce sekreteri ve diğer görgü tanıklarının anlattıklarıyla birbirine uyduğu öğrenildi.

KEŞİF İÇİN Mİ GELDİLER?

Bu arada üst düzey bir emniyet yetkilisi, ‘‘Saldırganlar Birdal İHD'ye geldikten bir kaç dakika sonra içeri girmişler. Keşif yapmak için gelmiş olabilirler. Saldırganlar ortamın müsait olduğunu görünce kapıdan çıkarken karar değiştirip suikasti gerçekleştirmiş olabilir’’ dedi.

SİLAH MARKALARI

Bulunan mermi çekirdekleri ve kovanların ilk incelemeleri yapıldı. 9x19 mm. parabellum tabir edilen mermilerin on tanesinin MKEK, 3'ünün ise Amerikan malı Ruger marka olduğu belirlendi. Balistik incelemede, mermilerin atıldığı tabancaların markası tesbit edilemedi. Mermi üzerinde yapılan balistik incelemede, tabanca markasının saptanmasının çok ender olduğunu söyleyen bir uzman, ‘‘Bu mermiler Çek-vizör tabancayla atılmış olsa hemen belli olurdu. Vizör olmadığı kesin. Bu mermilerin 14'lü veya 16'lı şarjörlü bir tabancayla atıldığını anlıyoruz. Beretta, Ruger, Smith Wesson, Astra hepsi olabilir. Zaten bunu tespit etmek hemen hemen olanaksızdır’’ diye konuştu.

SIKI KORUMA

Bu arada Birdal, hastanede çok sıkı koruma altına alındı. Yoğun bakımda tedavi gören Akın Birdal'ı odasının kapısında iki resmi memur, 2 İHD görevlisi, bir hastane güvenlik görevlisi ve ayrıca sivil polis memurları koruyor. Hastane dışında da giriş-çıkışlarda resmi polis, hastane önünde ise çevik kuvvet ile sivil polisler geniş güvenlik önlemleri aldı.

SAĞLIK DURUMU İYİ

Yaklaşık 4 saat süren bir ameliyattan sonra geceyi yoğun bakımda geçiren Birdal'ın sağlık durumunu izleyen Prof. Dr. Kamil İmamoğlu, ‘‘Henüz hayati tehlikeyi tümüyle atlatamadı. Ancak düzenli nefes almaya başladı. Büyük kan kaybı nedeniyle organ yetmezliği tehlikesi ortaya çıkabilir. Yaraları büyük olduğu için enfeksiyon tehlikesi var. 48 saatten önce bu konuda kesin bilgi vermek mümkün değil’’ dedi. İmamoğlu, Birdal'ın dün sabah konuşmaya başladığını ve bir bardak çay içtiğini sözlerine ekledi.

14 KURŞUN YARASI

Öte yandan Birdal'ın vücuduna önceden açıklandığı gibi 6 değil, daha fazla kurşun isabet ettiği öğrenildi. İsabet eden kurşun sayısı konusunda Dr. İmamoğlu ‘‘Bedenin çeşitli yerlerinde 14 kurşun giriş-çıkış izi var. Bir kurşun da ayak bileğinde kaldı’’ bilgisini verdi. Ancak bazı kurşunların vücudu delip geçtiği için, isabet eden kurşun sayısı dün akşama kadar tümüyle netlik kazanamadı. İmamoğlu, şunları söyledi:

‘‘Bir ekip bacak, bir ekip de göğüs ve koltuk altında çalıştı. Sol akciğerde yara yoktu. Bacağa giden büyük damar parçalanmıştı. Yerine suni damar kondu. Saat 16.10'da (önceki gün) yoğun bakıma alındığında yaşamsal bulguların hepsi normale yakındı. Saat 18.00'de kendine gelmeye başladı. 21.00'de nefes alabildiği için solunum desteği çekildi.’’

Dün sabah Birdal'ı ziyaret eden CHP Milletvekili Sabri Ergül de şu bilgiyi verdi:

‘‘Kendisine yöneltilen sorulara gözleriyle ve mırıldanarak tepkiler veriyor. Doktorlar bu tepkilerin son derece olumlu gelişmeler olduğunu söylediler. Kol ve bacağın yeniden hareket edip etmeyeceği iki hafta içinde belli olacakmış.’’

ABD Büyükelçiliği İnsan Haklarından Sorumlu Diplomat Gus Recinos da hastaneye gelerek Birdal'ın sağlık durumu hakkında bilgi aldı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!