Tetikçiler 4 kişi

Güncelleme Tarihi:

Tetikçiler 4 kişi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 1997 00:00

Haberin Devamı

Otobüste 6 kişiyi katledenlerin, 4 kişi oldukları anlaşıldı. Katliamın tek görgü tanığı olan Polonyalı Renata’nın ifade süresi ise 5 gün daha uzatıldı. Öldürülenlerden 5'inin, son 1 yıl içinde çeşitli şirketler adına yurda toplam 31 milyon 450 bin dolar soktukları saptandı.

TEM Otoyolu'nda geçen pazar gecesi Avar Turizm'e ait otobüste 6 kişiyi katledenlerin 4 kişi oldukları saptandı. Kendilerine polis süsü vererek durdurdukları otobüse 3 kişinin bindiği, bunlardan 1'i direksiyona geçerken, diğer 2'sinin otobüs hareket halindeyken 6 kişiyi acımasızca başlarına kurşun sıkarak katlettiği anlaşıldı. Katliamın tek görgü tanığı olan ve 21 Aralık'tan beri jandarmada ifade veren Polonyalı turist Renata Kinga Wesolowska'nın gözaltı süresi dün dolunca, 5 gün daha uzatıldı.

KENT TURU

Çok sinirli olduğu gözlenen Wesolowska, sorgusunu yapanlara, ‘‘Ben size her şeyi anlattım, artık sıkıldım. Bir an önce ülkeme dönmek istiyorum’’ deyince kent turuna çıkarıldı. Öğleden sonra gizlice Jandarma'ya ait bir ambulansa bindirilerek arka nizamiyeden çıkarılıp şehirde gezdirilen Wesolowska, bu sırada saldırganların bindiği beyaz otomobilin benzerlerini gösterdi. Kent turundan sonra yeniden sorguya alınan Wesolowska, olayı baştan sona yeniden anlattı.

BİR ŞEY ARADILAR

Baştan beri çelişkili bilgiler veren Wesolowska'nın ifadelerini birleştiren uzmanlar, otobüste 6 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıyı yapanların 4 kişi olduklarını, bunlardan 3'ünün otobüse bindiğini, diğerinin ise geldikleri otomobille otobüsü takip ettiğini saptadı. Polonyalı turist Wesolowska'nın ifadelerinden de, 6 kişinin öldürüldüğü sırada otobüsün hareket halinde olduğu ortaya çıktı. Wesolowska, ‘‘Otobüs yoluna devam ederken, otobüs şoförü de otobüsün arkasına getirildi. Otobüsün kim tarafından kullanıldığını merak ettim, ancak ben o sırada arka beşli koltuğun önündeki koltuklardan sağ taraftakine oturuyordum. Aşırı derecede korktuğum için kimseye bakmadım’’ dedi. Wesolowska'nın bu ifadeleri, otobüse binenlerin 3 kişi olduğunu, ancak, Polonyalı turistin, sadece gece lambaları yandığı için loş olan otobüste direksiyona geçen üçüncü kişiyi farkedemediği anlaşıldı. Otobüse binen kişilerin bir yandan konuşurken, diğer yandan otobüste birşeyler aradığını belirten Wesolowska, kontrol ettikleri çanta ve poşetleri birbirlerine gösterdiklerini söyledi.

‘ÖMER’ - ‘BABA’

Wesolowska, kendilerini otobüsün arka bölümünde toplayan 2 saldırgandan sarışın olanının pasaportunu kontrol ettikten sonra yüzüne fırlattığını, esmer olanın da kendisini iterek otobüsün arka kapı ayak bölmesine yüzü buzdolabına gelecek şekilde yatırdığını, o andan itibaren hiç bir şeyi göremediğini söyledi. Konuşmalar kesildikten sonra patlamalar duyduğunu, hemen ardından da otobüsün durduğunu anlatan Wesolowska, bir iki dakika sonra aracın telefonu çaldığını, yerinden kalkınca 6 kişinin cesedinin koridorda yattığını gördüğünü, telefonu açtığında ise ‘Ömer’ ve ‘Baba’ seslerini duyduğunu anlattı. Wesolowska, Türkiye'den giyim eşyası alıp Polonya'da sattığını, daha önce Türkiye'ye havayolu ile 3 kez, karayolu ile de 5 kez geldiğini, otobüstekilerden sadece Murat Balaban'ı İstanbul'daki firmasından alışveriş yaptığı için tanıdığını söyledi.

İNANILMAZ PARALAR

Öldürülen 6 kişiden Ömer Balaban'ın oğlu Murat dışındakilerin Polonya-Türkiye arasında kurye olarak para taşıdıkları saptandı. Kapıkule Gümrük Kapısı'ndan Nedim Sevim'in partiler halinde 30 defada toplam 13 milyon 900 bin doları deklare ederek yurda soktuğu anlaşıldı. Halil Altınoy 4 defada 1 milyon 550 bin dolar, Ayhan Fındık 13 defada 5 milyon 600 bin dolar, Bedri Kara 5 defada 2 milyon 200 bin dolar, Ömer Balaban ise 21 defada 8 milyon 200 bin doları yurda soktu. Bu kişilerin deklare ettikleri ihracat karşılığı dövizin sahibi görünen şirketlerle ilgili geniş araştırma başlatıldı.

Bu arada Avar Turizm'in avukatı Mehmet Baykara, dün Edirne'ye gelerek, içinde 6 kişinin katledildiği 34 YSE 98 plakalı otobüsün teslim edilmesini istedi. Ancak Savcılık, yeni bir inceleme yapılabileceği gerekçesiyle bu isteği geri çevirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!