"Tetik Türkiye'de" açıklamasına cevap

Güncelleme Tarihi:

Tetik Türkiyede açıklamasına cevap
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2012 14:16

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, Türkiye'ye konuşlandırılacak patriot füzelerinde, kullanma kararının "tüm NATO'ya ait olduğunu" açıkladı.

Haberin Devamı

Ricciardone, dün bir grup gazeteciyle yaptığı sohbete, "Patriotlarda tetik kimde olacak?" sorusuna, Türkiye'nin Patriotlar'ın ülkeye yerleştirilmesini "NATO savunma zırhı" çerçevesinde istediğini ve kullanılmalarında da NATO kurallarının geçerli olacağını söyledi.

NATO antlaşmasının unsurlarının tüm ülkeleri bağladığını kaydeden Amerikan Büyükelçisi,
"Beraber hareket etmek, hepimizi güçlü kılıyor. Dolayısıyla, (patriotlar) yerleştirilmeleri ve kullanılmalarına ilişkin esaslar, antlaşmada yer alıyor. Sizin askerleriniz ve siyasetçileriniz, bu konuda NATO ile anlaşmaya vardı. Ancak endişelenmeyin; Türkler bu sürece en başından itibaren dahil oldular. Bu yabancı bir şey değil, bir ittifak prosedürü. Ve ana teması, müttefiklerin Türkiye ile dayanışmalarını göstermesi" dedi.

/images/100/0x0/55eb3ea1f018fbb8f8b4a5f4

 
15-20 NATO TEKNİSYENİ TÜRKİYE'DE
 
Patriotların konuşlandırılması için incelemelerde bulunan NATO teknik elemanlarının sayısının 15-20 olduğunu, bunlara Türk uzmanların eşlik ettiklerini de kaydeden Ricciardone, "Tüm teknik bilgileri toplayacaklar. Türkiye, nerede olmasını istediğini söyleyecek ve bu konuda Türkiye ile bir uzlaşmaya varılacak. Bu heyet, nerede, ne zaman, kaç tane batarya, ne kadar süre için, hangi şartlarda gibi konuları belirleyecek" dedi.

Amerikan Büyükelçisi, "Türkiye'ye kaç patriot bataryası yerleştirileceği konusunda sayılarda uzlaşmazlık olduğu" haberlerinin olduğunun hatırlatılması üzerine ise, "Bunu, bu şekilde ifade etmenin doğru olacağını düşünmüyorum. Bu teknik bir sorun; eldeki imkanlar ve ihtiyaçlar, Türkiye'nin istekleri ve Müttefiklerin ne kadarını karşılayabilecekleri. Türkiye'nin istek ve ihtiyaçları ile, müttefiklerin ne kadarını karşılayabilecekleri konusunda bir uzlaşma olacak" diye konuştu.

Haberin Devamı

 
"BÖLGEDE İSTİKRARSIZLIK HEM TÜRKİYE'NİN, HEM ABD'NİN ÇIKARINA AYKIRI"
 
Ricciardone, İsrail'in Gazze'yi bombalaması sırasında, Ankara ve Washington hattında karşılıklı diplomatik girişimler olup olmadığı yolundaki soruları ise, "biz Türkiye ile her an temas halindeyiz, ülkelerimizi ilgilendiren her konuda her gün temas ediyoruz" dedi. Bu temasların "iki tarafın birbirinden birşeyler istemeleri" şekilde olmadığını da belirten Amerikan Büyükelçisi, "bu dostluk, bu bir ittifak. Konuları, problemleri inceliyoruz" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Gazze konusundaki sert açıklamalarının hatırlatılması üzerine ise Ricciardone, "Bireysel sözler üzerinde durmayacağım. Ben stratejik çıkarlara bakıyorum ve ben buna gerçekten inanıyorum. Siz inanmıyor olabilirsiniz ama ABD ve Türkiye'nin bölgesel istikrarsızlık olayları konusunda ilgileri ortak. Her iki ülkenin de, hükümetlerimiz ve halklarımızın, İsrail ve Filistinliler arasındaki şiddet ve ölümlerden rahatsız olduğu, endişe duyduğuna eminim. Sadece bu ölümlerin sona ermesini istemekle kalmıyoruz; şiddet ortaya çıktığında, terörist eylemler ortaya çıktığında bizim bir perspektifimiz var, Türkiye'nin de bir perspektifi var. Bunlar farklı olabilir. Sizin komşularınız farklı, dolayısıyla bu normal. Problem üzerinde sizin de etkiniz var, bizim de. Dolayısıyla, ateşi acilen söndürmek için de, İsrail ve Filistinliler arasında uzun vadeli bir barış için de bu etkilerimizi birleştirmek amacıyla temas içindeyiz. Büyük ödül bu. Türkiye de bunu istiyor, biz de."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!