TESK: Sabrımız sonsuz değil

Güncelleme Tarihi:

TESK: Sabrımız sonsuz değil
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2001 00:00


Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Derviş Günday, esnaf ve sanatkarları biraz daha sabırlı olmaya çağırırken, ''ancak sabrımızın da sonsuz olmasını kimse bizden beklemelidir'' dedi.

Günday, düzenlediği basın toplantısında, SSK ve Bağ-kur primleri ile faizlerin artırılmasını da eleştirdi. Günday, şöyle dedi:

''İçinde bulunduğumuz bunalım ortadayken, Sigorta ve Bağ-kur primlerinin, kredi faizlerinin artırılması yangına körükle gitmektir. Aksi halde yarın çok geç olabilir. Kaybedilecek bir gün değil. Bir dakikamız bile yok. Esnafımız açısından bıçak kemiğe kırıp da geçmiştir.''

SOKAĞA TAŞAN TEPKİLER HAKLI

Esnaf ve sanatkarın güçlüklere dayanacak, fedakarlıklara katlanacak ne tahammülü ne de mecali kaldığını söyleyen Derviş Günday,''Sokağa taşan tepkiler kuşkusuz haklıdır'' dedi

Esnafın tepkilerini istismara yeltenen kirli ve kötü amaçlı kışkırtıcıların var olduğunun unutulmaması gerektiğinin de altını çizen Günday, şöyle devam etti:

''Bunların oyunlarına alet olmamamız gerektiğinin bilincindeyiz. Hala, tek çözümün sokak olmadığını düşünüyoruz. Esnaf ve sanatkar kardeşlerimizi, biraz daha sabırlı ve sağduyulu olmaya çağırıyoruz. Ancak sabrımızın da sonsuz olduğunu kimse bizden beklememelidir.''

KRİZ ÇOK DAHA VAHİM

Günday, düzenlediği basın toplantısında, ülkenin yandığını ve yangının kontrolden çıkmak üzere olduğunu belirterek, ''Türkiye'nin bugün yaşadığı kriz, içine sürüklendiği bunalım, bazılarının sandığı ve söylediğinden çok daha vahimdir'' diye konuştu.

Umutların tükendiğini, demokrasi dışı senaryoların tartışılmaya başladığını vurgulayan Günday, ''Bu bizi korkutmaktadır. Ama bu manzaranın sorumluları acaba bu karanlık tabloyu görebiliyorlar mı? Aynı korkuyu duyuyorlar mı? Açık söyleyeyim bu konuda endişemiz var'' şeklinde konuştu.

Esnafın cumhuriyet tarihinde ilk kez ''sokağa çıktığını'' hatırlatan Günday, bugüne kadar hep sabrettikrini, ancak esnafın sabrının tükendiğini ifade etti.

ÇIKARCI SİYASİLER SORUMLU

Federasyon başkanları ile dün yaptıkları toplantıda ülkenin içindebulunduğu durumu değerlendirdiklerini ve ne yapacaklarını tartıştıklarını anlatan Günday, bu toplantıda hükümeti ve parlamentoyu göreve çağırmaya ve kamuoyunu bilgilendirmeye karar verdiklerini söyledi.

Bunalımın gerçek nedeninin 40 yıldır süregelen yanlış ve populist ekonomik politikalar olduğunu ifade eden Günday, gerçek sorumlunun ise başta siyasi yapı olmak üzere, kendi kısa vadeli çıkarını ülke çıkarı önünde tutan anlayış olduğunu kaydetti.

Günday, bugünkü manzaranın sorumlusu olan siyasi yapının tıkandığını ve bunun aşılması gerektiği görüşünü de vurguladı.

EKONOMİK PROGRAM AÇIKLANSIN

TESK Başkanı, başta acil önlemler paketi içinde açıklanan yasal düzenlemeler olmak üzere, ekonomik program ve gerçekleştirilmesi gereken köklü reformların bir yandan ekonomik krizin aşılmasına olanak sağlarken, diğer yandan da mevcut siyasi yapının kökten değişiminin kapısını aralayacağını belirtti.

Günday, bu sorumluluğun yerine getirilmesi için hükümet ve parlamentoyu göreve çağırırken ''45 gündür beklenen ekonomik program bir an önce açıklanıp gereği yapılmalıdır'' dedi.

TÜRKİYE ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK

Ülkeyi yönetenlere, siyasi gücü elinde bulunduranlara ve Parlamento'ya seslenen Günday, şöyle konuştu:

''Herkes aklını başına toplasın. Meclis'in koltukları kimsenin tapulu malı ya da babasının mirası değildir. Unutmayın ki sizi o makama getiren halk, getirdiği gibi götürmesini de bilir. Şurası iyi bilinmelidir ki, biz esnaf ve sanatkarımıza öncülük etmek üzere sokağa çıktığımızda, Türkiye artık asla eski Türkiye olmayacaktır.'' (Ankara/aa)

Esnaf, iki gün süre verdi




Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!