Teşhiste bilgisayar devri

Güncelleme Tarihi:

Teşhiste bilgisayar devri
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 1997 00:00

Amerika'nın en iyi doktorları parmaklarınızın ucunda
Haberin Devamı

Artık tedavi olmak niyetiyle, yurtdışına giderken bir kez daha düşünmekte fayda var. Çünkü boşuna masraf yapıyor olabilirsiniz. Türkiye'de tıbbi teknolojiyi takip eden bazı merkezler özellikle Amerika'yla modem irtibatı kurmaya başladı. Bu konuda dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer alan Johns Hopkins ile çalışan İntermed, bilgisayar tuşlarının teşhise ve tedaviye olan katkılarıyla ilgili bilgi verdi.

Vücudunuzun milimetrik olarak haritasının çıkarılabildiğini biliyor muydunuz? Tepeden tırnağa vücudunuzun herhangi bir noktasındaki rahatsızlığın kaynağı, bu tür görüntüleme sistemleriyle tespit edilebiliyor. Phased Array adı verilen teknolojiyle donanmış, manyetik rezonans sisteminin ilk avantajı elbette net bilgiler vererek, hastalığın tanınmasını sağlaması. Hemen ardından da teşhis süresini kısaltması geliyor. Çünkü insanlar çeşitli nedenlerle sık sık radyasyon almaktan korkuyorlar. Bu sistemle, örneğin karaciğer yirmi saniyede görüntülenebiliyor. İntermed'in radyoloji bölümünde görevli ve bu sistemi çok iyi tanıyan Dr. Cem Balcı, karın bölgesinin 15 dakika içinde çok ayrıntılı bir biçimde incelenebildiğini belirtiyor.

Bu sistem gayet güzel. Teşhis de rahatlıkla koyulabiliyor. Fakat yeni bir teknoloji ve artık dünyada radyologlar, teşhis araçlarının kullanımında uzmanlaşıyorlar. Örneğin jinekolojik bir hastalığınız için Amerika'da sadece jinekolojik organları görüntüleyen uzmanlara gidebiliyorsunuz, kendilerini bu alanda geliştiriyorlar. Kalp, beyin ve karın bölgesi için çalışan radyologlar da bu örnek içinde yer alıyorlar. Türkiye'de böyle bir hareketlenme olduğu biliniyor fakat henüz kurumlaşmış değil. Böyle olunca sistem ne kadar iyi olsa da radyologların uzmanlara danışma ihtiyacı duyabildiklerini Dr. Balcı söylüyor. Bu durumda İntermed yeni bir karar almış.

Avrupa'nın en büyük ayaktan tedavi merkezi olan İntermed'in Medikal Direktörü Dr. Mari Benli, kendilerine başvuran kişilere teşhis ve tedavi hizmetinin, tüm branşlarda verildiğini ancak bu arada danışmanlık da yapıldığını anlatıyor. Yani herkese yurtdışında gidebilecek adresler, hastaneler, kendi hastalarının mağdur olmaması için İntermed tarafından herhangi bir maddi karşılık beklenmeden yapılıyordu. Fakat şimdi daha medeni ve teknolojik bir hizmet sunuluyor. Örneğin Dr. Balcı, herhangi bir manyetik rezonans görüntülemede, tereddüte düşerse, hastasına en doğru teşhisin koyulabilmesi için bilgisayarın başına geçiyor ve modem yardımıyla, Johns Hopkins hastanesinin bu konuda çalışan doktorlarını karşısına alıyor. Yani Amerika'daki doktor anında Dr. Balcı ile aynı görüntüyü inceleyebiliyor ve işaretleyerek Dr. Balcı'ya fikrini söylüyor.

Kontrol İNTERMED’DE yapılıyor

Teşhis amacıyla Amerika'ya gitmek gerekmiyor. Amerika ayağınıza geliyor. Eğer hastanın tedavi nedeniyle yurtdışına gitmesi gerekirse, bu kez de kontroller İntermed'te yapılıyor ve yurtdışındaki doktora gösteriliyor. Hastalanan insanın gereksiz masraflardan kurtulması sağlanıyor.

SANILDIĞI KADAR PAHALI DEĞİL

Dr. Mari Benli (solda), bu hizmetlerin sanıldığı kadar pahalı olmadığını da hatırlatıyor. Eğer İntermed'e teşhis ve tedavi için başvurduysanız, doktor gerekli gördüğü takdirde Johns Hopkins ile irtibat kurulması için ayrı bir ücret talep edilmiyor. Bu bağlantıyı genellikle Dr. Cem Balcı kuruyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!