‘Teröristler sızabilir’

Güncelleme Tarihi:

‘Teröristler sızabilir’
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2018 22:52

CHP’nin Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, muhalifler ile cihatçı terör örgütlerinin elindeki son kent olan İdlib’e yönelik operasyonla ilgili uyarılarda bulunarak, “İdlib’de bulunan 55-60 bin terör unsurunun göç dalgasıyla birlikte Türkiye’ye sızma ihtimali var. Göç meselesi Türkiye için ulusal güvenlik sorunu haline dönüşecektir” dedi

Haberin Devamı

Çeviköz, Türkiye’nin bunu engellemek için Suriye yönetimiyle diyalog kurması gerektiğini savundu. İdlib operasyonunun Türkiye açısından etkilerini Hürriyet’e değerlendiren Çeviköz, şunları söyledi: “Rusya bombardımanının, Suriye kuvvetleri tarafından planlanacak kara harekâtına ön hazırlık olduğunu düşünüyorum.
Türkiye’nin öncelikle riskli bir durumda olduğunu anlaması lazım. Biz başından beri Türkiye’nin Suriye meselesinin çözümünde, ilgili tüm aktörlerle ilişkili olması gerektiğini savunduk. Bu ilgili aktörlerden birisinin de Suriye yönetimi olduğu kabul ediliyor. Rusya ile hareket eden Astana’nın bir unsuru olan Türkiye’nin Şam ile konuşmaması kabul edilebilecek şey değil. Görünen köy kılavuz istemez. Bugünün koşullarında Şam’la görüşmemek Türkiye’yi güvenlik açısından riske sokmaktadır. İdlib’de yaşanan insani trajedinin göç dalgasına neden olacağını düşünüyorsanız, bunu engellemenin yolu sorunu barışçıl şekilde çözmektir. Bunun için de diyalog gerekir. Diyalog kurulmadıkça zannediyorum bu risk artacaktır. Türkiye’nin aklıselimle hareket etme zamanı geldi.

Haberin Devamı

ULUSAL GÜVENLİK SORUNU

Meselenin çok daha önemli bir boyutu var. İdlib’de bulunan 55-60 bin terör unsurunun göç dalgasıyla birlikte Türkiye’ye sızma ihtimali var. Göç meselesi Türkiye için ulusal güvenlik sorunu haline dönüşecektir. Konu bu boyutuyla da düşünülmeli ve engellenmesi için barışçı çözüm aranmalıdır.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Tahran ziyareti de üçlü zirvenin devamı. Tahran’da Türkiye’nin İran ve Rusya tarafından belli konularda ikna edilmeye çalışılacağı düşüncesindeyim. Bunun başında da Türkiye’nin doğrudan Şam ile diyalog başlatması konusu geliyor. Rusya’dan uzun zamandır Ankara ile Şam’ın doğrudan iletişime geçmesi gerektiği konusunda açıklamalar geliyordu. Tahran’da yapılacak toplantıda da bunun görüşüleceği ve Türkiye’nin ikna edilmesine çalışılacağı düşüncesindeyim.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!