Teröriste rahmete 30 günlük kapatma

Güncelleme Tarihi:

Teröriste rahmete 30 günlük kapatma
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2004 01:33

Ankara'da erken patlayan canlı bomba için ‘Allah’tan rahmet' dileyen Malatya'nın yerel televizyonu Güneş TV'ye, bir aylık ekran karartma cezası verildi. RTÜK, kendi uzmanlarının yayın ilkelerine aykırılık bulmamasına karşın, Malatya polisinin istediğine uyarak kanalı cezalandırdı.

RADYO Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Ankara'da canlı bomba eylemi yapmaya hazırlanırken yanlışlıkla bombaları patlatarak ölen teröristin Malatya'da toprağa verildiğine ilişkin yayının sonunda ‘‘Allah'tan rahmet ve yakınlarına başsağlığı’’ dileyen Malatya'nın yerel televizyonu Güneş TV'ye 1 ay yayın durdurma cezası verdi.

Kanalda 22 Mayıs 2003'te canlı bomba Songül Akkurt'a ilişkin haber yayınladı. Akkurt'un canlı bomba olduğunun kaydedildiği yayında, olayın ardından cenazenin toprağa verilmek üzere Malatya'ya getirildiği duyuruldu. DHKP/C'nin yasadışı örgüt olarak anıldığı haberin ardından sunucu ‘‘Şengül Akkurt'a Allah'tan rahmet, yakınlarına ise başsağlığı diliyoruz’’ dedi.

UZMANLARINI DİNLEMEDİ

Olayla ilgili yapılan haberde yayın ilkelerine aykırılık bulunmamasına karşın sunucunun bu son cümlesini esas alan RTÜK, terörün teşvik edilmediğini belirten kendi uzmanları yerine Malatya Emniyet Müdürlüğü'nün isteğine uyarak Güneş TV'nin ‘‘Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne’’ aykırı yayın yaptığı sonucuna vardı. Üst Kurul 30 Aralık'ta yaptığı toplantıda, 30 gün yayın durdurma öngören (a) bendine aykırılık buldu.

KADINA ŞİDDETE ‘UYARI’

RTÜK, aynı gün yaptığı toplantıda, İstanbul'da yayın yapan Özel FM'in ‘‘Ayet ve Hadislerle Ahlak Ölçüleri’’ adlı sohbet programında, kadınların idaresinin ilahi hüküm olduğu ve kadınların bu yönde davranması gerektiği şeklinde yapılan yayını ise ‘‘Kadına karşı şiddet ve ayrımcılığın teşvik edilmemesi’’ ilkesi çerçevesinde ‘‘uyarı’’ ile cezalandırmakla yetindi.

Özel FM'in 23 Ekim 2003’teki yayınında, kadının kocasından izinsiz dışarı çıkması durumunda Allah'ın gazabına uğrayacağı, kocasının cinsel ilişkiye girme isteğini geri çevirmesi durumunda meleklerin lanet edeceği, kadının koku kullanmaması gerektiği, kadının kocasını ismiyle çağırmaması ‘bey’ ya da ‘efendi’ diye hitap etmesi gerektiği belirtildi.

‘EVLENİYORUZ’DAN SAVUNMA

RTÜK
ayrıca, Show TV'de yayınlanan ‘‘Biz Evleniyoruz’’ programının, yayın ilkelerinin ‘‘Gençlerin ve çocukların fiziksel, zihinsel ve ahlaki gelişimini zedeleyecek türden programların, bunların seyredebileceği zaman ve saatlerde yayınlanmaması’’ ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle savunma istedi. RTÜK, savunma sonrası ihlal olduğuna karar verirse uyarı cezası verecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!