Teröriste kopya skandalı

Güncelleme Tarihi:

Teröriste kopya skandalı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 1997 00:00

Haberin Devamı

Jak Kamhi suikastından yargılanan İslami Hareket Örgütü militanı Kudbettin Gök, üniversite sınavına Metris Cezaevi'nde girdi. 1988'den beri sınavlara girip bir türlü başarılı olamayan Gök, cezaevinde girdiği son sınavda, matematikte şampiyonu bile geride bıraktı. Bilim Kurulu cevap kağıdını incelemeye alınca, gerçek ortaya çıktı: Gizli bir el, teröriste yardım etmişti. Kopyacının sınavı iptal edildi, şimdi gizli elin kim olduğu araştırılıyor.

ÖSYM sınavında kopya çeken 19 kişi arasında, Metris Cezaevi'nde yatan İslami Hareket Örgütü militanı Kudbettin Gök'ün de bulunduğu ortaya çıktı.

Jak Kamhi'ye 1993 Ocak'ta düzenlenen suikasttan yargılanan Gök'ün kopya çektiği, Türkiye birincisinden bile daha fazla matematik sorusunu çözünce ortaya çıktı. 1988'den bu yana 8872588188 ÖSYS numarasıyla sınava giren, ancak başarılı olamayan Gök'ün, lise başarısının da çok düşük olduğu bildirildi. Metris'te sınava giren tek kişi olan Gök'ün kopya çektiğini bilgisayar ortaya çıkardı.

1997 ikinci basamak sınavı (ÖYS) sonuçları değerlendirilirken, her sınavda yapılan tarama programına 19 kişi takıldı. Bilgisayar, değişik yerlerde sınava giren 19 kişinin, ikinci basamak sınavında elde ettiği başarının, lise ve ÖSS başarılarıyla uyuşmadığını saptadı. Dördü ilk kez bu yıl sınava giren, 15'i daha önceki yıllarda da sınava katılan toplam 19 kişinin başarısı anormal bulundu. Bunun üzerine Bilim Kurulu toplandı. 19 adayın durumu ile aldıkları sonuçlar arasında olasılık hesaplamasıyla bile gösterilen başarının mümkün olamayacağını saptayan Kurul, ‘‘Birbirinden bağımsız, organize olmayan kopya olayı'' diyerek, hazırladığı rapor ve sonuçları, ÖSYM Yürütme Kurulu'na sundu. ÖSYM Yürütme Kurulu da, kopya çekildiğine karar verdi ve 19 kişinin sınavını iptal etti.

BİRİNCİDEN BAŞARILI

Her yıl ortaya çıkabilen bu tür kopya olaylarından farklı olarak Metris Cezaevi'nde meydana gelen olay, ÖSYM'yi harekete geçirdi. Metris Cezaevi'nde, ÖSYM görevlisi ve güvenlik güçlerinin gözetiminde sınava giren Gök'ün, kopya olayına polis de el koydu. Olay hakkında ÖSYM inceleme yürütürken, polis de soruşturma başlattı. Gök'ün, ‘‘nasıl kopya çektiği'' ve ‘‘kimlerin yardım ettiği'' gibi konuları polis açığa çıkaracak. ÖSYM'nin tüm bilgi ve belgeleri polise verdiği bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!