Terör kardeşler

Güncelleme Tarihi:

Terör kardeşler
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2013 00:00

Boston Maratonu’nu düdüklü tencere bombalarıyla kana bulayanların Çeçen kardeşler Tamerlan (26) ve Cevher Tsarnayev (19) olduğu ortaya çıktı. Tamerlan, MIT kampusuna saldırırken önceki gece öldürüldü.

Haberin Devamı

Polis, kapı kapı şüpheliyi aradı. Bölge sakinlerine “Sokağa çıkmayın” uyarısı yapıldı. Şimdi ABD, biri boksör olup ABD vatandaşı olmanın hayalini kuran, diğeri başarılı bir öğrenci olan iki kardeşin nasıl teröriste dönüştüğünü araştırıyor.

ABD’nin Boston kenti ve çevresinde hafta başından beri yaşananlar bir film senaryosundan farksız. Dün baş döndürücü bir hızla yaşananların ardından ABD’li yetkililerin açıklamaları ve Hürriyet dahil olmak üzere dünya medyasının araştırmalarıyla tablo büyük ölçüde ortaya çıktı:
 
RUSYA TETİĞİ ÇEKTİ: Tsarnayev ailesi, 1994-96’daki Birinci Çeçen Savaşı’ndan kaçarak önce Kırgızistan’a sığındı. Orta Asya’da barınamayan aile, 1999 yılında Çeçenistan’a komşu Dağıstan’a göç etti. İki kız kardeşlerinin de olduğu, babalarının farklı dönemlerde Çeçenistan ve ABD’de çalıştığı söyleniyor. Ailenin büyük oğlu Tamerlan (26) Çeçenistan’da, bugün 19 yaşında olan küçük oğul Cevher (Cahar) ise Kırgızistan’da dünyaya geldi. İlk öğrenimlerini annelerinin yanında, Mahaçkale’de tamamladılar. Sonunda iki kardeş de ABD’ye gitmenin bir yolunu buldu.
 
ÖRGÜT İZİ YOK: Kardeşlerin terör gruplarıyla bağlantılı olduklarına dair bir veri elde yok. Tek bilinen, geçen pazartesi Boston Maratonu’nu kana bulamış oldukları. 3 kişinin ölümüne, 170’i aşkınının yaralanmasına neden olan ve El Kaide’nin de geçtiğimiz yıllarda nasıl yapılabileceğini anlattığı iki adet düdüklü tencere bombasını iki kardeşin yerleştirdiğine dair şüphe yok. Son güvenlik kamerası görüntüleri bunu kanıtlıyor.
 
MIT’Yİ BOMBALAYACAKLARDI: Çember daralırken iki kardeş önceki gece bu kez Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) kampüsüne saldırdı. Gece yarısı çıkan çatışmada ölen polis memurunun, kardeşleri kampusa bomba bırakırken fark ettiği sanılıyor. Çaldıkları araçla kaçarken Boston’a 10 kilometre mesafedeki Watertown’da polisin yakalamaya çok yaklaştığı kardeşlerden Tamerlan, üzerindeki bombaları patlatırken vuruldu. Ağabey hastanede öldü, araçla kaçarken etrafa patlayıcı atan Cevher için müthiş bir insan avı başlatıldı. Cevher’in üzerinde intihar yeleği bulunduğu, kendini patlatabileceği öne sürülüyor.

Haberin Devamı

Türklerin evlerini de aradılar

Haberin Devamı

BOSTON’da dün insan avı başlatılırken, Watertown, Cambridge, Waltham, Newton ve Belmont’ta halka “Sokağa çıkmayın” uyarıları yapıldı, hayat adeta durdu. Güvenlik nedeniyle toplu taşıma sistemi de durduruldu. Polis ve güvenlik ajanları ev, ev, patlayıcılarla kaçan saldırganı aradı. Bazı bölge sakinleri yalınayak evlerinden çıkarılıp, konutlarının içi arandı.  Aranılan evlerin arasında Türk vatandaşlarına it olanlarda vardı.  Watertonwn’da yaşayan Türk vatandaşı Arzu Eylül Yalçınkaya evinin iki defa arandığını söyledi. Yalçınkaya,  “Dün gece evime iki defa üst üste baskın yaptılar. Gece saat biri geçtiği sıralarda çatıdan silahlı insanlar girdi. Çok korktum” dedi. Cumhurbaskanı Abdullah Gül’un Harvard Üniversitesi’nde okuyan oğlu Mehmet Emre Gül (22) de Başbakan Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan gibi Cambridge’de,  Harvard Üniversitesi yakınlarında kiraladığı evde kalıyor. Boston polisi Cambridge’deki evleri de kontrol ediyor.Okullar ve işyerleri de ikinci bombacı Dzhokhan Tsarnaev yakalanıncaya kadar kapalı kalacak. Ev aramaların yüzde 70 tamamlandı. Razi CANİKLİGİL/NEW YORK-AA

Haberin Devamı

Rusya için dövüşmedi ABD’yi vurdu

/images/100/0x0/55eb119cf018fbb8f8a900bb

RUSYA doğumlu olan ağabey Tamerlan Tsarnayev kısa süre önce ABD’li fotoğrafçı Johannes Hirn’in blogunda tanıtılmıştı. “Pasaport karşılığında dövüşürüm” başlıklı foto-habere göre 2007’de ABD’ye gelen Tamerlan, Boston’un Charlestown semtindeki Bunker Hill devlet kolejinde okuyordu.  88 kg ağırlığındaki Tamerlan,  bir Mercedes ile geldiği Boston’daki Wai Kru Karışık Uzakdoğu Dövüşleri Merkezi’nde antrenman yaparken görüntülenmişti. Tamerlan, “Milli Altın Eldivenler” boks turnuvasında New England’ı ağır sıklette temsil edecekti.

SEVGİLİSİNE SALDIRDI

“Orada yeterince maç kazanırsam ABD Olimpik Milli Takımı’na seçilip vatandaşlık alabilirim. Çeçenistan bağımsız olmadıkça, Rusya yerine ABD için boks yapmayı tercih ederim” demişti. Borat filmini sevdiğini söyleyen, alkol ve sigara kullanmadığını vurgularken “Çok dindarım” diyordu. Spor salonunda beraber poz verdiği Portekizli-İtalyan kız arkadaşı onun için Müslüman olmuştu. Ancak 2009’da kız arkadaşını dövünce Tamerlan gözaltına alındı. Teröre nasıl bulaştığı henüz meçhul.

Haberin Devamı

Başarılı öğrenci Cevher, Vahabi terörist mi oldu

/images/100/0x0/55eb119cf018fbb8f8a900bd

RUSYA’nın Facebook’u sayılan VKontakte’deki kişisel sayfasına göre Cevher Tsarnayev, Rusya’ya bağlı Dağıstan’ın başkenti Mahaçkale’de bir numaralı ilköğretim okulunu bitirdi. 2011’de ABD’den 2500 dolarlık eğitim bursu kazandı. Ağabeyi ve babasının da bulunduğu ABD’ye gidip Boston yakınlarına yerleşti ve liseden sonra Massachusetts Dartmouth Üniversitesi’nde okumaya başladı ve iddialara göre tesadüf eseri ‘11 Eylül’ 2012’de ABD vatandaşlığına kabul edildi.  İngilizce, Rusça ve Çeçence konuşuyor. Dünya görüşü hanesine “İslam” yazan Cevher, sosyal medyada Çeçenistan’a bağımsızlık çağrısı yapan gruplara ve İslami tartışmalara da katılmış.

Haberin Devamı

KARİYER VE PARA ÖNCELİK

“Kişisel önceliği” bölümüne “Kariyer ve para” yazan Cevher’in profiline son olarak dün TSİ 04.00’te, yani MIT saldırısından saatler sonra girdi. Dün diğer kullanıcılar, Cevher’in profiline “hediye” olarak çok sayıda ‘dinamit resmi’ gönderdi. Ağabeyi gibi hiç ABD’li arkadaşı olmayan Cevher’in, Dağıstan’a yolladığı mektuplarda bundan şikayet ediyordu. Cevher, Dağıstandaki Vahabi çetelerce kandırılmış olabilir.

Türkiye’de 2003’te 10 gün kalmışlar

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Boston Maratonu’nda meydana gelen patlamayı gerçekleştiren kişilerin Türkiye’den Amerika’ya gittiği iddialarını yanıtladı. Bakan Güler, “İki kardeşten Tamerlan Tsarnayev adlı kişinin 1986 doğumlu olduğu Kırgız pasaportuyla 9 Temmuz 2003 tarihinde İstanbul’dan giriş yaptığı 10 gün sonra 19 Temmuz 2003’te Ankara’dan çıkış yaptığı anlaşılmıştır. aynı soyadlı üç kişi gelmiştir. Bir aile oldukları tahmin edilmektedir. Türkiye ile herhangi bir ilgilerinin olmadığını tespit ettik. 10 sene önce gelmişler 10 gün kalıp ayrılmışlar” diye konuştu.  İdris TİFTİKÇİ-İSTANBUL,(DHA)

Bacaklarını kaybeden kurban eşkali çizdirdi

/images/100/0x0/55eb119cf018fbb8f8a900bf

Terörist kardeşlerin bulunmasını sağlayan önemli ipuçlarından birini, Boston Maratonu’ndaki saldırıda bacağını kaydebeden Jeff Bauman sağladı. Ameliyattan uyanınca konuşamayan Bauman, bir kâğıda, “Çanta, adamı gördüm, bana baktı” yazdı. Ardından saldırganın eşkalini polislere verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!