Terör değil suç örgütü

Güncelleme Tarihi:

Terör değil suç örgütü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2013 00:00

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’i, “Yasin Hayal’in kurup yönettiği suç örgütü öldürdü” kararı verdi. 6 yıl önce işlenen cinayetteki örgüt düğümünü çözen daire, “Cinayet örgüt işi. Ama terör değil, TCK 220’ye göre suç örgütü” dedi. Bozma kararı ışığında davanın bir numaralı sanığı Yasin Hayal ve arkadaşları 1-9 yılla “suç örgütü kurmak yönetmek ve üyesi olmaktan” yeniden yargılanacaklar. Temyiz kararını veren 9. Ceza Dairesi, Dink’in mahkûmiyetini onayan daire olmasıyla dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Rüstem Eryılmaz, “Verdiğimiz karar, ‘örgüt yoktur’ anlamına gelmez” açıklaması yapmıştı. Bir sanığı unutulan dosya 18 sanık yönünden temyize gelmişti. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ise “Örgüt var, suç devletin birliğine yönelik” diyerek bozma istemişti. Dünkü duruşmada, Yargıtay 9. Ceza Dairesi Başkanı Ekrem Ertuğrul, kısa kararı açıkladı. Daire dosya kapsamına göre, terör örgütlerinde olması gereken, devletin anayasal düzenini, toprak bütünlüğünü bozma gibi bir amacın, bu örgüt bakımından saptanamadığı tespiti yaptı. Ancak Daire, “Suç işlemek amacıyla kurulmuş suç örgütü sabit” dedi. Trabzon’da 2004’te McDonalds’ın bombalanması olayında Erhan Tuncel ile Yasin Hayal’in suç teşekkülü oluşturdukları tespiti yapan Daire, bunun “suç örgütüne” dönüştüğüne karar verdi. Gerekçesi daha sonra yazılarak taraflara tebliğ edilecek karara göre Yargıtay’ın 18 sanık hakkında verdiği kararlar şöyle:

Haberin Devamı

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBETİ ONANDI

YASİN HAYAL “Dink’i tasarlayarak öldürmeye azmettirmekten” ağırlaştırılmış müebbeti onandı. “Silahlı terör örgütü yöneticisi olmaktan” beraati ise bozuldu.

Yeniden 14. Ağır Ceza’ya
Dairenin bozma kararı üzerine Dink davası yeniden İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gidecek. Mahkeme, “örgütten beraat” şeklindeki kararda direnirse, dosya bu kez Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na (YCGK) gelecek. Son sözü Kurul söyleyecek. Mahkeme karara uyarsa Yasin Hayal, “silahlı suç örgütü kurup yönetmekten” 9 yıla kadar hapisle, diğer sanıklar “silahlı suç örgütü üyeliğinden” 4.5 yıla kadar hapisle cezalandırabilecek. Suç tarihinde 18 yaşından küçük olduğu için dosyası ayrılan Ogün Samast’ın dosyası, Yargıtay incelemesi dışında kaldı. İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi, Samast’ı, “Dink’i tasarlayarak öldürmek” ve “ruhsatsız silah taşımaktan” 22 yıl 10 ay hapse mahkum etmişti. Temyizde kararı Yargıtay 1. Ceza Dairesi onamıştı. Samast’ın durumu da yeniden değerlendirilebilecek. Samast’a, 1-3 yılla “silahlı suç örgütü üyeliğinden” yargılanıp ceza artırımı ile birlikte 4.5 yıla kadar hapis verilebilecek.
TCK 220’ye göre suç örgütü kurup-yönetmekten 2-6 yılla yargılanacak. Silahlı suç örgütü kurduğu için cezası dörtte birden yarıya kadar artırılacağı için 9 yıla kadar hapis talebiyle yeniden hâkim karşısına çıkacak. Yazar Orhan Pamuk’u tehditten 3 ay hapis cezası onandı, Pamuk’a “Akıllı ol” demesi “öldürmekle tehdit” olarak kabul edildi. Ancak aleyhe temyiz olmadığı için suç vasfının ağırlaştırılmasına rağmen onama kararı verildi. “Ruhsatsız silah bulundurmak” suçundan da 1 yıl hapis cezası da onandı.

Haberin Devamı

ERHAN TUNCEL Patlayıcı madde imal etmek cezası onanırken, “Dink’in öldürülmesi suçuna yardım suretiyle iştirakten” beraati “Mahkûmiyeti gerekir”; “silahlı terör örgütü yöneticisi olma” suçundan beraati ise “suç örgüt üyeliğinden mahkûmiyeti gerekir” diye bozuldu. Trabzon’daki 24 Ekim 2004’te McDonalds’ın bombalanması olayında, genel güvenliği kasten tehlikeye sokma, mala zarar verme ve 6 ayrı kasten yaralama suçundan kurulan mahkumiyeti de bozuldu. Bu eyleminin, 6 ayrı kasten öldürmeye teşebbüs suçunu oluşturacağı kararlaştırıldı.

ERSİN YOLCU Dink’in öldürülmesine yardımdan verilen 12 yıl 6 ay hapis cezası onanırken, “silahlı terör örgütü üyesi olmak” suçundan kurulan beraati “suç örgütü üyesi olmaktan mahkumiyeti gerekir” diye bozuldu. TCK 220’ye göre 1-3 yılla yargılanacak.

Haberin Devamı

AHMET İSKENDER “Kasten öldürmeye yardım” mahkûmiyeti onandı. Örgüt üyeliği suçundan beraati “Mahkûmiyeti gerekir” diye bozuldu. 6136 sayılı yasaya muhalefet cezası düzeltilerek onandı.

SALİH HACISALİHOĞLU “Silahlı terör örgütüne yardımından” beraati onandı. Mermi temin etmek şeklindeki 6136 mahkumiyeti delil yetersizliğinden beraat verilmesi gerektiği için bozuldu.

ZEYNEL ABİDİN VE TUNCAY UZUNDAL “Kasten öldürmeye yardımdan” beraatleri “Dink’in öldürülmesine yardım suretiyle iştirakten mahkûmiyetleri gerekir” diye; “silahlı terör örgütü üyeliğinden” beraatlari “suç örgütü üyesi oldukları” gerekçesiyle bozuldu.

MUSTAFA ÖZTÜRK “Terör örgütü üyeliği ve kasten öldürmeye yardımdan” beraat onandı.

Haberin Devamı

HALİS EGEMEN VE YAŞAR CİHAN “Terör örgütü üyeliğinden” beraatleri onandı.

OSMAN HAYAL “Kasten öldürmeye yardımdan” beraati eksik soruşturma gerekçesiyle bozuldu. Kumaş mağazasının kamera görüntülerinde Ogün Samast’ın arkasındaki kişinin Osman Hayal olduğuna ilişkin iddiaları kamera görüntülerin bir kez daha bilirkişi raporuyla yeniden araştırılıp ondan sonra durumun yeniden takdiri istendi.

7 SANIĞI DA ZAMANAŞIMI KURTARDI

Veysel Toprak, Alper Esirgemez, Osman Alpay, Erbil Susaman, Şenol Akduman, İrfan Özkan ve Numan Şişman’ın “silahlı terör örgütüne yardım yataklık” ve “suç işleyeni saklamaktan” beraat hükümleri,  zamanaşımının dolduğu gerekçesiyle bozuldu. Sanıklar hakkındaki davalar düşürüldü.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!