Tercih formları 9 Ağustos'a kadar teslim edilecek

Güncelleme Tarihi:

Tercih formları 9 Ağustosa kadar teslim edilecek
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 18, 2002 12:29

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Fethi Toker, adayların tercih formlarını 31 Temmuz-9 Ağustos 2002 tarihleri arasında teslim edeceklerini bildirdi.

Haberin Devamı

Toker, ÖSS sonuçlarına ilişkin bilgi vermek amacıyla düzenlediği basın toplantısında, adaylara tercih formlarıyla ilgili bazı uyarılarda bulundu. 16 Haziran 2002 tarihinde gerçekleştirilen ÖSS sonucunda her aday için eşit ağırlıklı, sözel ve sayısal ile aday yabancı dil sınavına girmişse yabancı dil puan türü hesaplandığını bildiren Toker, bu türlerin en az birinden 105 üzerinde puan alan adayların sınavı kazanmış durumda olduklarını anımsattı.

Toker, bu yıl meslek lisesi mezunlarının kendi alanlarındaki meslek yüksekokulları ile açıköğretim ön lisans programlarına sınavsız olarak yerleştirilmesi uygulamasına başlandığına işaret etti.

Meslek lisesi mezunlarının 2002-ÖSS'ye girenler ve 2002-ÖSS'ye girmeyenler olarak iki grupta toplandığını kaydeden Toker, adaylara şu uyarılarda bulundu:

''2002-ÖSS'ye girmeyen adaylar, sadece kendi alanlarındaki meslek yüksekokulu ve açıköğretim ön lisans programlarını tercihleri arasında gösterebileceklerdir. 2002-ÖSS'ye giren adayların ise tercih edebilecekleri yükseköğretim programları, sınavı kazanıp kazanamadıklarına ve kazanmışlarsa 120'nin üstünde ÖSS puanı alıp alamadıklarına göre farklılık göstermektedir. Adaylar bu farklılıklarıve 2002-ÖSYS yükseköğretim programları ve kontenjanları kılavuzundaki kuralları göz önünde tutarak, yükseköğretim programları tercihlerini istek sırasına koymalıdırlar.'' Â

Ortaöğretimde ilgili alanı bulunmayan bazı meslek yüksekokulu programları hariç, lise mezunu adayların, meslek yüksekokulu programlarını genel yerleştirme sırasında tercihleri arasında gösteremeyeceklerini belirten Toker, 2002-ÖSS'yi kazananlardan genel yerleştirme sırasında bir yükseköğretim programına yerleşemeyen lise mezunları ile meslek lisesi mezunlarının, ek yerleştirme sırasında tercihte bulunabileceklerini bildirdi.

Toker, sınava giren adayların, 2002-ÖSS Sınav Sonuç Belgesi ile kendilerine bildirilen Y-ÖSS puanlarını, bu puanlarla ilgili sıralarını ve yüzdelik dilimlerini göz önünde bulundurarak yükseköğretim programlarını tercih edeceklerini kaydetti.Â

2002-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda,2001-ÖSYS sonucunda yerleÅŸtirilen adaylara ait en küçük puanlar ve yüzdelik dilimlerin de verildiÄŸini belirten Toker, adayların bu bilgileri kullanarak daha gerçekçi tercihler yapabileceklerini bildirdi.Â

Sınavı kazanan adayların, daha önce adreslerine posta ile gönderilen 2002-ÖSYS Tercih Formu'nu ve yurtta kalmak istiyorsa tercihformunun arkasındaki YURTKUR başvuru formunu kurallara göre doldurmalarını isteyen Toker, tercih formlarının, 31 Temmuz-9 Ağustos 2002 tarihleri arasında lise ve dengi okul müdürlüklerinden ve ÖSYM sınav merkezi yöneticiliklerinden birine teslim edilerek, karşılığındaTercih Formu alındı belgesinin alınması gerektiğini vurguladı.

Ä°NTERNET YOLUYLA TERCÄ°H

Fethi Toker, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da adayların tercih formlarını internet yoluyla ÖSYM'ye gönderebileceklerini bildirdi.

Toker, bu konuda izlenecek yöntemi şöyle açıkladı:

''Bu amaçla internette iki bölüm bulunmaktadır. Bu bölümlerden birinde adaylar, tercihlerini yapabilmek için gereksinme duydukları bazı bilgileri bulacaklar, diğer bölümü de yaptıkları tercih sıralamalarını ÖSYM'ye göndermek için kullanacaklar. Tercihlerini internetle gönderen adayların tercih formlarını, ayrıca lise ve dengi okul müdürlüklerine veya ÖSYM sınav merkezi yöneticiliklerine teslim etme zorunlulukları yoktur. Hem basılı tercih formunu teslim eden, hemde tercihlerini internet yoluyla gönderen adayların, ÖSYM'ce basılı formdaki tercihleri esas alınacaktır. Tercihlerin internet yoluyla gönderilmesine ilişkin her türlü bilgi ÖSYM'nin www.osym.gov.tr internet adresinde bulunmaktadır.''

Toker, sınav sonuç belgelerinin, adayların adresine yarından itibaren gönderilmeye başlanacağını bildirdi.

Y-ÖSS PUANLARI

Toker, basın toplantısında yerleştirmeye ilişkin bilgi de verdi. Adayların yükseköğretim programları arasından yapacakları tercihlere, ÖSS puan puanlarına ağırlıklı ortaöğretim başarı puanlarının eklenmesiyle oluşan Y-ÖSS puanları kullanılarak yerleştirileceklerini anlatan Toker, tercihler belirlenirken adayların Y-ÖSS puanlarını ve bu puanların yüzdelik dilimlerini göz önünde tutmalarının uygun olacağını belirtti.

Toker, Y-ÖSS puanlarının, ilgili ağırlıklı ortaöğretim başarı puanlarının 0.2 ve 0.5 ile çarpılarak ÖSS puanlarına eklenmesiyle elde edildiğini belirterek, meslek lisesi mezunlarına ayrıca kendi alanlarındaki yükseköğretim programlarına yerleştirme yapılırken de ekpuan verildiğini ifade etti. Toker, tercihler yapılırken adayların Y-ÖSS puan türlerinin hangilerinden, hangi yüksek öğretim programlarınayerleştirilirken yararlanabileceklerini de dikkate almalarının yararlarına olacağını vurguladı.

Toker'in verdiği bilgiye göre, 2002-ÖSS'de en yüksek Y-ÖSS puanları sayısalda 224.756, sözelde 212.527, eşit ağırlıklıda 211.392,dilde 186.176 oldu.

SINAVSIZ GEÇİŞE DİKKAT

ÖSYM BaÅŸkanı Dr. Fethi Toker, mesleki ve teknik liselerden mezun olan adaylara bu yıl meslek yüksekokullarına sınavsız geçiÅŸ hakkı tanındığına dikkati çekerek, ''Bu nedenle adayların meslek yüksek okulları programları arasından tercih etme hakları olup olmadığını çok iyi takip etmeleri gerekiyor''dedi.Â

Toker, bir soru üzerine, ÖSS'de geçen yıl ve bu yılın baÅŸarı oranlarını da karşılaÅŸtırdı.Â
Testlerdeki ham puanlara bakıldığında, başarı ortalamasında 1-2 puan artış olduğunun görüldüğünü ifade eden Toker, şunları söyledi:

''Ortalamalara bakıldığı zaman öğrenciler geçen seneye nazaran daha iyiler. Ama biz bunların ortalamalarını aynı düzeye getiriyoruz, yani standart puana çeviriyoruz. Standart puanlara bakıldığında da birkaç puan düşme var. Kısaca, hesapladığımız Y-ÖSS puanlarında geçen seneye göre 2-3 puan düşme oldu'' diye konuÅŸtu.Â

''DÄ°KKAT EDÄ°LECEK NOKTALAR''

Öğrencilerin formları doldururken nelere dikkat etmeleri gekektiÄŸinin sorulması üzerine Toker, ÅŸunları kaydetti:Â

''Bu yıl sınavsız geçiş var. Bunun için çok dikkatli olmaları gereken husus, meslek yüksek okulları programları arasından tercih etme hakları olup olmadığını her öğrencinin çok dikkatle takip etmesi lazım. Mesela, lise mezunları veya lise gurubundaki mezunlar bazı meslek yüksek okulları programları hariç, bunlar bizim kılavuzumuzda Tablo 3-B olarak gösteriliyor, meslek yüksek programları arasından tercih yapamayacaklar. Önce oraysınavsız geçiş hakkına sahip olan meslek lisesi öğrencileri yerleştirilecek. Genel yerleştirme sonunda boş yer kalırsa o zaman bütün adaylar ek yerleştirme sırasında bu programları tercih edebilecekler. Geçen yıllardan en önemli fark budur.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!