Teravih namazı nasıl kılınır? 20 Mayıs teravih namazı saatleri

Güncelleme Tarihi:

Teravih namazı nasıl kılınır 20 Mayıs teravih namazı saatleri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2018 20:37

Rahmet ve bereket ayı Ramazan'a özel ve cemaatle kılınan bir namaz olan teravih namazının nasıl kılındığı, iftar vaktinin ardından en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Teravih namazının nasıl kılındığının yanı sıra teravih namazı saatlerini de merak eden vatandaşlar aramalarını yoğunlaştırdı. Peki, teravih namazı nasıl kılınır? Teravih namazı saat kaçta? Teravih namazı vakti İstanbul, Ankara ve İzmir'de saat kaçta?

Haberin Devamı

Teravih namazı saatleri günün en çok araştırılan konularından biri oldu. Yaşadıkları şehirlerdeki teravih namazı saatini kaçırmak istemeyen vatandaşlar, iftar sonrası hızlı bir şekilde teravih vakti sorgulamalarını yapmaya başladı. Özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerdeki teravih namazı saatlerini merak eden vatandaşlar, bir yandan da teravih namazının nasıl kılındığını ve teravih namazının kaç rekat olduğunu öğrenmek istiyor. İşte, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayınladığı il il teravih namazı saatleri ve teravih namazının kılınışı...

TERAVİH NAMAZI SAAT KAÇTA?

Oruçların açıldıktan sonra insanların camiye gitmesiyle özdeşleşen teravih namazının ikamet ettikleri illerde kaçta kılınacağını merak eden vatandaşlar, 'Teravih namazı saat kaçta' sorusuna yanıt arıyor. İşte İstanbul, Ankara, İzmir...  İl il teravih namazı saatleri....

Haberin Devamı

Teravih namazı Diyanet İşleri Başkanlığının takvimine göre 20 Mayıs 2018'de İstanbul'da saat 22:07'de Ankara'da 21:46'da İzmir'de ise saat 22:01'de kılınacak. Diğer illere ait teravih namazı vakitlerini görmek için lütfen aşağıdaki bağlantıya tıklayıp, bulunduğunuz şehri seçerek, namaz vaktini sorgulayınız.

İL İL TERAVİH NAMAZI SAATLERİ

TERAVİH NAMAZI KAÇ REKATIR?

Teravih namazı, Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali dönemlerinden başlayarak günümüze kadar cemaatle yirmi rekât olarak kılınmıştır. Sahabeden kimse buna itiraz etmemiş ve âlimler tarafından da bu şekilde kabul edilmiştir. Günümüzde de,  başta ülkemiz olmak üzere pek çok İslam ülkesinde teravih namazı cemaatle 20 rekât olarak kılınmaktadır.

Bununla birlikte şunu da ifade etmek gerekir ki, teravih namazı nafile bir ibadet olduğundan, farz gibi telakki edilmesi de doğru değildir. Bu nedenle, yorgunluk, meşguliyet ve benzeri sebeplerle, teravih namazının evde 8, 10, 12, 14, 16 veya 18 rekât kılınması hâlinde de sünnet yerine getirilmiş olur. Ancak cemaate iştirak etmeye çalışmak daha iyidir.

Hz. Peygamberin (s.a.s.) kıldığı teravih namazlarının kaç rekât olduğu konusunda, üzerinde ittifak edilen bir rivayet bulunmamaktadır. Her ne kadar onun vitir dâhil yirmi üç rekât teravih kıldığı yönünde bazı rivayetler varsa da  (İbn Ebî Şeybe, el-Musannef, III, 395; Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, II, 698) bunlar fukaha tarafından farklı değerlendirilmiştir. Dolayısıyla bu konuda Hz. Âişe’nin, Hz. Peygamberin (s.a.s.) Ramazan ayındaki gece namazlarıyla ilgili  hadisinden ve Hz. Ömer’in teravihin cemaatle kılınmasını başlatmasıyla ilgili haberlerden hareketle bir sonuca ulaşılmaya çalışılmaktadır.

Haberin Devamı

TERAVİH NAMAZI NASIL KILINIR?

Diğer nafile namazlardan teravih namazının kılınışın bir farkı yoktur. Yani iki rekât bir namaz nasıl kılınıyorsa, mesela sabah namazının sünneti diyelim teravih namazının iki rekâtı o şekilde kılınır. Ondan sonraki bütün rekâtlar da bir birinin benzeridir. Sabah namazının iki rekat sünnetini veya farzını ölçü alabiliriz. Teravih namazı yatsı ile vitir arasında kılınmalıdır.

Teravih namazı kılınışı: (Dört Rekatta Bir Selam Verilerek Teravihin Cemaatle Kılınışı)

- Yatsı namazının farzı ve son sünneti kılındıktan sonra teravih namazına başlanır.

- Namaz kıldıracak imam: "Niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya, bana uyanlara imam oldum" diye niyet ederek iftitah tekbirini alıp ellerini bağlar.

Haberin Devamı

- İmam'ın arkasında kılan cemaat da "Niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya, uydum imama" diyerek niyet eder ve imamın tekbirinden sonra "Allahü Ekber" diyerek tekbir alır ve ellerini bağlar.

- Bundan sonra imam ve cemaat gizlice "Sübhâneke"yi okur. Sübhaneke'nin okunması bitince, (Cemaat ayakta başka bir şey okumaz) imam gizlice Eûzü-Besmele, açıktan Fatiha ve bir sûre okur. Cemaatle birlikte rükû ve secdeleri yaptıktan sonra ikinci rekata kalkılır.

- Burada imam gizlice Besmele'yi, açıktan fatiha ve bir sûre okuyup rükû ve secdeleri yapar ve otururlar. İkinci rekatın sonundaki bu ilk oturuşta imam ve cemaat "Ettehiyyatü, Allâhümme salli ve Allâhümme barik" okur ve üçüncü rekata kalkarlar.

 

Haberin Devamı

- Üçüncü rekatın başında hem imam, hem de cemaat gizilce Sübhaneke'yi okur. Sonra imam gizlice Eûzü-Besmele, açıktan fatiha ve bir sure okur. Sonra rükû ve secdeleri yaparak dördüncü rekata kalkarlar.

- İmam gizlice Besmele'yi, açıktan da fatiha ve bir sure okuyarak yine rükû ve secdeler yapılıp oturulur.

- Bu son oturuşta da imam ve cemaat "Ettehiyyatü, Allâhüme salli, Allâhümme barik, Rabbenâ âtina ve Rabbena firli" okuduktan sonra selâm verirler. Böylece teravih namazının ilk dört rekatı kılınmış olur.

- Bundan sonra ayağa kalkılarak tıpkı tarif ettiğimiz gibi dörder rekat kılınmaya devam edilerek yirmi rekat tamamlanır.

- Sonra da cemaatle vitir namazı kılınır.

 

BAKMADAN GEÇME!