TEMA, Maçahel'i kucaklıyor

Güncelleme Tarihi:

TEMA, Maçaheli kucaklıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 1997 00:00

Haberin Devamı

Orada bir köy var sınırımızda. Bir omuzunu Karçal dağlarına, diğerini Gürcistan'a yaslamış. Sarp yamaçları, taş, toprak patikaları aşıp ulaşabildiğiniz, yemyeşil, eşsiz bir cennet Maçahel ya da şimdiki adıyla Camili. Gürcü dilinde ‘‘maça'' bilek, ‘‘hel'' de el, parmaklar anlamına geliyor. Kuruluşu itibariyle bir ele benzemesinden dolayı Maçahel deniyor 400 metre yükseklikteki bu güzelim köye.

Ulaşım zorluğu nedeniyle doğal ekosistemini korumayı başarmış, bitki örtüsü ve hayvan topluluğu açısından çok zengin bir yöremiz Maçahel. Dereleri, şelaleriyle vahşi doğanın türküsünü çığıran, suyuna, havasına, balına, kaymağına doyamayacağınız, has, can insanını unutamayacağınız Maçahel artık güvenli kanatlar altında. Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Maçahel ve çevresindeki bereketli toprakları koruma ve kalkındırma projesi başlattı.

Üç yıldır yörede incelemeler yapan, proje sorumlusu Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği, TEMA temsilcileri ile birlikte geçen hafta Karadeniz'in en doğusuna uzandık. Trabzon, Rize, Borçka, Balcı, Beyazsu, Görgit yaylaları, Maçahel, Karagöl hattındaki yolculuğun her anı müthiş bir keyifti. Saatlerce dağ, tepe aşıp, şişen ayaklarımıza buz gibi kaynak suları ilaç gibi geldi. Yayla yaşamını tattık, halkıyla kucaklaştık, gezdik, gördük, bilgilendik.

Şimdiye kadar ‘‘Türkiye Çöl Olmasın'' sloganıyla büyük destek toplayan, erozyonla özdeşleşen TEMA, çevre korumacılığı yelpazesini genişletiyor. Ekolojinin yanı sıra ekonomi de gözetiliyor. İlk kez bir yörede hem doğal varlıklara sahip çıkma hem de kalkınma hamlesine soyunan TEMA, Türkiye'ye ve dünyaya örnek olmayı hedefliyor. Camili ve Karagöl Orman Ekosistemlerinin Sürdürülebilir Yönetimi Entegre Projesi yaylalarda, Camili'de uzun, uzun anlatıldı. Tatlı sohbetlerimizde halkın katılımının çok, ama çok önemli olduğu vurgulandı. Neler yapılacak? Prof Dr.Yücel Aşkın'ın önderliğindeki araştırma ekibi, yöreye özgü yani endemik flora ve faunayı içeren ciddi bir envanter hazırlayacak. Öncelikler tespit edilecek. Bitkilerin tıbbi özellikleri araştırılacak. Uygulama projeleri geliştirilecek. Bu amaçla balcılık, arıcılık, doğa turizmi, bilim turizmi, hayvancılık, ceviz ve ıhlamur ağacı yetiştiriciliği, tıbbi bitki yetiştiriciliği teşvik edilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!