Telekom'un pişkinliği

Güncelleme Tarihi:

Telekomun pişkinliği
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bayram süresince telefonların kilitlenmesinin sorumluları dün ortaya çıktı ve müthiş bir pişkinlik örneği sergilediler. Türk Telekom Genel Müdürü Attila Sezgin imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, ‘‘Birkaç gün bayram diye santral yapamayız’’ denildi.

Hürriyet'in bayramın birinci ve ikinci günleri yaşanan telefon görüşmelerindeki aksaklığını manşetine taşıyarak, ‘‘Yok mu bir yetkili?’’ haberinden sonra Türk Telekom Genel Müdürlüğü yazılı bir açıklama yaptı. Genel Müdür Attila Sezgin imzasıyla yapılan açıklamada, arıza olmadığı, ancak haberleşme sıkıntısının yoğun görüşme trafiğinden kaynaklandığını öne sürüldü. Sezgin, açıklamasında ilginç bir ifadeyle yatırım eksikliği olduğunu da kabul etmek zorunda kaldı. Sezgin, ‘‘Senede bir kaç özel güne has trafiğe göre şebeke planlamak, mevcut yatırımların en az üç katı yatırım yapmayı gerektirdiğinden ekonomik değildir’’ dedi.

Açıklamada, ‘‘Ramazan Bayramı'nın 1. ve 2. günü, haberleşmede yaşanan sıkıntının sebebi yoğun haberleşme talebinden kaynaklanmaktadır. İki gün boyunca şehiriçi ve şehirlerarası santrallerimizin devrelerinin tamamen dolu olduğu görülmüştür’’ denildi.

EVE KAPANAN ARADI

Haberleşmede yaşanan sıkıntının kötü hava şartlarının etkisiyle eve kapanan vatandaşların yarattığı telefonla bayramlaşma talebindeki artıştan da kaynakladığını savunan Sezgin, ‘‘İlave internet trafiği telekomünikasyon şebekemizin aşırı yüklenmesine sebep olmuştur’’ dedi. Bayram süresince her türlü arızaya karşı nöbetçi ekiplerin hazır tutulduğunu vurgulayan Sezgin, ‘‘Ancak telekomünikasyon şebekemizde, telefon trafiğimizi aksatacak herhangi bir arıza olmamıştır. Bayram öncesinden itibaren her türlü tedbirin alınmış olmasına rağmen beklenenin çok üstündeki yoğun telefon trafiği şebekemizde sıkışıklıklara neden olmuştur’’ görüşünü savundu.

Telekomünikasyon şebeke planlamasının normal işgünlerinin en yoğun trafiğinin gözönüne alınarak yapıldığını belirten Sezgin, şöyle devam etti:

‘‘Bazı özel günlerde oluşan aşırı haberleşme trafiğinden dolayı telekomünikasyon şebekelerinde tıkanıklıkların olması dünyanın heryerinde zaman zaman karşılaşılan bir durumdur. Senede bir kaç özel güne has trafiğe göre şebeke planlamak, mevcut yatırımların üç katı yatırım yapmayı gerektirdiğinden ekonomik değildir.’’

İNTERNET DE ETKİLEDİ

Hürriyet'in sorularını yanıtlayan Sezgin, ‘‘Hergün bayram olacak gibi santral yapamazsınız. Bu, şu andaki yatırımın 4-5 katı para gerektirir’’ dedi. Dünyanın her yerinde özel günlerde bu tür yoğunlukların yaşandığını savunan Sezgin, ABD eski başkanı John F.Kenedy'nin öldürüldüğü gün de ABD'de bütün hatların kilitlendiğini belirtti. Sezgin, yoğunluğun bir başka nedeninin ise tatile gitmeyen kişilerin İnternet dolaşmaları da olduğunu iddia etti. Sezgin, dün sabah santral yoğunluğunun yüzde 50, öğleden sonra ise yüzde 72 olduğunu söyledi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!