Telefon deyip geçmeyin

Güncelleme Tarihi:

Telefon deyip geçmeyin
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2006 12:55

Cep telefonları, sadece haberleşme hizmeti vermiyor. Artık standart hale gelen fotoğraf çekme ve müzik dinleme gibi özelliklerinin yanında yüklenebilen çok sayıda programla sinek kovmadan sigara bıraktırmaya kadar ilginç özelliklerle de dikkatleri çekiyor.

Cep telefonları, sadece haberleşme hizmeti vermiyor. Artık standart hale gelen fotoğraf çekme ve müzik dinleme gibi özelliklerinin yanında yüklenebilen çok sayıda programla sinek kovmadan sigara bıraktırmaya kadar ilginç özelliklerle de dikkatleri çekiyor.

Son yıllarda yaygınlaşan yeni cep telefonu modelleri, renkli ekranlar, fotoğraf ve video çekimi, müzik dinleme gibi özelliklerinin yanı sıra yeni programların yüklenebilmesi sayesinde, çok değişik fonksiyonlara sahip olabiliyorlar.
Telefona yükleme yaparak hünerini artırmak için “Java” programlarının çalıştırılmasını desteklemesi ya da “Symbian” işletim sistemine sahip olması gerekiyor.

Cep telefonlarına programlar, kısa mesaj atılan ücretli hatlar yoluyla, telefondan girilen wap sitelerinden ya da başka bir cihazdan gönderilerek yüklenebiliyor. Ayrıca, bu konuda internette yer alan birçok site ve forumdan cep telefonu programlarını temin edip, satın alınan kutusundan çıkan kablosuyla bilgisayara bağlayarak yüklemek de mümkün.

İLGİNÇ PROGRAMLAR

Telefonlar için yazılmış binlerce program sayesinde, cep telefonlarının mevcut özelliklerini geliştirmenin yanında, yeni fonksiyonlar kazandırmak da mümkün. Bunlar arasında en ilginçlerinden birisi ise sivrisinek kovucu program.
“Anti Mosquito” isimli Java programının çalışma mantığı, sivrisineklerin rahatsız olacağı, insan kulağının duyamayacağı yükseklikteki bir frekansta ses yayınına dayanıyor. Üreticisi, program çalıştığında, telefonun hoparlöründen çıkan ses sayesinde, ”sivrisineksiz bir yaz” vaat ediyor.

Bir Symbian programı olan “Guardian” ise çalınma durumunda telefonunuza sim kartınızdan başka bir kart takıldığı ve cihaz işlevselleştirildiği anda, önceden belirlenen bir cep telefonu numarasına kısa mesaj atarak, durum hakkında bilgilendiriyor. Mesajın geldiği numara göründüğü için, arayıp telefon geri istenebiliyor ya da polise haber verilebiliyor. İstenirse, kısa mesajla programa gönderilecek özel komutlar sayesinde, telefonun kilitlenip kapanması ve kullanılamaması da sağlanabiliyor.

Bir diğer ilginç program ise “NoSmoking” isimli sigarayı bırakmaya yardımcı olan program. Program ne kadar zamandır sigara içildiği ve bırakıldıysa bunun süresini göstermenin yanında, sigaranın zararlarını, örneğin bir tiryakinin akciğerinin fotoğrafını göstererek, maddi ve psikolojik yönden motive etmeyi amaçlıyor.
Bunun yanında, çok sayıda ilginç programı yükleyerek cihazın işlevi artırılabiliyor.

PC VE OYUN KONSOLU GİBİ TELEFONLAR

Özellikle Symbian işletim sistemine sahip telefonlar, bilgisayarların sahip olduğu birçok özelliği barındırıyor. Ancak, bu telefonlara da virüs bulaşabilme olasılığı bulunduğundan antivirüs programları yüklemek de bir zorunluluk oluyor. Ayrıca, popüler messenger ve ICQ gibi anlık mesajlaşma programlarının cep telefonu sürümleri de bulunuyor.
Gelişmiş cep telefonlarını en önemli özelliklerinden birisi de oyun oynanabilmesi. Bilgisayardaki birçok yarış, savaş ve strateji oyunun benzerini cep telefonlarına yükleyip, zevkli dakikalar geçirmek mümkün.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!