Teknede yılbaşı kutlayacaktık

Güncelleme Tarihi:

Teknede yılbaşı kutlayacaktık
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2005 01:35

Yahya Murat Demirel, dün Bulgaristan’dan sınırdışı edildi. İstanbul’da cezaevine girme korkusuyla, Ali Balkaner gibi bayıldı.

BULGARİSTAN, yılbaşı gecesi Burgaz Limanı’nda balıkçı teknesinde yakalanan batık Egebank’ın sahibi Yahya Murat Demirel ve eşi Ayşenur Esenler’i sınırdışı etti. Demirel çifti İstanbul’a getirildi. Yahya Murat Demirel ile eşi Ayşenur Esenler hakkındaki adli soruşturmaya son nokta, önceki gece konuldu. Bulgaristan Başsavcısı Nikola Filçev’in ve Emniyet Genel Müdürü Boyko Borisov’un çabaları ile hızlandırılan soruşturma kapsamında Burgaz Şehir Mahkemesi’nde ifade veren Yahya Murat Demirel, ‘Biz yılbaşını teknede kutlayacaktık. Zaten teknede çok sayıda yiyecek içecek vardı. Ama teknemiz Bulgaristan karasuları dışındayken arızalandı, mecburen Burgaz Limanı’na girmek zorunda kaldık. Biz Bulgaristan’a kaçak olarak girmedik. Polisler eşim ve beni tekneden aldı. Biz karaya çıkmadık’ dedi.

ARKADAŞA HAPİS

Suçun oluşmadığına karar veren Burgaz Savcılığı Demirel çiftçinin serbest bırakılmasını ve sınırdışı edilmesini kararlaştırdı. Yanlarında bulunan ve Bulgaristan’da fabrikası olan işadamı Mehmet Zafer Arıkan, Bulgar polisine rüşvet teklif ettiği gerekçesiyle tutuklandı. Burgaz Limanı’nda tutulan ‘Rıza Terzioğlu’ teknesinin 3 mürettebatıyla ilgili işlemler ise devam ediyor. Bulgaristan Özel Tim Kuvvetleri’nden bir ekip önceki gün saat 22.00 sıralarında Demirel çiftinin Burgaz’a 15 kilometre uzaklıktakı Kraymoriye semtindeki kaldığı pansiyona giderek, sabah erken saatlerde sınırdışı edileceğini bildirdi. Bu ekip, Demirel çiftine yakalandıklarında el konulan para ve özel eşyaları teslim ettikten sonra ayrıldı. Bulgaristan Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı yüzleri kar meskeli ve çelik yelek giymiş polis timi dün saat 06.00 sıralarında pansiyona gelerek Demirel çiftini C 2624 AB plakalı zırhlı bir araca bindirip Malko Tırnova Gümrük Kapısı’na doğru yola çıktı. Özel polis eskortları eşliğinde Demirel çiftçini taşıyan zırhlı araç saat 08.30 sıralarında Kırklareli’nin Dereköy Sınır Kapısını’nın karşısındaki Malko Tırnova Gümrük Kapısı’na ulaştı. Bulgar ve Türk heyetleri önce Malko Tırnova Gümrük Kapısı’nda bir araya geldi. Türk heyetinde yer alan bir Tabip Asteğmen önce Demirel çiftini sağlık kontrolünden geçirdi. Daha sonra sınırdışı protokolu imzalama ve bürokratik işlemler saat 11.30’a kadar sürdü.

SINIRDIŞI EDİLDİLER

İşlemler tamamlandıktan sonra iki ülke arasındaki tampon bölgeye getirilen Demirel çifti, burada Türk polisleri ve Hudut Tabur Komutanlığı yetkilileri tarafından alınarak sınırın sıfır noktasında bulunan Aziziye Karakolu’na götürüldü. Türk makamları tarafından burada işlemleri saat 14.00’e kadar yapılan Demirel çiftinin önce özel eşyaları sivil plakalı bir otomobilin bagajına konuldu. Yahya Murat Demirel ve eşi Ayşenur Esenler ise sınır karakolunun arka nizamiyesinden çıkarıldıktan sonra polis otosuna bindirilerek İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne teslim edilmek üzere yola çıkarıldı.

Eşim ABD’li ben Belizeli

Bulgaristan’da hiçbir suç işlemediklerini ve eşinin ABD, kendisinin de Belize vatandaşı olduğunu söyleyen Yahya Murat Demirel, Türkiye’ye sınır dışı edilmelerinin yasadışı bir uygulama olduğunu savundu. Ayşenur Esenler de sınır dışı kararının hukuk dışı olduğunu iddia etti. Kendisinin ABD vatandaşı olduğunu belirten Ayşenur Esenler Demirel, ‘Ben özgür ve herhangi bir suç işlememiş bir kişiyim. ABD’nin Sofya Büyükelçiliği bana yardım sözü vermişti’ diye konuştu.

Mahkeme yolunda bayıldı

MURAT Demirel ve eşi, Demirköy’de Türk güvenlik güçlerine teslim edildikten sonra karayoluyla İstanbul’a getirildi. Emniyet’teki işlemlerinden sonra elleri kelepçelenerek adliyeye getirilen Yahya Murat Demirel ile eşi Ayşenur Esenler Demirel, savcılık ifadesinden sonra serbest bırakıldı. Ancak Demirel, İstanbul 1’inci Ceza Mahkemesi ve İstanbul 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nin dün hakkında çıkardığı gıyabi tutuklama kararlarının ‘vicahi’ye çevrilmesi için Nöbetçi 10. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.

‘Panik atak’ hastası olan Demirel, ‘Xanax’ adlı anti depresan ilacından 15 tane aldığı ve şeker hastası olan eşine ait insülin iğnesini koluna enjekte ettiği için mahkemeye götürülürken koridorda bayıldı. Baygınlık nedeniyle mahkemece tutuklama kararı yüzüne okunamayan Demirel, bir ambulansla Haseki Eğitim ve Arıştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Demirel midesi yıkandıktan sonra yoğun bakıma alındı. Hastanenin Nöbetçi Şefi Dr. Yalçın Berberoğlu, ‘Hasta, yoğun ilaç zehirlenmesi geçirmiş durumda. Şuuru kapalı ve derin uyku halinde. İlaçların etkisinin geçmesinden sonra uyanmasını bekliyoruz’ dedi.

Mektubu hızlandırdı

BULGARİSTAN’da yakalandıktan sonra Demirel çiftçinin sınırdışı edilmesi ile ilgili sürece Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanı Hanefi Avcı’nın, Bulgaristan Emniyet Genel Müdürü Boyko Borisov’a yazdığı samimi ifadeler yer alan mektup hızlandırdı. Hanefi Avcı 6 Ocak günü yazdığı mektubunda, ‘Hakkında Türkiye’yi terk etme yasağı bulunan Yahya Murat Demirel’in yasal olmayan yollarla Bulgaristan’a kaçmaya çalışması özellikle Türk kamuoyunda ciddi bir infial yaratmıştır. Demirel’in Türkiye’ye sınır dışı edilmesi hususunda sizden şahsen destek beklemekteyiz’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!