Tekbirli protesto

Güncelleme Tarihi:

Tekbirli protesto
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2005 00:00

Tutuklanan Prof. Dr. Yücel Aşkın’a destek için Van’a giden 75 rektör ve temsilcisi iyi karşılanmadı. Grupta yer alan YÖK Başkanı Prof. Teziç’in bulunduğu otomobil tekbirler arasında yumruklandı. Teziç ve beraberindeki heyete cezaevine girerken de üst araması yapıldı.

TUTUKLANAN Van 100. Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın’a destek amacıyla Van’a giden YÖK Başkanı Prof. Erdoğan Teziç ve beraberindekileri taşıyan otomobil Cumhuriyet Caddesi’nde yumruklandı. Aşkın’ı cezaevinde ziyaret eden Teziç’in başkanlığındaki 4 kişilik heyetin üzeri cezaevinde savcılık iznine rağmen jandarma tarafından elle üst araması yapıldı, ayakkabıları ve kemerleri çıkartıldı.

74 REKTÖR
/images/100/0x0/55ea58a9f018fbb8f879f775


74 rektör ve temsilcisi, Ankara’dan 1, İstanbul’dan 2 uçak ve bölgeden de karayoluyla Van’a ulaştı. Rektörleri Ankara’dan getiren uçağı, havalanında tutuklu rektörün eşi Yard. Doç. Dr. Oya Aşkın karşıladı.

PROTESTO BAŞLIYOR

YÖK Başkanı Teziç ve iki başkanvekili, Rektör Aşkın’ın aracıyla havaalanından ayrılırken, rektörler kendilerine ayrılan otobüse bindiler. Otobüsün çevresinde bulunan 10’a yakın araçtan, ‘Rektörler, başka işiniz yok mu?’, ‘Yargıya müdahale etmeyin’, ‘Hırsızlığa destek olmayın’ yazan pankartlar açıldı. Teziç ve beraberindekilerin bulunduğu araç, trafikte sıkışınca hem halkın protestosuna, hem de protestocular tarafından aracın yumruklanmasına maruz kaldı. ‘Ya Allah bismillah, Allahu ekber’ diye slogan atan gruptaki bazı kişiler Teziç’in içinde
/images/100/0x0/55ea58a9f018fbb8f879f777
bulunduğu otomobili yumrukladı.

CEZAEVİNDE ŞOK

YÖK Başkanı Teziç, Başkanvekili Prof.Dr. Aybar Ertepınar, Üniversitelerarası Kurul Başkanı ve 9 Eylül Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Emin Alıcı ile 100.Yıl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Ayşe Yüksel, Aşkın’ı ziyaret için gittikleri M Tipi Kapalı Cezaevi’ne gittiler. Güvenlik kapısının sinyalleri ötünce heyetin ayakkabıları ile kemerleri çıkartıp yeniden kapıdan geçmeleri istendi. Teziç ve arkadaşları savcılıktan izinli geldiklerini hatırlattılar. Ancak görevliler de ‘Normal cezaevi prosedürünü uygulamakla yükümlüyüz. Bunun dışında bir davranış için talimat gelmedi’ dediler ve heyeti el ile aradılar. Aşkın’ı ziyaret yaklaşık 20 dakika sürdü. Cezaevi ziyaretinden sonra Oya Aşkın ile konuşan Teziç, Yücel Aşkın’ın moralinin çok iyi olduğunu anlattı.

Yargıya müdahale etmedik

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, Aşkın’ı ziyaretinin ardından yapılan Rektörler Komitesi’nin 2 saatlik toplantısından sonra basın toplantı yaptı. Teziç, Aşkın’ın tutuklanmasına gerekçe gösterilen hiçbir olayın dayanağının bulunmadığını ifade etti. Teziç, bu nedenle ‘niçin tutuklandı?’ sorusunu cevap aradıklarının altını çizdi. Teziç, ‘Sözlerimiz, yargıya müdahale olarak algılanıyor. Yargıya saygımız sonsuz’ diye konuştu.
/images/100/0x0/55ea58a9f018fbb8f879f779


Ağlatan sahne

YÖK Başkanı Prof. Erdoğan Teziç, aranmalarını Hürriyet’e değerlendirirken, ‘Aranmamazı sırasında bir polisin gözlerinin yaşardığını gördüm’ dedi. Teziç, bu olayla ilgili değerlendirme yapmazken, ‘Adnan Menderes de üniversitelerle karşı karşıya gelmişti’ hatırlatmasında bulundu.

Onur kırıcı şeyler

REKTÖR
Prof.Dr. Yücel Aşkın için ‘Ermeni kökenli’ diyen AKP Aksaray Milletvekili Ramazan Toprak’a yanıt, eşi Yardımcı Doçent Dr. Oya Aşkın’dan geldi. ‘Bunlar onur kırıcı şeyler. Ne yapmak istiyorlar anlayamıyorum’ diyen Oya Aşkın, iddianın kesinlikle doğru olmadığını söyledi. Aşkın, eşinin annesinin Bursalı Nezahat Hanım, babası Necip Aşkın’ın ise İstanbullu keman sanatçısı olduğunu belirterek şunları söyledi: ‘Yücel Aşkın, 1940’ların entelektüel ortamında yetişmiş bir insandır. İsmini de aile dostu, Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel vermiştir. Necip Aşkın, Türkiye’ye klasik müziğin yerleştirilmesi için Atatürk tarafından görevlendirilmiştir.’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!