Tekbir nedir, nasıl getirilir? Ramazan Bayramı'nda tekbir getirilir mi?

Güncelleme Tarihi:

Tekbir nedir, nasıl getirilir Ramazan Bayramında tekbir getirilir mi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2020 18:01

Ramazan Bayramı'nın 1. gününde en çok gündeme gelen konulardan biri de tekbir konusu oldu. Bu yıl Corona virüsü önlemleri kapsamında hem Ramazan ayı boyunca hem de üç gün sürecek bayram boyunca ibadetlerini evlerinde gerçekleştirecek olan vatandaşlar, tekbir getirilmesiyle ilgili detaylı bilgileri araştırıyor. Peki, tekbir nedir, nasıl getirilir? Ramazan Bayramı'nda tekbir getirilir mi?

Haberin Devamı

Bayram namazına giderken yolda tekbir getirilir. Bu tekbirler Ramazan bayramında sessiz, Kurban bayramında ise açıktan yapılır. Camiye varıldık-tan sonra her ikisinde de namaz vaktine kadar hep birlikte tekbir alınır. Ca-mide vaaz ediliyorsa oturup sessizce dinlenir.

Bayram namazının vakti, güneşin doğuşu sırasındaki kerâhet vaktinin çıkmasından sonradır. Bir mazeret sebebiyle bir beldede bayram namazıbirinci gün kılınamamışsa, ramazan bayramı 2. gün, kurban bayramı ise 2.gün yine kılınamazsa 3. gün kılınabilir.

Ancak bayram namazı özürsüzolarak terkedilmişse artık kılınmaz, kurban bayramı ise kerâhetle birlikte 2.veya 3. gün kılınabilir. Bayram namazının ilk rek‘atına zâit tekbirlerin alınmasından sonra yeti-şip imama uyan kimse, iftitah tekbirini aldıktan sonra Sübhâneke okumaz,hemen zâit tekbirleri alır. Eğer imam rükûda iken yetişmiş ise bu takdirde,ayakta tekbir alıp imama iktidâ eder ve hemen rükûa gider ve rükû tesbihle-rinin yerine zâit tekbirleri ellerini kaldırmaksızın orada yapar. Yetiştiremezsezâit tekbirler ondan düşmüş olur. İmama ikinci rek‘atta yetişmiş olan kimseise imam selâm verdikten sonra, kılamadığı birinci rek‘atı kazâ etmek içinkalktığında zâit tekbirleri kıraatten sonraya bırakır.

Teşrik tekbirlerinin dinî hükmü nedir, bu tekbirleri kimler ne zaman getirir?

Hz. Peygamberin (s.a.s.), kurban bayramının arefe günü sabah namazından başlayarak bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar, ikindi namazı da dâhil olmak üzere farzlardan sonra teşrik tekbirleri getirdiğine dair rivayetler vardır (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, III, 315; Dârekutnî, es-Sünen, III, 439, 440).

Buna göre Hanefîlerde tercih edilen görüşe göre arefe günü sabah namazından bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar 23 vakit, her farzın ardından teşrik tekbiri getirmek, kadın erkek her Müslümana vaciptir. Teşrik günlerinde kazaya kalan namaz aynı günlerde kaza edilirken teşrik tekbirleri de getirilir. Teşrik günleri çıktıktan sonra kaza edilmeleri hâlinde ise tekbir getirilmez. Namaz kaza edilmedikçe tekbirler kaza edilmez (Serahsî, el-Mebsût, II, 43-44; İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 82). Şâfiî mezhebine göre ise teşrik tekbirleri sünnettir (Mâverdî, el-Hâvî, II, 500-501).

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!