Tek atışta Mig vurdum

Güncelleme Tarihi:

Tek atışta Mig vurdum
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2012 00:00

Türkiye’nin 16 milyar dolar ödeyerek 100 adet almayı planladığı F-35 savaş uçağının simülatörünü ilk kullananlardan biri Hürriyet muhabiri oldu. Razi Canikligil, ‘Elektronik Savaş Sistemi’ni denedi.

Haberin Devamı

GELECEK 30 yıl boyunca “göklerin tek hakimi” olması beklenen F-35 savaş uçağı projesinde geri sayım sürerken, uçağın simülatör koltuğuna ilk oturanlardan biri Hürriyet oldu. New York’ta F-35 projesine ortak ülkelerin ileri gelen haber kuruluşlarının temsilcilerine yapılan tanıtımda, Türkiye’nin sahip olmayı istediği uçuş ve savaş kodlarını kullanarak model kokpit içinde yerleştirilen simülatör içinde geleceğin uçağı F35’i test etme imkânını bulduk. Deneyimli uçuş eğitmenlerinin gözetiminde F35’i gerçek kokpit simülatöründe kullanarak, Rus yapımı MiG uçakları ile çarpıştık, bir askeri havaalanını bombaladık, yer hedeflerini vurduk.

Mavi renkli hayalet

Yetkililere göre, F-35’i kullanmak savaş pilotları için çok kolay olacak.

Halen kullanımdaki F-16, F-18, F-22 gibi 7 model uçağını geride bırakan F-35, aynı zamanda “Awacs” gibi keşif uçaklarına olan ihtiyacı da önemli oranda ortadan kaldırıyor. Yapımında F-16’larda olduğu gibi alüminyum kullanılmayan F-35, hayalet (Stealth) teknolojisi ile radarlara yakalanmıyor.

Haberin Devamı

Uçağın burnundaki radar sistemi ise hem hava hem de yerdeki tüm unsurları çok erken tespit ederek, pilota bildiriyor. Çevresine yerleştirilen 6 adet kamera sayesinde 360 dereceyi dokunmatik dev ekranlarda, hatta pilot kaskında görmek mümkün.

F16’ların aksine hedefe, fark ettirmeden yaklaşabiliyor, pilota sadece vuracağı hedefi seçip tetiğe basmak kalıyor.

Yeni nesil uçakta 10 adet 320 kilometre menzilli GPS güdümlü füzeler bulunuyor. F35 uçakları, “yatay iniş kalkış” yapabilen, “kısa kalkış - dikine iniş” yapabilen ve “uçak gemisine inebilen” olmak üzere
üç versiyonda üretiliyor.

Türk füzeleri yerleştirilebilir

ABD, Türkiye İngiltere, İtalya, Hollanda, Avustralya, Kanada, Danimarka ve Norveç’in katıldığı  “F-35 geliştirme Ortaklığı” projesi kapsamında toplam 3100 adet üretim yapılması hedefleniyor. Türk firmalarının 8 milyar dolarlık  bir katkı payı olacak proje kapsamında TAİ, Aselsan, Mikes, ALP Aviation, Kale Aero, Petlas, LISI, TEI, Mege Teknik ve Ayesas F35’in çok önemli parçalarını üretecekler. TAİ, 400 adet  uçakların “orta gövdesi” için üretim anlaşması yaparken, ürettiği çok sayıda diğer parçalar da halen test uçuşları yapılan F-35’lerde başarı ile kullanılıyor. F-35 Program Entegre ve İş Geliştirme Başkanı Stephan O’Bryan; Türkiye’nin projedeki rolünün çok önemli olduğunu %3 koyarak uçağın %100’üne sahip olduğunu, ilerideki aşamalarda F-35’lere Türk malı füzelerde yerleştirmeyi ve bunları diğer ortaklara da sunmayı planladıklarını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!