‘Tedbir alınmazsa 2040'da Türkiye çöl olacak’

Güncelleme Tarihi:

‘Tedbir alınmazsa 2040da Türkiye çöl olacak’
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2007 14:01

17 Haziran Dünya Çölleşme ile Mücadele Günü nedeniyle bir açıklama yapan İzmit'teki Yuvacık Barajı'nın işletmecisi Thames Water'in Türkiye Direktörü Evren Köprülü, “NASA'nın yaptığı araştırma sornuçlarına göre, etkili tedbirler alınmaması halinde Türkiye'nin büyük bir bölümü 2040 yılında çöl olacak.

Haberin Devamı

Küresel ısınmanın bu hızla devam etmesi ve etkili önlemler alınmaması halinde 2050 yılında her 4 insandan biri temiz su konusunda kronik sorunları olan bir ülkede yaşıyor olacak” dedi.

Özellikle İzmit'teki Yuvacık Barajı ile ilgili daha önce dikkat çekici açıklamalarda bulunan, barajdaki suyun geçen yıl sonunda tükenebileceği konusunda 6 ay önceden uyarılarda bulunan Evren Köprülü, 17 Haziran Dünya Çölleşme ile Mücadele Günü nedeniyle de açıklamalarda bulundu. Köprülü, çölleşmenin Türkiye'yi doğrudan ilgilendiren ve tehdidi altında bulunduğumuz bir konu olduğunu söyledi. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin 2000 yılı sonunda açıkladığı rapora göre, Türkiye'nin de içinde yeraldığı Akdeniz ve Orta Doğu bölgelerindeki kuraklık artışının tarımsal verimi de düşürdüğünü hatırlatan Köprülü şöyle dedi:

Haberin Devamı

“NASA'nın yaptığı araştırma sonuçlarına göre, etkili tedbirler alınmaması halinde Türkiye'nin büyük bir bölümü 2040 yılında çöl olacak. Küresel ısınmanın bu hızla devam etmesi ve etkili önlemler alınmaması halinde 2050 yılında her 4 insandan biri temiz su konusunda kronik sorunları olan bir ülkede yaşıyor olacak. Ne yazık ki Türkiye'de sanıldığı gibi bu tehditten uzakta, su zengini bir ülke değildir. Bir yandan yeraltı su kaynaklarımız hızla tükenirken, diğer yandan da yerüstü su kaynaklarımız beslenememekte, ya da kirlenmektedir. Bu konuda, kamu, özel söktör, sivil toplum kuruluşlarının da desteğini alarak işbirliği içerisinde çalışmalıdır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!