Tecavüze uğrayana hapis

Güncelleme Tarihi:

Tecavüze uğrayana hapis
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 1999 00:00

Haberin Devamı

Ürdün'de tecavüze uğrayan, bekaretini yitiren ya da zina yapan kadınlar, namus cinayetine kurban gitmemeleri için Amman'daki bir cezaevinde hapis tutuluyorlar.

Namus cinayeti işleyenler birkaç yıl hapis yatıktan sonra serbest bırakılıyor.

Ayman, namus cinayeti yüzünden Ürdün'de hapis yatan çok sayıda Ürdünlü'den biri. Delikanlı, bir erkekle birlikte olduğunu duyduğu kızkardeşini gözünü kırpmadan çekip vurmuş. Juwayda Cezaevi'nde çarptırılacağı cezayı bekleyen 18 yaşındaki Ayman, ‘Ölmesi gerekiyordu. Geleneklerimiz bunu emrediyor. Bir kız hata yaparsa bunu hayatıyla öder’ diyor.

‘Namus cinayetleri’, Ürdün'de işlenen tüm suçların üçte birini oluşturuyor. Bir kızın isteyerek ya da istemeyerek bekaretini kaybetmesi kısa sürede kabile çatışmalarını alevleyerek, çok sayıda kişinin ölmesine neden olabiliyor. Ve kan akıtarak namus temizleyenler, işledikleri suçunun vehametini farkedemeden yüceltilip kahraman muamelesi görüyorlar.

Ayman'ın kardeşi ailesinden korunmak için karakola sığınmış. Polis ise genç kızı aileye teslim etmiş. Aile eve getirilen genç kıza kendini savunma hakkı bile tanımamış. Ayman, aile üyelerinin gözleri önünde peş peşe 4 kurşun sıkarak kardeşini yere yığmış. Gerçek adını açıklamayan Ayman, ‘Kardeşim hatalı davrandı. Namus için elini kana bulayan onur duymalı’ diyor.

AMAÇ KORUMAK

Amman'daki hapishaneler de yüzlerce namus cinayetinden hüküm giymiş mahkum var. Bir hapishane var ki, bu diğerlerinden farklı. Burada tecavüze uğramış, bekaretini kaybetmiş ya da adı zinaya karışmış kadınlar kalıyor. Amaç ise bu kadınları intikam peşindeki yakınlarından korunmak.

Yüzünü beyaz bir örtüyle saklayan genç kadın, ağabeyinin arkadaşı tarafından tecavüze uğramış ve hamile kalmış. Doğum sonrası bekar olduğu anlaşılan genç kadın polis tarafından bu hapishaneye getirilmiş. Burada başka kadınlar da var. Kocaları tarafından fuhuşa zorlananlar, evlilik dışı ilişkiye girenler, bekaretlerini kaybedenler.

Ayman gibi katiller birkaç yıl ceza çektikten sonra serbest kalırken, namus bekçilerinden korunmak için bu kadınların yıllarca hapiste yatması gerekecek.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!