Tebrik yağdı

Güncelleme Tarihi:

Tebrik yağdı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 1997 00:00

Cesur ve çağdaş tavırlarıyla bir anda laiklik sembolü haline gelen genç kızı ekrandan izleyenler gazete bürolarını faks yağmuruna tuttu. Çoğu toplu imzalarla geçilen fakslarla "Bu kahraman Türk kızı hepimize örnek oldu kendisine geleceğimiz adına şükranlarımızı sunuyoruz" mesajı verilerek bir duygu seli oluşturuldu.
Haberin Devamı

Laik cumhuriyet aleytarı göstericilere Atatürk fotoğrafı göstererek karşılık veren Chantal Zakari, Genelkurmay tarafından da takdirle karşılandı. Zakari'nin tavrı Genelkurmay'da da önce hayret, ardından da büyük takdir yarattı.

Komutanlar, fotoğrafı önce fotomontaj sandılar. Ancak gerçek olduğu anlaşılınca genç kıza övgüler yağdırdılar. Komuta katında büyük bir sevince neden olan Zakari'yi bulmak için tüm askeri birimler gün boyu yoğun bir uğraş verdiler. Hürriyet'e değerlendirme yapan bir askeri kaynak, ‘‘İşte Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'nde seslendiği genç. Molla özentilerine sessizce direndi. O, Atatürk Türkiyesi'nin milyonlarca adsız kahramanından biri’’ dedi. Tüm Türkiye'nin sempati odağı haline gelen ‘‘Cumhuriyet kızı’’nı herkes aramaya da başladı.

BAYKAL ÇOK ARADI

Gün boyunca tüm basın organları röportaj yapmak için genç kızı ararken, olay siyasi liderleri de etkiledi. Baykal da polis dayağıyla hastanelik olan Kanal D kameramanı Durak Doğan'ı ziyareti sırasında, ‘Cumhuriyetin kızı’’nın eyleminin kendisi çok etkilediğini vurguladı. Baykal, ‘‘O kızın, kalabalık karşısında sessiz, etkin, güvenli bir inancı ve direnci sergiliyor olması çok etkileyiciydi’’ dedi. Gazetecilere, genç kızın kim olduğu sorusunu çözüp çözemediklerini soran Baykal, ‘‘Biz de yardımcı olalım size. Çözelim onu’’ dedi. Baykal, Zakari'yi bulup tebrik etmek için gün boyu arattı. CHP Ankara İl Örgütü'ne kızı aramaları talimatı veren Baykal, Atatürkçü Düşünce Derneği yöneticileriyle de temas kurarak, genç kızı bulmaya çalıştı. CHP basın görevlileri de, görüntüyü çeken Reuters kameramanı ile görüşerek, kızın yerini bilip bilmediğini sordu ancak olumsuz yanıt aldılar. Ancak fotoğraf kareleri ve televizyon görüntülerinde yıldız gibi parlayan genç kıza ulaşmayı başaramadılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!