TDK ile CHP’nin, İş Bankası kavgası

Güncelleme Tarihi:

TDK ile CHP’nin, İş Bankası kavgası
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 12, 2001 19:03

Türk Dil Kurumu ile CHP, İş Bankası nemaları konusunda karşı karşıya geldi. TDK’dan yapılan açıklamada, CHP’nin 1966 yılından bu yana çeşitli bahanelerle nemaların ödenmesinde sorun çıkardığı savunularak, yargı yoluna gidileceği belirtildi.

Haberin Devamı

Türk Dil Kurumu'ndan yapılan yazılı açıklamada, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın İş Bankası'ndaki Atatürk hisseleri ile ilgili yaptığı açıklamanın, ''yeni karşılaşılan bir durum olmadığı'' belirtildi.


1966 yılında başlayan tartışmanın, 1969'da Türk Dil Kurumu'nun başvurusu üzerine yargıya intikal ettiğinin kaydedildiği açıklamada, bugüne kadar geçen hukuki sürece ilişkin bilgi verildi.


Açıklamada, CHP'nin 1966'dan bu yana ''çeşitli bahanelerle Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu'nun gelirlerini vermek istemediği'' savunularak, ''CHP, şimdi yine aynı konuyu sanki yeni gündeme getiriyormuş gibi davranmaktadır. Yargı dört defa CHP'yi haksız bulmuşve kurumlara gelirlerini iade etmiştir'' denildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

Haberin Devamı

YARGI HER SEFERÄ°NDE REDDETTÄ°


''Türk Dil Kurumu'nun ve Türk Tarih Kurumu'nun Atatürk'ün kurduğu kurumlar olmadığı ve amaçlarından saptığı iddiası da yeni değildir. İlk defa 1973'de bunu iddia eden ve 1993'te bu iddiasını tekrarlayan CHP'nin, TDK ve TTK'nın Atatürk'ün kurduğu kurumlar olmadığı, amacından saptığı iddiası, her defasında yargı tarafından reddedilmiştir.


Bütün bu gerçekler karşısında CHP 1966'dan beri bu konudaki tutumunu değiştirmemiştir. Kurumumuzda yaşanan müessif bir olayı bahane ederek TDK'nın yasal gelirinin ödenmesine mani olmak doğru değildir. Bir veya iki kişinin eyleminden dolayı bütün kurumun cezaandırılması, çağdaş hukuk ilkeleriyle de bağdaşmaz. Kaldı ki, olay henüz yargı aşamasındadır ve yargı kararı olmadıkça kimse suçlu ilan edilemez.''


''Bu olayın bütün yönleriyle aydınlatılmasını ve gerçek suçlularınortaya çıkarılmasını'' TDK'nın da istediÄŸinin ifade edildiÄŸi açıklamada, ''Ancak bu olay söz konusu edilerek yasal gelirlerimizin verilmemesini de kabul edemeyiz. TDK, geçmiÅŸte olduÄŸu gibi bugün de haklarını yargı yoluyla arayacaktır'' denildi.Â


 


 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!