TCK'da devrime zina molası

Güncelleme Tarihi:

TCKda devrime zina molası
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2004 02:03

78 yıllık Türk Ceza Yasası'nda devrimin eşiğine gelen Meclis "zina molası" verdi. AKP'nin, zina suçunu 'cinsel sadakatsizlik' formülüyle yasaya ekleme girişimi Baykal'ın tepkisiyle başarısız oldu. Ancak yasanın yürürlük maddelerine gelindiğinde hükümet bu maddeleri Komisyon'a geri çektiğini açıkladı.

TÜRK Ceza Yasası'nın Meclis Genel Kurulu'ndaki görüşmelerinde dün 12 saat içinde iki büyük sürpriz yaşandı.

Önce AKP, CHP ile mutabakatı tehlikeye atarak, zina suçunu 'cinsel sadakatsizlik' formülüyle yasaya eklemeyi denedi. Ancak bu girişim CHP lideri Deniz Baykal'ın "Meclis'i terk ederiz" resti nedeniyle başarısız oldu.

Gerilim aşılınca tamamı 345 madde olan yasanın 126 maddesi daha hızla genel kuruldan geçti. Ancak yasanın yürürlük maddelerine gelindiğinde hükümet bu maddeleri Komisyon'a geri çektiğini açıkladı.

Adalet Komisyonu Başkanı Köksal Toptan, bu sürpriz kararı "TCK ile eşzamanlı çıkartılması gereken 3 yasa daha var. Hepsini eşzamanlı çıkarmak için geri çekiyoruz" gerekçesiyle açıkladı. Böylece TBMM'nin AB İlerleme Raporu'na yetişsin diye olağanüstü toplanarak 3 günlük mesai ile düzenlediği yeni ceza yasası en az ekim ayı ortasına kadar beklemeye alındı.

CHP büyük tepki gösterdiği bu kararı savunan AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, TCK Tasarısı'nın yürütme ve yürürlük maddeleri dışında görüşmelerinin tamamlanmasının AB açısından yeterli olduğunu söyledi. Fırat, tasarının ilgili diğer 3 düzenleme ile birlikte ve eşzamanlı olarak yürürlüğe girmesinin planlandığını belirterek "Tasarının yürütme ve yürürlük maddeleri dışında görüşmeleri tamamlandı. Bu AB açısından yeterli. TCK, İnfaz Yasası ve CMUK'un 1 yıl sonra ve aynı anda yürürlüğe girmesi planlanıyor. Bu paket içinde henüz komisyondan geçmeyen yasalar var. Meclis açılıp, komisyonlar oluştuğunda bunlara öncelik verilecek. Bu nedenle böyle bir yol izlendi’ dedi. Meclis'in bugün 1 Ekim'e kadar tatile girmesi bekleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!