TBMM: Katliam PKK tarafından yapıldı

Güncelleme Tarihi:

TBMM: Katliam PKK tarafından yapıldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2007 19:28

TBMM İnsan Hakları Komisyonu, 29 Eylül günü Şırnak’ın, Beytüşşebab ilçesine bağlı Beşağaç köyünde silahlı saldırı sonucu öldürülen 12 vatandaş hakkında yerinde yaptığı inceleme raporunu açıkladı. Raporda, “Tanık ifadeleri ve olay yerindeki yetkililerden alınan bilgiler değerlendirildiğinde, katliamın terör örgütü tarafından gerçekleştirildiği kanaatine varıldığı” kaydedildi.

Haberin Devamı

Komisyon Sözcüsü, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt, “Bu kanaati kesin hüküm olarak söylemek doğru olmaz” dedi.

Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesine bağlı Beşağaç köyünde, 29 Eylül Cumartesi günü bir minibüse yapılan saldırıda 12 kişinin ölmesinin ardından oluşturulan ve olay yerine giderek incelemelerde bulunan TBMM İnsan Haklarını İnceleme Alt Komisyonu, çalışmasını tamamlayarak raporunu hazırladı.

Komisyon Başkanı AK Parti Mersin Milletvekili Zafer Üskül başkanlığında oluşturulan alt komisyonun raporunda, “İnsanlık dışı bu katliam ile en temel insan haklarından yaşama hakkı ihlal edildi” ifadesine yer verildi.

Raporda, özetle şöyle denildi:

“5 Ekim günü olay yerinde yapılan incelemelerde, saldırıdan yaralı kurtulan köyün korucubaşı Memduh Acer ve yeğeni İhsan Acer ile görüşüldü.

Haberin Devamı

Memduh Acer, saldıranların 10-15 kişiden oluştuğunu, sarı renkli şalvar ve monttan oluşan kıyafet giydiklerini, maskelerinin olmadığını, kaleşnikof marka silah kullandıklarını ve Kürtçe, 'Şoförü vurun', 'Kimseyi bırakmayın' diyen saldırganların, saklandığı yere el bombası attığını söyledi.

Beytüşşebap Belediye Başkanı Faik Dursun, köylülerle olaydan sonra görüştüğünü, olayın gerçekleştiği alanda koyun sürülerinin olduğunu ve sürülerin olaydan 10-15 gün önce köye indirildiğini söyledi. Dursun, olayın gerçekleştiği bölgede olaydan önce sivil plakalı araçların dolaştığını ve saldırganların maskeli olduklarının söylendiğini belirtti.

Dinlenilen tanıklardan İlhami Acer, terör örgütünün yayın organı Roj TV'nin, olay yerinde konserve, çekirdek ve pet şişe gibi kalıntıların olduğunu iddia etmesine rağmen, kendilerinin böyle bir şey görmediğini söyledi.

Saldırıdan yaralı kurtulan ve tedavisi GATA'da devam eden Erdal Acer'in yakını Tahir Acer, 'Köyde son seçimde oyların farklı dağılmasının (AK Parti, DP ve bağımsız adaylara oy verilmiştir) köylüler arasında husumete yol açıp açmadığı ve bu saldırıya herhangi bir etkisi olup olmadığının' sorulması üzerine, köyde herkesin fikrini ifade edebileceğini, bağımsız adaylara oy verenlerin terör örgütü PKK ile ilişkisi olmadığından emin olduğunu ifade etti.”

Haberin Devamı

“KÖYLÜLER ACILI, TEDİRGİN”

Raporun sonuç bölümünde, şu görüşlere yer verildi:

“Olayın ardından, köy sakinlerinin acılı, tedirgin oldukları, devletin kendilerine sahip çıkma istediğini dile getirdikleri gözlenmiştir.

Alt komisyonumuz üyeleri ve Beytüşşebap Cumhuriyet Başsavcısının köy sakinlerinden aldığı ifadelerde, ayrıntıda bazı küçük farklılıklar olsa da tutarlılık olduğu görülmüştür. Tüm ifadelerde, saldırının PKK terör örgütü tarafından gerçekleştirildiği kanaati dile getirilmiştir.

Olayın tanıkları tarafından verilen ifadelerde de gördükleri birkaç saldırganın, bildikleri PKK militanı kılığına benzer giyindikleri yer almıştır.

Olay gününden önceki günlerde köy civarında başka minibüsler dolaştığı iddiası araştırılmış, ancak inceleme sonucunda, olaydan önceki günlerde köy civarında olağan dışı herhangi bir olayın izlendiğine dair bilgi edinilememiştir.

Haberin Devamı

Olay gününden önceki günlerde, dağlardaki hayvan sürülerinin sanki planlı bir olayın çobanlarca görülmesinin engellenmesi için kimliği meçhul kişilerce köye indirildiği iddiası araştırılmış, ancak süt sağma işlemlerinin her yıl olduğu gibi Ramazan ayında bu yıl da köyde, diğer aylarda ise sürünün bulunduğu yerde yapıldığı, saldırının yapıldığı günde de sürünün köyde olduğu ve olay günü köyde olmasının olağan bir durum olduğu belirtilmiştir.

Olay yerinde konserve kutusu, pet su şişesi, çekirdek kabuğu gibi kalıntıların olduğu iddia edilmişse de bu iddiaların gerçek olmadığını köylüler ifade etmiştir.

Araştırmaların sürdürülmekte olduğu, kesin bir kanaate ulaşabilmek için tüm incelemelerin tamamlanması gerektiği, bununla birlikte yerinde yapılan inceleme, tanık ifadeleri, olay yeri inceleme raporu, Beytüşşebap Savcılığı, Şırnak Valiliği, Şırnak Jandarma Alay Komutanlığından alınan bilgiler değerlendirildiğinde, bu insanlık dışı katliamın terör örgütü tarafından gerçekleştirildiği kanaatine ulaşılmıştır. Beşağaç Köyünde telefonla görüşme olanağı ile köyün güvenliği hızla sağlanmalıdır.”

Haberin Devamı

KOMİSYON SÖZCÜSÜ

Alt Komisyon heyetinde yer alan Komisyon Sözcüsü AK Parti'li Kurt, raporla ilgili düzenlediği basın toplantısında, olay yerinde ve bölgede saldırıyla ilgili yaptıkları incelemeleri ve izlenimleri anlattı.

Kurt, gazetecilerin, “Raporda, 'insanlık dışı katliamın terör örgütü tarafından gerçekleştirildiği kanaatine ulaşılmıştır' diyorsunuz. Yani olay terör örgütü PKK tarafından mı gerçekleştirildi, bu kanaat, Komisyon olarak siz de oluştu mu?” sorusu üzerine, şunları söyledi:

“Bizim raporda dediğimiz; ifadeler doğrultusunda öyle bir kanaate ulaşıldığı şeklindedir...Bu kanaati kesin hüküm olarak söylemek doğru olmaz. Kesin sonuç, yetkililerin raporları doğrultusunda belli olur.”

Haberin Devamı

AKIN BİRDAL, RAPORA ŞERH KOYDU

DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal da Alt Komisyon raporuna katılmayarak, şerh koydu.

Birdal, serbest ve güvenli bir ortamda inceleme yapılmadığını öne sürdüğü karşı yazısında, “Başta Memduh Acer olmak üzere, bütün ifadelerde çelişki ve uzlaşmazlık görülmüştür. Görüşmeler sırasında hakim olan korku ve kaygı nedeniyle bazı köylüler sözlü açıklamalar yerine, tarafıma yazı ile not iletmişlerdir. Bu notlarda diğer anlatımları doğrulamayan bilgilere yer verilmiştir” ifadesine yer verdi.

Birdal, gerekli inceleme süresinin tamamlanmaması nedeniyle, olayın faillerine ilişkin kesin bir kanaate varamadığını da belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!