Tazminat hatırlatmalı beraat

Güncelleme Tarihi:

Tazminat hatırlatmalı beraat
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2015 01:30

BALYOZ davasında aldıkları mahkûmiyet kararları, Yargıtay tarafından bozulan 64 sanıktan 63’ü hakkında dün beraat kararı çıktı. 64 sanık hakkındaki dava, Anadolu 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya 44 tutuksuz sanık ve avukatları katıldı.

Haberin Devamı

YETERLİ DELİL BULUNAMADI

Esas hakkındaki mütalaasını veren Cumhuriyet Savcısı Ramazan Öksüz, 63 sanık hakkında ‘sanıklarla suça konu dijital veriler arasında bağ kurulmasının mümkün olmadığı kanaatine varıldığı’ gerekçesiyle beraat istedi. Savcı Öksüz, suça konu dijital verilerin veri bütünlüğünün bozulduğunu ve sanıkların üzerine atılı suçu işlediklerine dair her türlü şüpheden uzak, kesin ve mahkumiyetlerine yeterli delil bulunmadığını kaydetti. Karar için 15 dakika müzakere arası veren Mahkeme Heyeti, aralarında emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, HAVELSAN görevlisi Ömer Faruk Yarman ve emekli Tuğamiral Levent Görgeç’in de bulunduğu 63 sanık hakkında beraat kararı verdi. Yakalama kararı infaz edilmeyen Yüzbaşı Ali Göznek hakkındaki dosya ise ayrıldı. Mahkeme, beraate gerekçe olarak sanıkların yüklenen suçu işledikleri sabit olmadığını gösterdi. Mahkeme, 236 sanıklı davada verilen beraat kararının ardından, sahte olduğu kesin olarak belirlenen dijital delillerle ilgili ayrı ayrı suç duyurusunda bulunulmasına karar verildiğinden, bu dava için yeniden bu konuda karar verilmesine gerek olmadığına da hükmetti. Sanıklara tutuklulukta geçirilen süreler yönünden tazminat davası açma haklarını da hatırlatan mahkeme, kendilerini avukatla temsil eden sanıklara 3 bin lira vekâlet ücreti verilmesine de karar verdi. Beraat kararının ardından sanıklar ve yakınları büyük sevinç yaşadı. Hep birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.

Beraatlere başsavcılıktan temyiz

Haberin Devamı

ANAYASA Mahkemesi’nin Balyoz Davası’yla ilgili verdiği “Hak ihlali” kararının ardından 236 tutuksuz sanığın yargılandığı ve tüm sanıkların beraat ettiği davada, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı kararı mahkemeye temyiz edeceğini belirten ‘müddeti muhafaza’ dilekçesi gönderdi. Anadolu Cumhuriyet Başsavcıvekili Mehmet Aydın imzalı dilekçede, beraat kararıyla ilgili olarak, “Usul ve yasaya aykırı hususları içermesi nedeniyle, kararın bozulması için temyiz yoluna gidilecektir. Gerekçeli kararın yazılmasından sonra, dosyanın Cumhuriyet Başsavcılığımıza gönderilmesi kamu adına talep olunur” denildi. Arzu KAYA / DHA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!