Tayyip'i bitirdi

Güncelleme Tarihi:

Tayyipi bitirdi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 1998 00:00

Haberin Devamı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Tayyip Erdoğan'ın hapis cezasıyla ilgili ‘Karar düzeltme’ başvurusu, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş tarafından reddedildi. Böylece Erdoğan'ın siyasi hayatı kesin olarak bitti, hapis cezası da kesinleşti.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, 10 ay hapse mahkûm olan FP'li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ‘karar düzeltme’ başvurusunu dün reddetti. Böylece Erdoğan'ın siyasi yaşamı kesin olarak noktalanırken, Türk Ceza Yasası'nın 312/2. maddesi uyarınca, 4 ay hapiste yatması da kesinleşmiş oldu.

Savaş, Erdoğan'ın başvurusuyla ilgili dün aldığı, mahkûmiyet kararını veren Diyarbakır DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'na faksla bildirilen ret kararında, ‘‘Dilekçelerde yazılı itirazlar evvelce temyizen tetkik ve reddedilmiş ve kararın düzeltilmesini gerektirir başka bir sebep de görülmemiş olduğundan dosya iade edilmiştir. Tebliği ve gereğinin ifası rica olunur’’ dedi.

AVRUPA'YA BAŞVURACAK

Bu gelişmenin ardından, Erdoğan için tek yargı yolu olarak, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne yapacağı başvuru kaldı. Erdoğan'ın, önümüzdeki günlerde bu başvuruyu yapacağı bildirildi.

Ancak, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararları, Türkiye'de verilmiş olan yargı kararlarını ortadan kaldırıcı bir nitelik taşımıyor.

ZATEN BİLİYORDUK

FP Grup Başkanvekili Lütfü Esengün, Savaş'ın bu kararını değerlendirirken, ‘‘Erdoğan da zaten bu başvurudan bir netice almayı ummuyordu. Sadece, Türkiye'de başvurulmamış yargı yolu kalmasın diye başvurmuştu. Ne Başsavcı Savaş'tan, ne de o kararı alan daireden müspet netice çıkmasını beklemiyorduk’’ dedi.

SON NOKTA

Danıştay 8. Dairesi de İçişleri Bakanlığı'nın, Erdoğan'ın belediye başkanlığının düşürülmesine ilişkin önceki gün yaptığı başvuruyu dün incelemeye aldı.

Danıştay'ın bu konudaki kararı önümüzdeki hafta vermesi bekleniyor. Danıştay'ın, Erdoğan'ın başkanlığını da, daha önce aynı suçtan hüküm giyen RP'li Kayseri eski Büyükşehir Belediye Başkanı Şükrü Karatepe gibi düşürmesine kesin gözüyle bakılıyor. Danıştay 8. Dairesi'nin bu kararına karşı, Erdoğan için sadece Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu'na itiraz hakkı kalıyor. Genel Kurul'un kararı kesinlik taşıyacak.

Genel Kurul'un da başkanlığın düşürülmesi yönünde karar vermesi halinde, Erdoğan için ‘sade vatandaşlık’ günleri başlamış olacak.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!