Tayyip'e ültimatom

Güncelleme Tarihi:

Tayyipe ültimatom
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 1998 00:00

Haberin Devamı

Tayyip Erdoğan, Recai Kutan ve FP Genel Başkanı İsmail Alptekin arasındaki koltuk kavgasına, kapatılan RP'nin siyasi yasaklı lideri Necmettin Erbakan da karıştı. Alptekin'in değiştirilmesine karşı olduğunu bildiren Erbakan, Erdoğan ya da Kutan'ı isteyen yenilikçilere, ‘‘Beğenmeyen gider’’ diye rest çekti.

FP'de, yeni yönetimin oluşturulacağı 14 Mayıs tarihi yaklaşırken, tırmanan Genel Başkanlık kavgasına, son anda yasaklı eski lider Necmettin Erbakan da karıştı. Erbakan, Grup Başkanı Recai Kutan ya da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın genel başkanlığı için muhalefet bayrağını açan yenilikçi gençlere müthiş bir rest çekti. Erbakan, Kutan'ın bile ‘‘Değişecek’’ dediği Genel Başkan İsmail Alptekin'den yana tavır koydu. Kongreye kadar genel başkanlığı Alptekin'in sürdüreceğini ilan eden Erbakan, Kutan ya da Erdoğan'ın genel başkanlığını isteyen yenilikçi gençlerin başı çektiği muhaliflere, ‘‘Beğenmeyen gider’’ diye rest çekti. Erbakan, partiyi sarsan Genel Başkanlık krizini çözmek üzere de, henüz FP'ye geçmeyip bağımsız kalan sağ kolu Malatya Milletvekili Oğuzhan Asiltürk'ü görevlendirdi. Asiltürk de, görüştüğü FP'lilere, ‘‘Kongreye kadar Alptekin değişmeyecek’’ mesajını vermeye başladı. Bu gelişmeler üzerine Alptekin, sürpriz bir çıkış yaparak, genel başkanlık hesabı yapan partinin iki ağır topu Kutan ve Erdoğan'a sert bir yanıt verdi. Yakın çevresine, ‘‘Böyle şeyler ulu orta konuşulmaz. Herkes hesabını kongreye saklasın. Bu işler kongrede halledilir’’ diyen Alptekin, genel başkan değişikliğine ilişkin de şu açıklamayı yaptı: ‘‘Şu ana kadar yetkili kurullarımızda genel başkanlık ve Başkanlık Divanı değişikliğine dair bir çalışma yapılmamıştır. Partinin tüm kurulları ve organları, genel başkanın gözetiminde program hedefleri doğrultusunda çalışmalarını yürütmektedir. Esasen, Genel Başkan ve parti organlarıyla ilgili değişiklikler, parti genel kurulunda görüşülmesi gereken konulardır. Bu tip keyfi ve spekülatif haberler parti dışında üretilmiş olup, bizi bağlayıcı bir yönü bulunmamaktadır.’’ Alptekin, partideki muhaliflerin genel başkan değişikliği konusunda umutlarını bağladığı Kurucular Kurulu toplantısıyla ilgili de sürpriz bir tavır takındı. Alptekin, Kutan başta olmak üzere partinin önde gelen isimlerinin, ‘‘14 Mayıs'tan önce toplanacak’’ dedikleri Kurucular Kurulu'nu toplama konusunda henüz bir girişimde bulunmadı. Alptekin'in çevresi, tüzük gereği, Kurucular Kurulu'nun toplanabilmesi için üç gün önceden toplantı tarihi ve gündeminin ilan edilmesi gerektiğini anımsattılar. Yine Kutan başta olmak üzere, FP Grup Başkanvekillerinin, Kurucular Kurulu'nun milletvekillerinin de katılımıyla toplanacağı ve kararların birlikte alınacağı yönündeki açıklamalarına karşılık, aynı kaynaklar, yine tüzük gereği Kurucular Kurulu'nda milletvekillerinin oy haklarının bulunmadığını da söylediler. ‘‘Kurucular Kurulu'nda sadece, 33 parti kurucusunun oy hakkı bulunmaktadır’’ diyen bu kaynaklar, ‘‘Kurucular Kurulu toplanırsa, milletvekilleri de istişari amaçlı katılabilirler ama sadece o kadar’’ dediler.

GENÇ KANAT BASTIRIYOR

Başından beri liderlik hesaplarını İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan üzerine yapan, ancak Diyarbakır DGM'nin verdiği 10 aylık mahkûmiyet kararıyla hesapları altüst olan yenilikçi genç kanat ise genel başkanlığa kongreye kadar Kutan'ın getirilmesi için bastırıyor. Yenilikçi gençler, bu ilk adımın ardından ikinci adımı kongrede atarak, Kutan'ın yerine Yargıtay'ın kararına bağlı olarak Erdoğan, Kayseri Milletvekili Abdullah Gül ya da Manisa Milletvekili Bülent Arınç üçlüsünden birini getirmenin planlarını yapıyor. Ancak, FP'deki bu sürpriz son dakika gelişmelerinin, yenilikçi genç kanadın bu konudaki planlarını yeniden gözden geçirme durumunda bıraktığı belirtiliyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!