Tatbikatta bile yenildiler

Güncelleme Tarihi:

Tatbikatta bile yenildiler
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türkiye ile savaş senaryolarına dayanan Yunanlıların Parmenion Tatbikatı, fiyaskoyla sonuçlandı. Tatbikat sırasında çok sayıda gemi hasar gördü, bir gemi kayalara çarptı. Uçaklar manevra yapamadı, helikopterler hiçbir hedefi vuramadı. Kara birlikleri baskın yaparken yangın çıktı. Yunan basını, ‘‘Türklerle savaşıyor olsaydık hapı yutmuştuk’’ diye yazdı.

Yunanistan hava, kara ve deniz kuvvetlerinin, Türkiye ile savaş senaryolarına dayanan Ege'deki askeri tatbikatının fiyasko ile sonuçlanması üzerine Yunan basını ayağa kalktı...

Cumhurbaşkanı Kostis Stefanopulos'un da izlediği tatbikat esnasında savaş gemilerinin kayalıklara bile çarptığını belirten gazeteler, ‘Türklerle savaşıyor olsaydık hapı yutmuştuk’ sözlerine yer verdiler.

Eksusia Gazetesi dünkü sayısında, 17 Eylül tarihinde başlayan bir haftalık Parmenion Askeri Tatbikatı'nın tam bir fiyasko ile sonuçlandığını belirtti.

Ege'de her yıl tekrarlanan askeri tatbikatın bu yıl traji-komik bir görüntü arzettiğini belirten Eksusia Gazetesi, vahim hataları şöyle sıraladı:

MEHMETÇİĞE GEREK KALMADI

Tatbikata katılan üç savaş gemisi, bir fırkateyn ve bir torpido gemisi teknik hatalar yüzünden büyük hasara uğradı.

Savaş gemilerden biri kayalıklara çarptı ve kullanılamaz hale geldi.

Savaş uçakları gerekli manevralarını yapamadılar.

Pilotlar arasında diyalog kurulamadı.

Savaş pilotlarının gemilerle bağlantılarının da kopuk olması tatbikattaki bir başka fiyaskoydu.

Apachi helikopterleri de hedeflerinin hiçbirini vuramadılar.

Kara birliklerinin baskın düzenleme tatbikatı sırasında nedeni anlaşılmayan bir yangın çıktı.

Gazete, tatbikat sırasında ortaya çıkan tablonun, Türkiye ile savaş çıktığı takdirde Yunan ordusunun ne kadar aciz bir durumda kalacağını ortaya koyduğunu yazdı.

Yunan'la ortak tatbikat

Türkiye ve Yunanistan, 13 yıl aradan sonra ilk kez NATO'nun Ege'de düzenleyeceği yıllık ‘Dynamic Mix’ Tatbikatı'na birlikte katılacak. Yunanistan, Türkiye'nin Kıbrıs Barış Harekatı'ndan sonra çekildiği askeri kanata dönüşünden sonra da NATO'nun Ege'deki askeri tatbikatlarına katılmadı. Yunanistan, Ege komuta kontrol sorununun çözülmesinden sonra ilk kez geçen yıl Ege'deki tatbikata katılma kararı aldı. Ancak geçen yıl Türkiye'deki NATO güçlerinin katılımına izin verilmediği için Türkiye, tatbikattan çekildi. Bu nedenle de iki ülke yine aynı anda NATO tatbikatına katılamadılar.

Kayalara çarptı

Bir savaş gemisi Ege'de kayalıklara çarptı ve kullanılamaz hale geldi. 3 savaş gemisi de büyük hasar gördü.

Hedefi vuramadılar

Yunan ordusunun büyük bel bağladığı Apachi helikopterleri tatbikat sırasında hiçbir hedefi vuramadı.

Ama neşelerini kaybetmediler

Savaş gemileri kayalara bindiren, uçakları manevra yapamayan, helikopterleri hedefi bile vuramayan, baskın yapayım derken yangın çıkaran Yunan askerleri yine de neşelerini kaybetmiyorlar. Fiyasko tatbikattan sonra da efkar dağıtmayı ihmal etmeyen Yunan askerleri, geçtiğimiz Ağustos ayında NATO tarafından Makedonya'da gerçekleştirilen tatbikatta da neşeleriyle dikkat çekmiş ve her fırsatta sirtaki oynamışlardı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!