Taşımalı 15 bin 550 köy okulu kapattı

Güncelleme Tarihi:

Taşımalı 15 bin 550 köy okulu kapattı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2000 00:00

Haberin Devamı

Taşımalı eğitim uygulaması, 15 bin 550 okulun tümüyle kapanmasına neden oldu. Öğrenci mevcudu 40'ın altında kalan 27 bin 998 okuldan 635 bin 721 öğrenci merkez okullara taşındı. Bu yıl 76.6 trilyon lira maliyet hesabı yapılan taşımalı eğitimin revize edilmesi bekleniyor.

İLK kez 10 yıl önce, birleştirilmiş sınıf uygulamasına son vermek üzere başlatılan taşımalı eğitim skandala dönüştü. 15 bin 550 köy okulu, taşımalı eğitim uygulamasından dolayı tümüyle kapatıldı.

Tekışık Eğitim Araştırma Geliştirme Merkezi'nce hazırlanan ve Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu'na sunulan raporda taşımalı eğitimin amacı dışında uygulandığı vurgulandı. Raporda özetle şu görüşlere yer verildi:

YANLIŞ UYGULANIYOR

Taşımalı eğitimin amacı, öğrenci sayısı 10-15'te de kalsa köy ya da yerleşim birimindeki okulu boşaltmak değildir. Her yaş ve sınıftan öğrencinin birarada okuduğu okullardaki büyük sınıf öğrencilerine yöneliktir. Bu uygulamada, köyde devletin temsilcisinin tutulması esastır. Oysa taşımalı yanlış uygulanmış ve öğrenci mevcudu 40'ın altında kalan 15 bin 550 köy okulunun kapatıldığı saptanmıştır.

ÇOCUKLAR YOLLARDA

Yaşları 6-9 arasında değişen onbinlerce çocuk sabahın erken saatlerinde yollara düşmekte ve kilometrelerle yol katederek merkez okullara taşınmaktadır. Bunun, hem psikolojik hem de ekonomik eksileri vardır.

DÜNYADA BİRLEŞİK SINIF

Birleştirilmiş sınıf uygulaması, kırsalda okulları açık tutmak için yalnız Türkiye'de değil başta Kanada, Brezilya gelmek üzere pek çok ülkede vardır. Türkiye'de de oldukça iyi bir programla uygulanmaktadır.

YENİDEN DÜZENLENMELİ

Kırsalda okulu açık tutmak için birleştirilmiş sınıf uygulamasından vazgeçilmemelidir. Taşımalı eğitim uygulaması yeniden ele alınmalı ve ilköğretim 1, 2 ve 3. sınıf öğrencileri kesinlikle kapsam dışına çıkarılmalıdır. Uygulama, 4 ve 5. sınıftan itibaren olmalıdır.

TAŞIMALI RANTI

Bakanlık, taşımalıya her yıl trilyonlarca lira harcamaktadır. Özellikle 8 yıllık kesintisiz eğitim ile hız kazandırılan taşımalı eğitim etrafında önemli bir rant oluşmuştur. Başta minübüsçüler ve yemek şirketleri gelmek üzere bazı köy muhtarları da önemli kazançlar elde etmektedir.

Okul kapatmak cumhuriyete darbe

TAŞIMALI Eğitim Raporu'nu Hürriyet'e değerlendiren Tekışık Eğitim Araştırma Geliştirme Merkezi Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Galip Karagözoğlu, ‘‘Cumhuriyetten bu yana okul açmaya çalışıyoruz. Taşımalının yanlış uygulanması sonucu okul kapatılıyor. Bu bir anlamda cumhuriyete de darbedir’’ dedi.

Talim ve Terbiye Kurulu eski başkanlarından olan Karagözoğlu, konuyu Milli Eğitim Bakanı ile yüzyüze görüştüklerini de bildirerek, ‘‘Sayın Bakana durumu anlattık. O da, ‘Yanlış düzeltilecek' dedi. Memnun olduk. Taşımalı revize edilecek'' diye konuştu.

635 bin 721 öğrenci taşındı

TAŞIMALI eğitim, 1989-1990 öğretim yılında nüfusu az ve dağınık yerleşim birimlerinde, birleştirilmiş sınıf uygulaması yapan okullarda öğrenim gören öğrencilere, daha nitelikli öğrenim olanağı sağlamak amacıyla başlatıldı. 1990 başında 2 ildeki 5 merkez okula 12 okuldan 305 öğrenci taşınabilirken, bu rakamlar geçen öğretim yılı 80 il, 813 ilçe 5 bin 637 merkez okula çıktı. Böylece, geçen yıl 27 bin 998 okuldan 635 bin 721 öğrenci merkez okullara taşındı. Geçen yıl öğrenci başına ortalama yılda 68 milyon harcayan Milli Eğitim Bakanlığı, bu öğretim yılı için 76 trilyon 599 milyar 997 bin lira maliyet çıkardı.

Taşımalıdan vazgeçiliyor

MİLLİ Eğitim Bakanlığı'nın geçtiğimiz yıllarda başlattığı taşımalı eğitimden vazgeçiliyor. Bakanlık, yıllık maliyeti 70 trilyon lirayı aşan taşımalı eğitimi sona erdirmek için çalışmalara başladı. Önümüzdeki yıldan itibaren artık köylerdeki eğitime dönüş olacak.

Taşımalı ilköğretim ilk kez 1989-1990 yılında nüfusu az ve dağınık yerleşim birimlerinde, birleştirilmiş sınıf uygulaması yapan okullarda öğrenim gören öğrencileri fırsat eşitliğinden yararlandırmak ve daha nitelikli öğrenim olanağı sağlamak amacıyla başlatılmıştı.

4306 sayılı yasa gereğince, yaşadığı yerleşim biriminde ilköğretim okulu bulunmayan 6,7, 8'inci sınıf öğrencileri için taşımalı ilköğretim uygulamasının yaygınlaştırılması ve çağ nüfusunun zorunlu ilköğretimden geçirilmesi kararlaştıran Milli Eğitim Bakanlığı bu uygulamadan şimdi vazgeçiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!