Tartışmalı rektör seçimi Anayasa Mahkemesi'nde

Güncelleme Tarihi:

Tartışmalı rektör seçimi Anayasa Mahkemesinde
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2000 00:00

Rektör seçimlerinde üniversitelerin belirledği 6 adayı 3'e indirerek Cumhurbaşkanı'nın onayına sunan YÖK'ün bu uygulamasının, Anayasa'ya aykırı olduğu iddiaları Anayasa Mahkemesi'nde. Yüksek Mahkeme, konuya ilişkin 2547 sayılı YÖK Kanunu'nun 13. maddesinin iptal istemini esastan görüşme kararı aldı.

Ankara 6. İdare Mahkemesi, baktığı bir davada, 2547 sayılı YÖK Kanunu'nun 13. maddesinin Anayasa'ya aykırılık iddiasını ciddi bularak, iptal istemiyle itiraz yoluyla Anayasa Mahkemesi'ne götürdü.

Anayasa Mahkemesi, itiraz başvurusunu yerinde bularak esastan görüşmeye karar verdi. Davaya ilişkin olarak hazırlanacak raporun ardından Anayasa Mahkemesi, iptal istemini esastan karar bağlayacak.

Anayasa'ya aykırı olduğu ileri sürülen YÖK Kanunu'nun 13. maddesi rektör seçimlerini düzenliyor. Buna göre, üniversitelerin belirleyeceği 6 aday YÖK tarafından 3'e indirilerek Cumhurbaşkanı'na bildiriliyor. Cumhurbaşkanı da bu 3 kişi arasından birini rektör olarak atıyor.

Başvuruda, üniversitelerin seçtiği 6 adayın YÖK tarafından 3'e indirilmesinin Anayasa'nın ''yükseköğretim kurumları'' ve ''Yükseköğretim üst kuruluşları''nı düzenleyen 130. ve 131. maddelerine aykırı olduğu savunuluyor. Rektörlerin, üniversitelerin belirlediği adaylar arasından Cumhurbaşkanı'nca atanabileceği savunuluyor. (aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!