Tartışma bitmiştir

Güncelleme Tarihi:

Tartışma bitmiştir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 1998 00:00

Haberin Devamı

Üsküp'e giderken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Yılmaz, Genelkurmay açıklamasıyla ilgili, ‘‘Tartışma kapanmıştır. Artık bu konuda konuşmuyorum’’ dedi. Başbakan Yardımcısı İsmet Sizgin de konuyu, ‘‘Sanal tartışma’’ diye niteledi. DYP ise Yılmaz'ı istifaya çağırdı.

Başbakan Mesut Yılmaz, ordu-hükümet ilişkilerinde ortaya çıkan hassasiyet ve Genelkurmay'ın önceki günkü açıklamasının ardından, bu konudaki tartışmayı kapatma eğilimine girdi. Yılmaz, Üsküp'e giderken, uçakta gazetecilerin konuyla ilgili soruları karşısında, ‘‘Tartışma kapanmıştır. Artık bu konuda konuşmuyorum’’ dedi. Yılmaz'ın Genelkurmay'ın açıklamasından sonra, önceki gece Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile ordu-hükümet ilişkilerinin değerlendirildiği uzun bir telefon konuşması yaptığı ortaya çıktı. Görüşmede Demirel'in, Yılmaz'a, ortaya çıkan tartışmanın devam ettirilmemesi telkininde bulunduğu öğrenildi. Demirel'in, gerek ordu, gerek hükümetin yaptıkları açıklamalarda, Anayasa çerçevesinde konumlarını açıkladıklarını, bu açıklamalar arasında paralellik gördüğünü belirterek, bu açıdan tartışmayı yararlı gördüğünü söylediği bildirildi.

SEZGİN: SANAL TARTIŞMA

Başbakan Yardımcısı ve Milli Savunma Bakanı İsmet Sezgin de, Genelkurmay'ın önceki gün yaptığı açıklamayı, ‘‘Ordu ve hükümet arasında bir gerginlik yok. Zaten bu yapay çıkarılmış bir tartışmaydı. Sanal tartışmaydı, nokta konmuştur’’ sözleriyle değerlendirdi. Sezgin, dün düzenlediği basın toplantısında, ‘‘Hükümetin beyanlarıyla, Genelkurmay'ca yayınlanan bildiri arasında bir farklılık yok. Bu beyanların örtüşmekte olduğu açık ve seçik görülmektedir. Başbakan da bu bildirinin altına imzamı atarım demek suretiyle bunu belirtmiştir’’ dedi. Sezgin, ‘‘Bunun daha da uzatılmasında bir yarar görmüyorum. Zaten Genelkurmay da yaptığı duyuru ile bunu ifade etmiş bulunmaktadır’’ diye konuştu.

KUTAN: GÖRÜŞ AYRILIĞI VAR

FP Genel Başkanı Recai Kutan ise dün, ‘‘Seçilmişlerle Genelkurmay, ordu kademesinde görüş ayrılığı var. Neredeyse bunlar, basınla haberleşme gibi bir durum içindeler’’ dedi. Kutan, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Ankara Büyükelçisi Salem Raşed Saleu Al Akroopi'yi FP Genel Merkezi'nde kabulünde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kutan, FP olarak, Orgeneral Çevik Bir'e atfen basında yer alan sözlerin söylenmemiş olmasını temenni ettiklerini belirterek, şöyle devam etti: ‘‘Bir'in birbirinden bağımsız iki beyanı vardı. Bunlardan biri FP'nin birinci parti olması, ikincisi ise irticanın birinci tehlike olduğuydu. Basın organları ikisini irtibatlandırma gayretinde oldular. Bu iki beyan arasında irtibat yoktur.’’

DYP Genel Başkan Yardımcısı Nahit Menteşe, Başbakan Mesut Yılmaz'ın generallere ‘‘adeta efelendiğini’’, ancak Genelkurmay'ın bildirisinin ardından, ‘‘yelkenleri suya indirdiğini’’ savundu. Menteşe Yılmaz'ın istifa etmesini istedi.

Yapıcı bir açıklama

Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit, hükümet ile asker arasındaki gerginliğin yumuşatılması için bir adım attı. Ecevit, dün düzenlediği basın toplantısının sonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Karadayı'nın bildirisinin anımsatılması üzerine Ecevit, ‘‘Çok yapıcı bir açıklama oldu. Bu konudaki tartışmaların durmasında artık yarar var. Bu büyük bir sorumluluk bilinciyle yapılmış bir açıklamadır’’ dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!