Tarkan dünya starı olacak

Güncelleme Tarihi:

Tarkan dünya starı olacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 1998 00:00

Haberin Devamı

Atlantic Records'un kuruluşunun 50'nci yılı nedeniyle BBC'de Ertegün ve renkli hayat öyküsünü konu alan bir program yayınlandı. Caz dünyasının zirvesi kabul edilen Montreux Caz Festivali'nde soruları yanıtlayan Ertegün'ün hayatı anlatılırken, ‘‘1948 yılında müzik tutkuları engin, sermayeleri kıt iki New Yorklu kafadar bir araya gelir, 10 bin dolar sermaye ile Atlantic Plak Şirketi'ni kurarlar. Zamanla milyonlarca dolarlık sermayeye dönüşen şirket pek çok müzisyen için bir okul olur. Şirketin zirvesinde kalan tek isim Ahmet Ertegün'ü ABD basını çeşitli tarihlerde 'Swing'in gerçek sultanı', 'Pop'un paşası' isimlerini taktı’’ denildi.

Bugün 75 yaşında olan Ertegün ise 1948 yılındaki girişimini şöyle anlattı: ‘‘Dünya'nın en küçük plak şirketiydik. Her gün hayatımızı kurtarıp-kurtaramayacağımızı düşünüyorduk. Atlantic'i kurduğumuzda 23 yaşındaydım. Şirketi kurunca bir çok plaklar yaptık. Şirketi kurmadan bir kaç yıl öncesinden hazırlık yapmaya başlamıştık. Washington'da babamın dişçisi Dr. Vahdi Sabit bize ilk yatırımı yaptı. Ondan aldığımız 10 bin dolarla şirketi kurduk. Tabii zaman içerisinde bundan çok para kazandı.’’

Bir soru üzerine kaçırdığı isimlerden en fazla Elvis Presley için üzüldüğünü vurgulayan Ahmet Ertegün, ‘‘Kendisiyle görüştük, sözleşme imzalamak için 25 bin dolar teklif ettik. 45 bin dolar istediler. O dönem paramız yoktu. Bu nedenle Presley'i şirkete katamadık’’ dedi.

TARKAN ŞANSLI

Türkiye'deki müzik piyasasını yakından olmasa da izlediğini bildiren Ahmet Ertegün, bu konuda ve birlikte çalıştıkları Tarkan ile ilgili şunları söyledi: ‘‘Çok iyi bir sanatçı. Ama çalışma uzun sürüyor. Bir yabancı sanatçıyı ABD piyasasına kabul ettirmek, ona göre şarkılar bulmak güç. Onun üzerinde çalışıyoruz. Kasetin yarısını bitirdik. Diğer yarısını inşallah 1-2 ay içinde bitireceğiz. Ondan sonra turneye çıkmasını istiyoruz. İnşallah ilk kez Türk sanatçısına uluslararası ses getireceğiz. Bunun dışında Fazıl Say ve İdil Biret'le çalıştık. Tarkan hem çok müzikal, hem çok iyi sesi var. Stili de çok kuvvetli. Dünya ve ABD piyasasında şansı olduğunu görüyorum.’’

Dünya müziğine efsane bir çok isimi kazandıran Atlantic Records'un kurucusu Ahmet Ertegün, Tarkan'ı uluslararası alanda ses haline getireceklerini söyledi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!