Tarihi Süleymaniye'ye korsan otopark davası

Güncelleme Tarihi:

Tarihi Süleymaniyeye korsan otopark davası
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2000 00:00

Haberin Devamı

İstanbul'un birinci derece SİT alanlarından Süleymaniye'de tarihi ahşap evleri satın alıp yıkarak korsan otopark yaptıkları iddia edilen dört kişi hakkında dava açıldı. Aralarında daha önce sigara ve altın kaçakçılığı, kara para aklama suçlarından yargılanan Osman Asilsoy'un da bulunduğu sanıkların üç yıl hapisleri istendi.

İSTANBUL'un birinci derece SİT alanlarından Süleymaniye'de tarihi ahşap evleri satın alıp yıkarak korsan otopark yaptıkları iddia edilen dört kişi hakkında dava açıldı. Aralarında daha önce sigara ve altın kaçakçılığı, karapara aklama suçlarından yargılanan Osman Asilsoy'un da bulunduğu sanıkların 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yasası'na muhalefetten üç yıl hapisleri istendi. Asilsoy, son olarak Bosna-Hersek Cumhurbaşkanı Alia İzzet Begoviç'i yazlığında misafir ederek gündeme gelmişti.

Beş kez mühürlenmişti

İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davada, sanıklar Sıddık Erdoğan, Osman Asilsoy, Halise Özlem ve Mehmet Salih Demircan hakkında, İstanbul'un 1 numaralı SİT alanlarından Süleymaniye'de tarihi ahşap evleri sahiplerinden satın alıp yıktıktan sonra inşaat (otopark) yaptıkları iddia edildi. İddianamede sanıklardan Asilsoy ve Erdoğan'ın ‘‘malik ve yapan’’, Özlem ve Demircan'ın ise ‘‘yaptıran’’ sıfatıyla hareket ederek İstanbul 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan izin almaksızın 1'inci derecede SİT alanı niteliğindeki 12 gayrimenkule inşaat yaparak suç işledikleri öne sürüldü. Savcı, sanıklar Asilsoy ile Erdoğan'ın diğer iki sanığın maliki oldukları beş gayrimenkulü de kat karşılığı inşaat vaadiyle aldıklarını iddia etti.

İddinamede dört sanık için 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yasası'na muhalefetten üç yıla kadar hapis cezası istendi. Geçmişte sigara ve altın kaçakçılığı olmak üzere bir dizi davada yargılanan sanık Asilsoy, savcılık ifadesinde SİT alanına kaçak inşaat suçlamasını reddetti. Kendi adını taşıyan Asilsoy Kültür ve Eğitim Vakfı'nın başkanı olduğunu belirten Asilsoy, bölgedeki Mimar Sinan İlköğretim Okulu'nun bahçesinden 205 metrekarelik bölümü kiraladığı iddiasıyla ilgili olarak ise ‘‘Okulun ihata duvarını inşa ettik, Okula bir spor salonu yapımıyla ilgili çalışma ise belediyenin yan taraftaki otopark inşaatını durdurup yıkması üzerine gerçekleşmedi. Otopark inşaatıyla ilgim yok’’ dedi.

Asilsoy'un eski ortağı Erdoğan ile birlikte başlattığı öne sürülen korsan otopark inşaatının belediye tarafından tam beş kez mühürlenmesine rağmen devam ettiği, yıkım ve mühür çalışmaları sırasında zabıtaların saldırıya uğradığı iddia edilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!