GeriGündem Tarihe gömülen bir meslek: haratlık
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Tarihe gömülen bir meslek: haratlık

Gelişen teknolojiyle birlikte bir çok meslek de tarihe gömülüyor, pek çok zanaatkar kepenk indiriyor. Bunlardan biri de ahşap mutfak eşyaları yapan haratlar. Gaziantep'in son harat ustalarından Mehmet Nacaroğlu, hanımların artık metal ürünleri tercih etmesinden dolayı sadece fırın küreği, ekmek tahtası ve oklava yaptığını anlatıyor. El emeği, sabır ve maharetle ahşap mutfak ürünleri yapan haratlar, ev hanımlarının metal ürünleri tercih etmeleri nedeniyle kepenk kapatıyor.  Harat Mehmet Nacaroğlu, olumsuz ekonomik koşullara karşın işyerini açık tutmaya çalıştığını belirterek, ''Gaziantep'te bir zamanlar 100'üaşkın haratın bir arada çalıştığı çarşılar vardı. Geriye 6-7 kişi kaldık'' dedi.  Haratlığın, emek, bilgi ve beceri gerektirmesine karşın ekonomik getirisi az bir meslek olduğunu anlatan Nacaroğlu, ''Bu mesleği dedem babama, babam da bana miras bıraktı. Ata mesleği, ama artık karın doyurmuyor'' diye konuştu.  Nacaroğlu, kentteki pide fırınlarına ''fırın küreği'' yaparak işyerini açık tutabildiğini, ekonomik olanaksızlık nedeniyle kalfa ya da çırak çalıştıramadığını ifade etti.  Satın aldığı keresteyi işleyerek fırın küreğinin yanı sıra ekmek tahtası, oklava, tuzluk, tepsi, havan gibi mutfak ürünleri imal ettiğini belirten Nacaroğlu, şöyle konuştu:  ''Ekmeğe zam yapılması kararından sonraki birkaç gün ekmek tahtası, oklava satın alanlar artıyor. Sonraki günlerde yine müşteriyi mumla arıyorum. Müşterilerimi köylerde ve kentin kenar mahallelerinde yaşayan aileler oluşturuyor. Ahşap mutfak ürünleri yoğun emek harcanarak imal edilmesine karşın metal ürünlere oranla daha ucuz ve daha sağlıklı.'' 

Canlı Borsa - Altın Fiyatları - Döviz Kurları için Bigpara

False