Tarihçiler 'Sultanlar'a karşı

Güncelleme Tarihi:

Tarihçiler Sultanlara karşı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2000 00:00

Haberin Devamı

Son zamanlarda birbiri ardına yayınlanan ve okurdan büyük ilgi gören 'Sultan' romanları konusunda tarihçiler uyarıda bulunuyor. Halil İnalcık bunların tarih kitapları olarak görülmemesi gerektiğini söylerken, İlber Ortaylı ikinci sınıf romancıların yazdığı kötü romanlar olarak nitelendiriyor.

Tarihçiler, birbiri ardına yayımlanan ve özellikle Osmanlı Sarayı'nın gözdelerinin hayatlarını konu alan çeviri kitapların, tarihi gerçekleri yansıtmadığını belirterek, bunların tarih kitabı olarak görülmemesi gerektiğini bildirdiler.

Ann Chamberlain'in yazdığı 'Safiye Sultan'ın ilgi görmesi üzerine İnkılap Kitabevi 'Safiye Sultan'ın ikinci ve üçüncü cildini de piyasaya sürdü. Safiye Sultan serisi, yaklaşık bir yılda toplam 180 bin sattı.

Safiye Sultan'ın ardından, Margaret L. Law'un yazdığı 'Nakşidil Sultan', Catherine Clement'in yazdığı 'Hürrem Sultan', Solmaz Kamuran'ın yazdığı 'Kiraze' okurla buluştu.

Okurdan büyük ilgi gören kitaplardan 'Kiraze' 1,5 ayda 15 bin, ve 'Nakşidil Sultan' 5 ayda 8 bin sattı.

TARİH Mİ, ROMAN MI

ÜNLÜ tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık, tarihi konu alan romanların önsözünde bu eserlerin 'hayali' olup olmadığının belirtilmesi gerektiğini söyledi.

Batıda 'romansı tarih' adlı bir tür bulunduğunu anlatan Prof. Dr. İnalcık, bu türün geçmişte Türkiye'de de bir çok örneklerinin yer aldığını ve okuyuculardan büyük ilgi gördüğünü hatırlattı.

Romansı tarih kitaplarının tarih kitaplarından ayırdedilmesi gerektiğine işaret eden Prof. Dr. İnalcık, bu türün edebi olduğunu ve belli bir kesime hitap ettiğini söyledi. Prof. Dr. İnalcık, ‘‘Bunlar edebi bir tür olarak sosyal ve sanat fonksiyonunu yerine getiriyor. Bu açıdan faydalıdır. Fakat bunu yazanlar, tarih yazdıkları iddiasına girerlerse o zaman yanlış yapmış olurlar ve okuyuculara yanlış bilgi vermiş olurlar’’ dedi.

Osmanlı Devleti'nin tartışılmaya başlamasından sonra Osmanlı'ya karşı toplumda bir merak uyandığına işaret eden Prof. Dr. İnalcık, bunun, bu tür kitapların okuyuculardan büyük ilgi görmesinin nedenlerinden biri olduğunu söyledi.

KÖTÜ ROMANLAR

ANKARA Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. İlber Ortaylı da, özellikle yabancı kadın yazarların kaleme aldığı bu romanları, ‘‘ikinci sınıf yazarların yazdığı kötü romanlar’’ olarak nitelendirdi.

Bu kitapların tarihi gerçekleri yansıtmadığına dikkati çeken Prof.Dr. Ortaylı, bu yazarların Topkapı Sarayı'nı bile görmeden bu kitapları kaleme aldıklarını hatırlattı.

Bu kitaplara konu olan haremin bir müessese olduğunu ve orada erkeklerin de bulunduğunu anlatan Prof. Dr. Ortaylı, bu tür kitapların hislerle değil, ilimle yazılması gerektiğini savundu. Prof. Dr. Ortaylı, şunları kaydetti:

‘‘Bu kitapların bir ikisine baktım, abuk sabuk, hiç tadı tuzu yok. Asıl tarihi romanlardaki bilgiye bak, havaya bak. Tarihi gerçek olmadığı bir yana, bir çoğu da ikinci sınıf yazarların yazdığı çok kötü romanlar. Herkes uyanık olsun.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!