Tarih hırsızlığına kitaplı uyarı

Güncelleme Tarihi:

Tarih hırsızlığına kitaplı uyarı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 1999 00:00

Haberin Devamı

Uygarlıkların temelinin atıldığı Anadolu kentlerinden Muğla'da, tarihi kalıntıları hırsızlara karşı korumak için kitap yazılmaya başlandı. Muğla Kültür Müdürlüğü'nün baskı hazırlığını yaptığı kitap, ören yerlerine dağıtılarak, halka hırsızları tanıması ve ihbar etmesi için yol gösterilecek.

‘Kültür Varlıklarımızı Korumak ve Ülkemize Kazandırmak’ adıyla bin adet bastırılacak kitapta, arkeoloji, müze, yöredeki eserlerin tarihçesi, eserlerin yurtdışına nasıl ve neden kaçırıldığı, kültür varlıklarını bulanlara ödül, çalanlara cezanın nasıl verildiği konuları anlatılacak.

Muğla Kültür Müdürü Hikmet Öz, tarihi eser kaçakçılığının en fazla Muğla'da yapıldığını öne sürerek, ‘‘Arkeolog arkadaşlarla ilk defa böyle bir kitap hazırladık. Bir sezonda 100'ün üzerindeki ören yerimize 500 bin, müzelere 350 binin üzerinde turist geliyor. Kitaplar yararlı olacak’’ dedi.

Bekçilerin bulunmadığı yerlerin halk tarafından korunduğunu belirten Öz, taşınması mümkün olmayan eserlerin bile parçalandığına dikkat çekti. Her türlü hırsızlık yönteminin yer aldığı kitabı Öz ile birlikte Muğla Müze Müdürü Behçet Süzen, arkeolog çift Fütuhat ve Arif Küçükçoban hazırladı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!