Tarabya Plajı'ndan denize girilir mi?

Güncelleme Tarihi:

Tarabya Plajından denize girilir mi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2000 00:00

Haberin Devamı

Tarabya Plajı bu yıl yine açık. İşletmecisi ANAP Sarıyer İl Başkanı. Büyükşehir Belediyesi Sağlık Dairesi ise İstanbul'un hiçbir yerinden denize girilemez diyor. Ama plaj kapatma yetkisi Sağlık Bakanlığı'nda.

Tarabya Koyu'ndaki Tarabya Plajı, geçen sene gibi bu sene de açıldı. Boğaz'ın Karadeniz'e yakın Anadolukavağı ve Poyraz gibi bölgelerinde halkın denize girdiği koylar bulunmasına karşın, Tarabya Plajı şu anda Boğaz'ın resmi olarak işletilen tek plajı.

Turizm Bakanlığı'na bağlı olarak çalışan Tarabya Plajı, 1962'de Denizatı adındaki bir restoranla birlikte açılmıştı. Plaj, Emekli Sandığı'nın mülkü. Emekli Sandığı, belirli dönemlerde burayı ihale yoluyla kiraya veriyor.

ANAP Başkanı işletiyor

Şu anda plajın içinde bulunduğu restoranın ismi Le Pecheur. 1989'dan beri restoranın ve plajın işletmecisi aynı kişi: Sarıyer ANAP İlçe Başkanı Osman Biberoğlu. İşin başında Biberoğlu'nun damadı Tarık Tilki duruyor.

Tarık Tilki'ye göre, Boğaz akıntı sayesinde temiz. Büyükşehir Belediyesi'nin şişeyle su örneği aldığını ve suyun temiz olduğunu belirttiklerini iddia ediyor. Oysa Büyükşehir Belediyesi Sağlık Dairesi tam tersini söylüyor.

Tilki'nin bir başka gerekçesi daha var: ‘‘Devlet (Turizm Bakanlığı ve Emekli Sandığı) burayı plaj olarak kiraya veriyor. Hem kira alıp hem kapatmak olmaz'' diyor.

Havuz yapabiliriz

Tarık Tilki ‘‘Plaj işinin eski tadı yok'' diyor. ‘‘Müşteri az. Eğer Boğaz'ın temizlenmesi için kurulacak sistem devreye girerse, bizim de işler açılır. Bir de eğer Emekli Sandığı'ndan izin alabilirsek buraya bir havuz yapmayı düşünüyoruz. O zaman işler açılır.''

Boğaz boyunca kontrolsüz olarak denize girilen yerleri örnek gösteren Tilki, kendi tesislerinin düzgün bir altyapıya sahip olduğunu, bu yüzden mutlaka açık kalması gerektiğini söylüyor. Tilki orta seviyede bir müşteri profilleri olduğunu ve plajdaki yiyecek fiyatlarının da makul seviyede tutulduğunu belirtiyor.

10 kamyon kum dökülmüş, insan boyunu geçmiyor

150 kabin ve 300 dolabı, yaklaşık 2 dönümlük arazi üzerinde 700 kişilik kapasitesi bulunan plaja, hafta sonları havaların iyi olduğu dönemlerde yaklaşık 500 kişinin geldiği oluyor. Plaja giriş hafta içi ve hafta sonu kişi başı 3 buçuk milyon. Çocuklardan ücret alınmıyor. İsteyenlere abonelik veriliyor. Plaj, sabah 9.00- akşam 18.00 açık. 18.00'den sonra da plaj olarak kullanılan yere restoranın masaları atılıyor. Plaj, her sene 15 Haziran-31 Ağustos arasında hizmet veriyor. Devamlı bir cankurtaranı var. 20 yıl önce plajın önüne dökülen 10 kamyon kum sayesinde denizin ilk 10 metresi insan boyunu geçmiyor. Boyu geçen yerler iple çevrilmiş. Denizin ortasında ne amaçla yapıldığı anlaşılmayan bir beton yığının üzerine de, müşterilerin atlayış yapabilmesi için bir tramplen yerleştirilmiş.

Yetkimiz olsa kapatırız

Plaj kapatma yetkisi bundan birkaç yıl öncesine kadar Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanlığı'na aitti. Fakat şimdi bu yetki İl Sağlık Müdürlüğü'ne geçti. İstanbul'un değişik noktalarından deniz suyu numunesi alarak kontroller yapan Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi'nden plajlarla ilgili bilgi aldık. Yetkililer, İstanbul'un hiçbir yerinin denize girmeye müsait olmadığını, Tarabya Plajı dahil tüm plajların kapatılması gerektiğini söylüyor. Sağlık Dairesi kontrolörü Yılmaz Tandoğan, ‘‘Marmara'da kimyasal bakımdan denize girilebilir, ağır metal içermiyor ama bakteriyolojik olarak kesinlikle denize girmeye müsait değil'' diyor. ‘‘Biz sadece uyarı yapabiliyoruz. Eskiden yetki bizdeydi. O dönemde örneğin Florya Plajı'nı kapatmıştık. Şimdi yine yetki bizde olsa Tarabya'yı da kapatırız fakat yetki bizim değil.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!