Tantan yasasına belde lobisi

Güncelleme Tarihi:

Tantan yasasına belde lobisi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 1999 00:00

Haberin Devamı

İçişleri Bakanlığı'nın yeni yerel yönetim yasa taslağı, bugüne kadar bağımsız olan belde belediyelerini, büyükşehire bağlı ilçelerle aynı statüye sokuyor. 22 beldenin belediye başkanı biraraya gelerek buna karşı çıktı ve bir komite kurmaya karar verdi.

Geçen hafta biraraya gelen 22 belde belediye başkanı, İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘‘Yerel Yönetimler Yasa Tasarısı’’ ile imar ve plan yapma yetkilerinin ellerinden alındığını belirterek, taslağı eleştirdiler.

Toplantı, Sarıgazi, Arnavutköy, Sultançifliği, Çanta ve Yenidoğan belde belediye başkanları tarafından Malta Köşkü’nde düzenlendi. İstanbul'daki 41 beldeden 21'inin başkanları toplantıya katıldı.

Sarıgazi Belde Belediye Başkanı Fikret Şahin, kentteki 41 belde belediyesinin kentin fiziki konum ve yönetim olarak üçte ikisini elinde bulundurduğunu, Türkiye çapında da 3200 belde belediyesi bulunmasına karşın, Yerel Yönetim Yasa Tasarısı hazırlanırken kendilerinin görüşü alınmadığını söyledi.

Bağımsızlığa son

Hazırlanan yasa taslağı, beldeler tıpkı ilçeler gibi Büyükşehir Belediyesi'ne bağlanmasını öngörüyor. Şu andaki uygulamada beldeler ilçelerden daha bağımsız bir konumda yer alıyor.

Yasa taslağının 18. maddesi, 1984 tarihli Büyükşehir Belediye Kanunu'nda değişiklik yapıyor. Değişiklik şöyle bir fıkra eklenmesini öngörüyor:

‘‘Alt kademe belediyeleri (beldeler), büyükşehir belediyeleriyle ilişkilerinde büyükşehir ilçe belediyeleri ile aynı statüye sahiptir.’’

İşte bu durumu eleştiren Sarıgazi Belediye Başkanı Fikret Şahin şöyle dedi:

‘‘Biz ana planlar ile 1/50000 ölçekli Nazım İmar Planlarının Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmasına karşı değiliz. İstanbul ile ilgili ana kararlar Büyükşehir Belediyesi tarafından belirlensin, diğer teferruatlar bize bırakılsın.’’

Günah keçisi olduk

Yenidoğan Belde Belediye Başkanı Mahmut Vanlıoğlu da, imar ve plan yapma yetkilerinin ellerinden alınmasına gerekçe olarak orman alanlarının talan edilmesi, hazine arazilerinin yağmalanması ve kaçak inşaatlara göz yumulmasının gösterildiğini, oysa bu uygulamaların belde belediyesi olmadan önce gerçekleştiğini söyledi.

Vanlıoğlu, ‘‘Hiçbir belediyenin orman alanını imara açma yetkisi yok. Hazine arazileri belde belediyesi olmadan önce muhtarlar tarafından parsellenip satılmış. Şimdi oluşmuş bir şehrin başına gelip oturduk, günah keçisi biz olduk. Bölgeyi biz yavaş yavaş yasalara uydurmaya çalışıyoruz’’ diye konuştu.

Yeni İstanbul’un belde belediyeleri tarafından kurulduğunu, çıkacak yanlış bir yasa tasarısını düzeltmenin de çok zor olduğunu vurgulayan Vanlıoğlu, ‘‘Yasa sorumluluklarımızı değil, yetkilerimizi azaltıyor. Yasalarda kaçak inşaat yapan sorumlu değil, belediye başkanı sorumlu. Sorumluluk veriyorsan yetkiyi de vereceksin’’ dedi.

Komite kurulacak

Gürpınar Belde Belediye Başkanı Veliddin Küçük de, belde belediyelerinin yetkilerinin ellerinden alınmasını eleştirerek, ‘‘Benim beldemde yapacağım okulun, sosyal donatı alanının, ya da bir sanayi kuruluşunun yerini Büyükşehir Belediyesi nereden bilecek. Herkes demokrasi diyor, yerel yönetimlerin güçlendirilmesini istiyor, ama sonuçta yetkilerin de kendinde olmasını istiyor. Bu yanlış. Bizim yaptığımız planlar Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı Nazım İmar Planlarına uymak zorunda. Uymadığı takdirde denetleme yetkisi var’’ diye konuştu.

Bu yasa ile sistemin yine oturmayacağını ve iki yıl sonra yeni yasa ihtiyacının doğacağını savunan Küçük, ‘‘Yetkilerin alınması ülkeyi ileri değil geriye götürür’’ dedi.

Alemdar Belde Belediye Başkanı Bahattin Ekşioğlu da, yetkilerinin ellerinden alınmasının altında başka nedenler bulunduğunu savunarak, ‘‘İlçelerde rant kalmadı. Tek rant beldelerde. Onun için belde belediyelerine saldırıyorlar. Gelin hep beraber onların bu oyununu bozalım’’ diye konuştu.

Toplantıya katılan diğer belde belediye başkanları da tasarıyı eleştirerek, yetkilerinin ellerinden alınmamasını istediler.

Haberin Devamı

Toplantıda ayrıca, başkanlar bir komite kurarak, sorunlarını başta İçişleri Bakanı Sadettin Tantan olmak üzere diğer yetkililere anlatma kararı aldılar. Ayrıca Marmara ve Boğazları Belediyeler birliği’ni harekete geçirmeyi kararlaştırdılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!