Tanpınar’ın dünyası kitap oldu

Güncelleme Tarihi:

Tanpınar’ın dünyası kitap oldu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2012 14:11

Ahmet Hamdi Tanpınar, 17 Mart 1961 tarihli günlüğünde, ‘Dünyam’ adını verdiği bir dergi projesinden söz eder. Asla hayata geçmeyen bu proje, bundan iki yıl önce MSGSÜ’de düzenlenen Uluslararası Ahmet Hamdi Tanpınar Sempozyumu’nda Handan İnci tarafından tek sayı olarak gerçekleştirilmişti. Bu dergi, ‘Tanpınar’ın hayat hikâyesini anlatan bir kitap halini aldı. Tanpınar’ın ölümünün 50. yılı dolayısıyla Küçükçekmece Belediyesi tarafından yayınlanan kitaba biraz daha yakından bakalım.

Haberin Devamı

Türk edebiyatının 2001’den bu yana, daha yoğun bir şekilde, hakkını teslim etmeye çalıştığı efsane isimlerin başında gelir, Ahmet Hamdi Tanpınar. Başta Hasan Âli Yücel’e gönderdiği mektuplara ve sonra diğer mektuplarına bakacak olursak, çok da hakkının ödenmediği ortadadır.  

Tanpınar’ın 17 Mart 1961 tarihli günlüğünde şöyle bir not vardır: “(...) Gün geçtikçe bir mecmua çıkartmak ihtiyacı beliriyor. Aylık bir mecmua. Her gün bir mevzu üzerinde bir yazı. Kitap dahi olsa günlük yazılardan müteşekkil, mânalı, planlı bir fikralar kitabı yahut etüdler.” Tanpınar, bu satırlarda söz ettiği; kendi fikirlerini, görüşlerini, şiirlerini yayımlayacağı bu derginin adını bile düşünmüştü: ‘Dünyam’.

Tabii bu dergi de Tanpınar’ın yarım kalmış diğer projeleri gibi hiç gerçekleşemedi. 1-2 Kasım 2010 tarihlerinde MSGSÜ’de düzenlenen, Uluslararası Ahmet Hamdi Tanpınar Sempozyumu için Handan İnci, Tanpınar’ın birtakım şiirlerini, yazılarından bölümleri, mektupları ve hayatından kesitler sunan fotoğrafları bir araya getirerek, bu derginin bir örneğini hazırlamıştı. Bugün, Tanpınar’ın ölümünün 50. yılı dolayısıyla İnci, çalışmasını ‘dizin’ ve ‘harita’ ilavesiyle daha da geliştirerek ‘Dünyam’ adında bir Tanpınar ‘fotobiyografisi’ne imza atmış.

Haberin Devamı

Yeni kitaplar yolda

Ahmet Hamdi Tanpınar’ın 61 yıllık (1901-1962) hayat hikâyesi yıl yıl bölümlenerek anlatılıyor ‘Dünyam’ kitabında.
Her bölüm bizzat Tanpınar’ın günlük, hatıra, mektup ve diğer yazılarından ilaveler, Tanpınar hakkında yapılmış inceleme ve araştırmalardan yapılan alıntılar ve Tanpınar’ın hayatındaki önemli yer, olay ve kişilerin fotoğraf ve görsellerinin ilave edilmesiyle zenginleşiyor.
İlk defa tek kitapta bir araya gelen fotoğraflarıyla, en zengin Tanpınar görsel malzemesini kapsayan kitap olduğunu söylemek mümkün.
Kitabın belki de altı çizilmesi gereken en önemli tarafı sona saklanmış. Hacer Er ile Emrah Balcı, Tanpınar’ın bütün kitaplarını tarayarak bir dizin oluşturmuşlar. ‘Ahmet Hamdi Tanpınar’ın İstanbul’u’ adı verilen dizinde, İstanbul’un semtleri, çeşmeleri, camileri, tarihi eserleri ve çok daha fazlasının Tanpınar’ın hangi eserinde kaçıncı sayfada yer aldığına kadar belirtilerek listelenmiş. Salih Bora da bu dizinden hareket ederek Ahmet Hamdi Tanpınar’ın İstanbul’unu haritaya aktarmış.
Dünyam kitabı bir de müjde veriyor bize. Bunlar Tanpınar’ın İstanbul Sözlüğü’nü yayımlamak fikri ve hâlâ devam etmekte olan, Tanpınar’ın eserlerinde adı geçen kişi, eser, mekân ve kavramların bulunduğu görsel açıklamalı bir dizin çalışması.

Haberin Devamı

Bu yıl festivalde 20 ülkeden 68 yazar

İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali (İTEF), 4’ncü yılını 4 ayrı şehri gezerek kutluyor. Bu yılki teması ‘Şehir ve Korku’ olarak belirlenen festival; İstanbul, Ankara, İzmir ve Hatay’ı gezecek. ‘Şehir ve Korku’ temalı İTEF 2012, 1-4 Ekim tarihleri arasında İstanbul, 4-7 Ekim’de Ankara, İzmir ve Hatay’da edebiyata dair her şeyi okurlarla buluşturacak. 20 farklı ülkeden 68 yazar, okuma ve tartışma etkinlikleri, öğrencilerle buluşmalar, atölye çalışmaları, imza etkinlikleri ve edebiyat partileriyle Türk ve Dünya edebiyatından örnekler İTEF kapsamında sunulacak.

KİMLER VAR?

Etgar Keret, Adriaan van Dis, Amir Soltani, Antjie Krog, Atiq Rahimi, Bibi Dumon, Carl-Johan Vallgren, Charles Casha, Conor Kostick, Diana Çuli, Douwe Draaisma, Drago Jançar, Eillen O’Hely, Gerbrand Bakker, Guy Bass, Herman Koch, Jana Sramkova, Czeck Jeffrey Lewis,  Jenn Ashworth, Juan Gabriel Vasquez, Kader Abdollah, Khalil Bendib, Laia Fabregas, Leena Lehtolainen Finland, Levi Henriksen, Louis de Bernieres, Marit Nicolaysen, Mariusz Czubaj, Marjolijn Hof, Milan Jazbec, Ned Beauman, Rodaan Al Galidi, Sophie Smiley, Soti Triantafillou ve Yishai Sarid.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!