Taliban’dan ‘havalimanı’ teklifi... 'Henüz karar verilmedi'

Güncelleme Tarihi:

Taliban’dan ‘havalimanı’ teklifi... Henüz karar verilmedi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2021 07:00

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Taliban’ın Kabil Havalimanı’nın işletilmesi noktasında teklifleri var bize. Bu konuda henüz verilmiş bir kararımız yok” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bosna-Hersek ziyareti öncesinde açıklamalarda bulunurken Taliban’la Kabil’deki büyükelçilikte 3.5 saatlik bir görüşme yapıldığını da belirtti. Erdoğan özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

AFGAN HALKINA BAŞSAĞLIĞI

“(Afganistan’da tahliyenin tamamlanacağı 31 Ağustos’tan sonra ne olacak): Kabil’de gerçekleştirilen o felaketi, o kapsamlı terör saldırısını milletçe telin ediyoruz, kınıyoruz. DEAŞ’ın böyle bir süreç içerisinde bu adımı atmış olması da bölgede ve dünyada nasıl tehlikeli bir örgüt olduğunu ortaya koyuyor. Tabii burada Afgan halkına biz milletçe geçmiş olsun diyoruz. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, bütün yakınlarına ve Afgan milletine de başsağlığı diliyoruz.

KİMSEDEN İZİN ALMA LÜKSÜMÜZ YOK

(Taliban’la görüşmelere eleştiriler): Tabii kimlerin nasıl, ne tür, bu noktada eleştiriler yaptığını bilemem. Herkesin eleştiri hakkı mahfuzdur. İstediği eleştiriyi yapabilir. Bizim de kiminle nerede, ne zaman, ne gibi görüşmeler yapacağımız için kimseden izin almak gibi bir lüksümüz de yoktur.

Haberin Devamı

Büyükelçiliğimizi Kabil Havaalanı’nın içindeki askeri bölüme taşıdık. Ve görüşmelerimizin ilkini de orada, 3.5 saat süren bir görüşmeyi büyükelçiliğimiz nezaretinde arkadaşlarımız sürdürdüler ve ondan sonraki süreçte de gerekirse burada yine bu tür görüşmeleri yapma fırsatımız olacak. Bu tür görüşmelerle süreci bir defa sağlıklı yürütmenin gayreti içerisindeyiz. Onların beklentileri nedir? Bizim beklentimiz nedir? Bütün bunları görüşerek yapacaksınız. Görüşmeden bu tür şeyleri yapmak mümkün değil. İşte diploması budur.

AVRUPA GEÇ KALDI

(Avrupa’daki göç tedirginliği ve Merkel’in işbirliği açıklaması): Tabii Şansölye ile bizim sık sık görüşmelerimiz var. Görüşüyoruz, yol haritalarını gözden geçiriyoruz. Fakat bazı şeylerde çok geç kaldıkları da ortada. Yani Türkiye’yle çalışma tespiti geç alınmış bir karar.

TÜRKİYE’DE 300 BİN AFGAN VAR

Şu anda göç baskısının en yakın olduğu ülke neresi? Türkiye. Ama Türkiye’nin içindeki bazı mahfiller var ki, yalan terörü estiriyorlar. Nedir söyledikleri? ‘Türkiye’de şu 1.5 milyon Afgan göçmen var.’ Ben size resmi rakam söylüyorum. Şu anda kayıtlı, kayıtsız mevcut göçmen sayısı Afganistan’dan 300 bin.

Ama Bay Kemal, onun izinde gidenler bunu 1.5 milyon gibi açıklıyorlar. Hepsi yalan. İşte şimdi Merkez Bankası’yla ilgili ciddi yalanlar uydurdular. Şu anda döviz rezervi Merkez Bankası’nın bakın nerelere çıktı. Peki bunların bir özür dilemesi söz konusu mu? Ve bu yıl sonu itibarıyla Merkez Bankası’nın da döviz rezervi inşallah 115 milyar dolarları bulacak.

Haberin Devamı

AFAD’IMIZA DESTEK OLABİLİRLER

Ülkenin ana muhalefetisin, muhalefetisin, bu kadar yangın, sel felaketleri oldu, iktidar buralarda dünyanın hiçbir yerinde icra edilmemiş operasyonlar icra etti. Bir lehte açıklamalarını duydunuz mu? Tam aksine AFAD’ın yardım toplamasına bile karşı çıktılar. Böyle kepaze bir takım. Buradan yine açıklıyorum, eğer şu anda AFAD’a destek olacak olanlar, yardım yapmak isteyenler göğüslerini gere gere AFAD’ımıza destek verebilirler, yardımcı olabilirler. Çünkü AFAD bu noktada topladığı yardımlarla da her türlü afet mücadelesini bunlarla yürütüyor.”

NATO İLE ATACAĞIMIZ ADIMLARI PLANLAYACAĞIZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Zeljko Komşiç ve Konsey Üyeleri Şefik Caferoviç ve Milorad Dodik ile ortak bir basın toplantısı da düzenledi. İki ülke ilişkilerine değinen ve işbirliğini geliştirmek için daha fazla çalışacaklarını söyleyen Erdoğan, 1 milyar euro’luk ticaret hedefinin önemine de vurgu yaptı. Toplantıda Afganistan’daki gelişmelere de değinen Erdoğan, “NATO ne yapacak? Biz de bir NATO üyesiyiz, tabii görüşmelerimiz olacak. Ne gibi adımlar atacağız, onların da planlamalarını yapacağız ama bütün mesele biz sorumluluk alanımızdaki adımları attık. Artık oralarda bizim asker veya sivil kimse kalmayacak. Sadece bir teknik heyet orada, az sayıda 20-30 kişilik, onlar kalacak. Bunun dışında kimse kalmayacak. Bu şekilde de oradan ayrılmış oluyoruz. Sonucu hayırlı olsun diyorum” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!