Takip mesafesi denetimi

Güncelleme Tarihi:

Takip mesafesi denetimi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2000 00:00

Haberin Devamı

KARAYOLLARINDA seyreden araçların, birbirilerini çok yakından izlemeleri neticesi meydana gelen trafik kazalarında, can ve mal kaybı, genellikle çok fazla. Bu nedenle, sürücüler, araçları arasında güvenli bir mesafe bırakmalı, aracın hızını, yük ve teknik özelliklerini, yol, hava ve trafik durumunu gözönünde bulundurmalı.

Seyir halinde iki aracın arasındaki açıklık, kilometre cinsinden saatteki hızının, metre cinsinden yarısı kadar olmalıdır. Sıra halindeki araçlar arasındaki mesafe, kilometre cinsinden saatteki hızının metre cinsinden en az yarısı kadardır.

GÜVENLİK CEPLERİ

Ancak, özellikle ağır taşıtların, çıkışlarda, diğer hafif ve hızlı araçların geçebilmeleri, gerektiğinde aralarına girebilmeleri için, kendi aralarında ‘‘Güvenlik cepleri’’oluşturmaları gereklidir.

Tehlikeli madde taşıyan araçların, diğer araçları, en az 50 metre mesafeden takip etmeleri zorunludur. Takip mesafesi, kullanılan aracın, yaklaşık iki saniyelik süre içerisinde alacağı yol kadardır.

Öndeki aracın sizinle arasındaki mesafe, ölçülerek tespit edilebilir. Öndeki aracın, kenar taşı, asfalt yaması, üst geçit, köprü bölgesi, direk veya işaret levhası gibi bir noktadan geçtikten sonra, aynı noktaya iki saniyede varıyorsanız, bu takip mesafesi uygundur.

Eğer bu yolu iki saniyeden daha kısa bir sürede alıyorsanız, yakın takip söz konusudur. Yakın takibin belirlenmesi halinde, karayolları trafik kanununca, sürücüye 8 milyon 500 bin lira para cezası uygulanır.

Konuk Yazar

Veli KARAHAN

Antalya Trafik Denetleme Şube Müdürü

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!