Tahlil kâbusu

Güncelleme Tarihi:

Tahlil kâbusu
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bayram Başçı, 6 aylık Tuğçe ölmesin diye kan verince, bir kâbus yaşadı. Çünkü kanında frengi mikrobu olduğu söyleniyordu. Hamile eşi evi terk etti. Frengili olmadığını kanıtlamak için aylarca uğraşan Başçı, eşini güçlükle ikna etti ve yuvasını kurtardı.

Doğuştan ağır kalp rahatsızlığı olan 6 aylık Tuğçe Terzi, 10 Şubat 1998 sabahı saat 07.30'da, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı'nda ameliyata alındı. Baba Sami ve anne Çiğdem Terzi, doktorların, ‘‘2 saatte bitiririz’’ demelerine rağmen saatlerce süren ameliyatta, bir şeylerin ters gittiğini anlamıştı. Anne baba ve yakınları, bir görevlinin, ‘‘Çok acil trombosit kan bulun’’ demesi üzerine, bütün tanıdıklarını aradılar.

BELKİ DE KURTULACAKTI

Aranan kan, Bayram Başçı'da bulundu. 20 kişide bir rastlanan sıfır grubu RH negatif kana sahip Başçı, akşam saat 21.00'de Florence Nightingale Kan Bankası'na götürüldü. Kan verdi ve çıkıp evine gitti. Terzi Ailesi, aradıkları kanı bulma sevinci yaşıyordu. Ancak sürprizbir şey oldu. Kan bankası görevlisinin yaptığı testlerde , Tuğçe'nin hayatını kurtaracak Başçı'nın kanında, 'Frengi' mikrobu çıkmıştı. Bu sırada, ameliyathanede gergin anlar yaşanıyordu. Dikişlerdeki kanama ve trombosit kanın bulunamaması, Tuğçe'nin hayatını tehlikeye sokmuştu. İki saatte biteceği söylenen ameliyat uzamış ve tam 17 saat sürmüştü. Üstelik ameliyattan çıkan ekip üyelerinin suratı çok asıktı, kısaca haber kötüydü. Tuğçe kurtarılamadı.

FRENGİ KÁBUSU

Terzi Ailesi minik Tuğçe'yi yitirmenin acısı içindeydi. Ancak bu sıralarda, Bayram Başçı'nın evinde da 'Frengi kâbusu' yaşanıyordu. Bir sonraki gün kan verdiği yere giden Bayram Başçı, Doç. Dr. Bekir Kocazeybek imzalı rapordaki, ‘‘VDRL: Latex yöntemiyle çalışıldı. (++)’’ ibaresinin anlamını sorduğu görevliden, ‘‘Kanınızda frengi tespit edildi. Hemen tedavi gerekiyor’’ cevabını alınca şok geçirmişti.

Bayram Başçı eve gitti, durumu eşi Birgül'e anlattı. Eşinin aklına ilk gelen, ‘‘7 yıllık kocasının kendisini aldattığı’’ oldu. Severek evlenmişlerdi, 5 yaşında Barış isimli çocukları vardı, karnında da 6 aylık bebek taşıyordu. Eşine ‘‘Bana bunu nasıl yaparsın?’’ diyerek ağlıyordu. Gün boyu yaşanan tartışmadan sonra , Birgül, oğlunu alarak evi terk etti. Teyzesine giden Birgül Başçı, 'Frengili' bildiği kocasının hastalık bulaştırdığını düşündüğü bebeğini aldırmak için doktora gitti. Birgül, doktorun, ‘‘Cinayet olur’’ uyarısına rağmen doğurmak istemiyordu. Bayram ise, yalnız kalmıştı.

YENİDEN BAŞLADILAR

Ama Bayram Başçı yılmadı, 5 ayrı laboratuvarda daha kan testi yaptırdı, ‘‘VDRL Test Sonucu: Negatif’’, yani kanında frengi olmadığını gösteren raporları aldı. Kan vere vere, kolları delik deşik olmuştu ama frengili olmadığını belgeleyen 5 ayrı raporu vardı. Eşinin yanına gitti. Delillerini gösterdi.

Birgül Başçı, Laleli'de konfeksiyon mağazası olan eşi Bayram'ın, Rumenlerle ilişkiye girip frengi mikrobu kapmış olabileceğine inanmıştı bir kere. Bir gün, ikisi birlikte gittiler. Bayram ve Birgül ile karnındaki bebeğin test sonuçları olumlu çıktı. Bayram'ın hamileliği nedeniyle çok hassas bir dönem geçiren eşi Birgül'ü ikna etmesi, 1.5 bayını aldı. Araya büyükler girdi, nihayet barıştılar.

Az daha minik Ezgi olmayacaktı

Eşi Bayram Başçı'nın frengili olduğunu sanan Birgül Başçı, o zaman hamile olduğu bebeğini de aldırmak için çok çabaladı. Ancak hamileliği ilerlemiş olduğu için doktorlar kürtaja karşı çıktılar. Eşinin masum olduğunu anlamasından 1.5 ay sonra Birgül Başçı, Ezgi'yi dünyaya getirdi. Yanda annesinin kucağında görülen Ezgi şu anda 8 aylık. Bayram ve Birgül Başçı çifti, çocukları Barış ve Ezgi ile birlikte, yaklaşık bir yıl önce yaşadıkları kâbus dolu günlerin üzerine bir sünger çektiler ve yeni bir başlangıç yaptılar.

Kan Bankası Şefi: Test yanıltabilir

Frengili çıkan kan testinin yapıldığı Florence Nightingale Hastanesi Kan Bankası Şefi Doç. Dr. Bekir Kocazeybek, kendini şöyle savundu:

‘‘Kan veren herkes, AİDS, Frengi ve Hepatit testlerinden geçirilir. Ancak kızamık, su çiçeği, üst solunum yolu enfeksiyonu, cüzam, sıtma ve tüberküloz gibi kronik hastalığı olan kişilerde bu test bazen, 'Yalancı pozitif' sonuç verebilir. Bayram Başçı bize geldiğinde, belki bu hastalıklardan birini, örneğin üst solunum yolu enfeksiyonu geçiriyordu. Tahlili böyle çıkınca, yardımcılarım uyardı. Bir frengi vakası olduğu söylenince hemen başka bir test yaptım ve frengi olmadığını anladım. Ancak Başçı, biz fark edene kadar, raporu alıp gitmiş. Eğer bana gelse, frengi taşımadığını söyleyecektim, ailesiyle ilişkileri de bozulmayacaktı. Vicdanen rahatım. Ölen Tuğçe için yapacak bir şey yoktu.’’

Savcı: doktorlar suçsuz

Ölen Tuğçe'nin babası Sami Terzi ile 'frengili' rapor verilen Bayram Başçı, Başhekim İsmail Hakkı Eren ve Kan Bankası Şefi Doç. Dr. Bekir Kocazeybek hakkında, savcılığa suç duyurusunda bulundular, ayrıca hastane hakkında 7 milyar liralık tazminat davası açtılar. Raporları inceleyen Şişli Savcısı Turgay Evsen ‘takipsizlik’ kararı verdi.

Kötü günler geride kaldı

Birgül Başçı, şimdi 8 aylık Ezgi'ye sarılırken, eşiyle birlikte yaşadıkları o kâbus dolu günleri aklına bile getirmek istemiyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!