Tad alma hakkımızı istiyoruz!

Güncelleme Tarihi:

Tad alma hakkımızı istiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2000 00:00

Haberin Devamı

Fast food sistemine karşı kurulan ‘‘Sefertası Hareketi Çalışma Grubu’’ndan Ümit Sinan Topçu'yla hedeflerni konuştuk.

Sefertası Çalışma Grubu olarak neler yapacaksınız?

- İlk yapacağımız şey, mümkün olduğu kadar çok insana fast food sisteminin olumsuzluklarını anlatabilmek. Bundan önce herhangi bir eylem yapmayı düşünmüyoruz. İnsanları bu konuda bilinçlendirmek gerek. Fast food sisteminin sadece mutfakla ilgili değil, toplumu etkileyen bir çok yan etkisi var. Anlattıkça biz de formasyon kazanacağız. Fast food'un lokantalarına değil, sistemine karşı bir davranış geliştirmek istiyoruz.

Neden sefertası?

- Sefertasını tekrar moda haline getirmek istiyoruz. Teknoloji bu kadar ilerledi, en olmadık şeyleri üzerimizde barındırıyoruz. Mühim olan bunu yakıştırmak. Bakarsınız belki sefertasını da daha cicili bicili hale getirirler ve herkesin yanında görürüz. Sefertası şu demektir: İnsan kendi lezzetini yanında taşıyor. Yani tek tip lezzete mahkum değiliz.

Yeni nesle yönelik çalışmalarınız olacak mı?

- Bu sistemin okullardan uzak tutulmasına çalışacağız. Okul aile birliği ve müdüriyetlerden bu konuda yardım isteyeceğiz. Örneğin beslenme saatlerini özel yemek günlerine çevirebilirler. O gün için her veli özel bir yemek hazırlayabilir.

Sorun hızlı yemek mi, sağlıksız yemek mi?

- Ne hızlı yemek ne de sağlıksız yemek. İnsanlara tekdüze bir tad sunuluyor. Global bir tad var, biz buna ‘‘global fastlanma’’ diyoruz, toplumun aynı tada mahkum edilmesi. New York'ta ya da Tokyo'da aynı tada mahkum olsun istemiyoruz. Bizim problemimiz bu. Biz ‘‘İnsanların, çeşitli tadlarda tad alma hakkı vardır!’’ diyoruz. Bizim davamız, te düze tadlara tavır olmaktır. Ayaküstü atıştırmanın, ekmek arası balık yemenin de keyifli olduğu durumlar var.

SEFERTASI HAREKETİNİ DESTEKLEYENLER

Sefertası Hareketi Çalışma kadrosunda çeşitli mesleklerden 27 isim var. Bu isimlerin arasında Tüketiciyi Koruma Derneği Genel Başkanı Mehmet Sevim, Aşçılar Birliği Başkanı Aydın Yılmaz, Büfe süslemecisi Haşim Demirtaş, Yemek Araştırmacısı-Yazar Sema Temizkan, Diyetisyen Dr. Aliye Özenoğlu, Yemek Zevki Dergisi Genel Yayın Müdürü İsmail Sefa İpşir gibi isimler yer alıyor. Onların dışında, hareketi destekleyen kuruluşlar ise şöyle:

Aşçılar Birliği Derneği

Diabet ve Beslenme Derneği

Dr. Pakize İ. Tarzı Gıda Laboratuvarı

Profesyonel Aşçılar Derneği

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER)

Alibey İstanbul Köftecisi

Badehane

Çiya Sofrası

Develi Restoranları

Feriye Lokantası

Gelincik Restaurant

Hacı Abdullah

Hotel Arcadia

Karaköy Güllüoğlu

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!